Actualitate

Biroul de Informatii al TIMPULUI

Cat costa polita de asigurare medicala pentru agricultori?

Anul trecut nu am avut asigurare medicala. S-a intamplat sa ma imbolnavesc si am cheltuit multi bani. Se vor face reduceri anul acesta pentru proprietarii de terenuri, caci noi nu avem carnet de munca, iar din ingrijirea pamantului abia de ne ajunge pentru mancare.

Vasile Rotaru, s. Peresecina, r-l Orhei

In anul 2010, proprietarii de terenuri agricole au 75% reduceri la polita pentru asigurare medicala, indiferent de faptul daca au dat sau nu aceste terenuri in arenda sau folosinta pe baza de contract. Pana la 31 martie, ei vor putea procura polita contra 619 lei 50 bani. Dupa 31 martie, polita de asigurare va putea fi procurata cu 2478 lei, pretul ei real.
Pentru a obtine polita de asigurare, va trebui sa mergeti la reprezentanta Comisiei Nationale de Asigurari in Medicina din raionul dvs. si sa prezentati urmatoarele acte in original si copii:
a) buletinul de identitate;
b) titlul de proprietate, contractul de vanzare-cumparare sau contractul de donatie a terenului;
c) dovada achitarii primei de asigurare.
Daca proprietarul va prezenta formularul titlului de tip vechi, acesta va fi acceptat doar daca va avea pe el stampila oficiului Cadastral teritorial (OCT) cu atributia numarului cadastral. Nu se accepta testamentul si este obligatorie prezentarea certificatului de mostenire legalizat si inregistrat la OCT.

Vom avea compensatii pentru caldura?

Primaria Chisinau va continua sa acorde ajutoare la plata pentru caldura si dupa ce a fost majorat tariful?

Vladimir Cretu, or. Chisinau

Primaria Chisinau va continua sa acorde ajutoare la plata pentru incalzire, chiar daca a fost majorat tariful la agentul termic. Primaria va compensa 40 la suta din valoarea facturii la caldura pentru locuitorii orasului, iar in suburbii, persoanele care se incalzesc cu lemne, carbuni sau gaze naturale vor primi cate 250 de lei pentru gospodarie. Conform unor calcule medii, in oras compensatia pentru un apartament cu doua camere va fi de circa 230 de lei, iar pentru un apartament cu trei camere ajutorul financiar va fi de pana la 420 de lei. Dosarele pentru ajutor la plata caldurii pot fi depuse in continuare la gestionarii fondului locativ. In 2010, administratia publica locala va plati ajutoare in valoare de aproape 27 mln. lei.

Cand voi fi amendat pentru cauciucuri de iarna?

De cand soferii vor fi obligati sa-si doteze masinile cu cauciucuri de iarna?

Ion Durbala, or. Straseni

Daca aveti un automobil si nu l-ati echipat cu cauciucuri de iarna, ar trebui sa va ganditi serios la acest lucru. De la 1 decembrie 2010, indiferent daca va ninge sau nu, toti conducatorii auto vor fi obligati sa-si doteze autoturismele cu cauciucuri de iarna. O hotarare in acest sens a fost aprobata de guvern in decembrie 2009. La cauciucurile de vara veti putea trece abia la 1 martie. Desi ministrul Transporturilor si Gospodariei Drumurilor, Anatol Salaru, a propus ca obligativitatea sa intre in vigoare de la 1 decembrie 2009, premierul Filat a solicitat ca norma sa fie aplicata din 1 decembrie 2010. „Stiu ca politia rutiera se va intrista de aceasta amanare, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca nu toti soferii sunt pregatiti sa-si cumpere cate doua perechi de cauciucuri”, a spus Filat. Ministrul de Interne, Victor Catan, a anuntat ca, daca soferii nu vor respecta aceasta norma, ei risca sa ramana fara numerele de inmatriculare. Acestea le vor fi restituite doar dupa ce isi vor echipa corespunzator mijlocul de transport.

De ce nu pot privi meciurile de fotbal la TVR1?

In actualul sezon al Ligii Campionilor Europeni de fotbal, meciurile sunt transmise pe postul TVR1. Dar nu stiu din care motive, in momentul cand se disputa partidele, emisia este intrerupta. Am dorit foarte mult sa urmaresc meciurile campioanei Romaniei in faza grupelor si nu am reusit. De ce a fost sistata emisia?

Vladislav, Chisinau

Meciurile pentru faza grupelor si din cadrul etapei play-off a tuturor editiilor Champions League sporesc substantial audienta posturilor de televiziune care le transmit. Drepturile de transmisie pe teritoriul R. Moldova apartin postului public de televiziune „Moldova-1”. Astfel, celelalte posturi care transmit meciurile din Liga Campionilor Europeni, pe durata acestor partide, sunt obligate sa-si sisteze emisia pe teritoriul republicii noastre.

 

 

Care este marimea indemnizatiei la prima nastere?

Sunt in a saptea luna de graviditate, voi avea gemeni. Vreau sa stiu care va fi valoarea indemnizatiei unice si daca o voi primi pentru ambii copii separat?

Irina Pascaru

Incepand cu acest an, indemnizatia pentru primul copil va constitui 1700 de lei, iar pentru fiecare copil urmator – 2000 de lei. Mamele care vor naste gemeni vor primi suma dubla, adica in functie de numarul bebelusilor. De asemenea, a fost majorat cuantumul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului pana la varsta de trei ani. In acest caz, majorarile constituie de la 5 pana la 30% din baza de calcul stabilita, dar nu mai putin de 300 de lei. Conform Bugetului asigurarilor sociale de stat, in anul 2010 vor beneficia de indemnizatii majorate mai multe categorii sociale, inclusiv somerii si persoanele care au devenit invalide ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale. Ajutorul pentru somaj a crescut cu 40 la suta.

Pensionarii vor mai primi 70 de lei pentru transport?

Am auzit ca Primaria Chisinau propune ca pensionarilor sa li se dea abonamente lunare pentru calatoria in transportul public. Eu insa merg mai des cu microbuzul. Voi putea primi si in continuare compensatia de 70 de lei?

Ion Amariei, or. Chisinau

In urma multiplelor proteste ale pensionarilor, primaria a decis sa inainteze Consiliului municipal Chisinau (CMC) propuneri privind modificarea Regulamentului de acordare a ajutoarelor la plata calatoriei in transportul public. Dupa cum a declarat primarul general, Dorin Chirtoaca, primaria va propune ca pensionarii si persoanele nevoiase sa primeasca gratuit sau cu reduceri abonamente in transportul public. Astfel, cei cu un venit lunar mai mic de 1450 de lei vor putea alege intre a primi abonamentul gratuit de calatorie sau compensatia lunara de 70 lei. Persoanele cu un venit mai mare de 1450 de lei vor putea procura abonamente la un pret redus, care va costa 70 lei si va fi valabil pentru un numar nelimitat de calatorii. Abonamente la jumatate de pret vor putea procura studentii si elevii. Insa noile modificari vor intra in vigoare doar dupa ce vor fi aprobate de CMC.
 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *