Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la 19 Septembrie 2018
Abonamente

Social 23 Iunie 2016, ora 07:46    Din editia print

Biserica adventistă acuză Hollywoodul de „parteneriat” cu diavolul și așteaptă Apocalipsa

Marime Font

Foto: Dorin Galben

Chiar dacă, în trecut, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea era numită sectă, revizuirea doctrinei sale de către cercetători a făcut ca, astăzi, acest cult religios să ajungă în rândul principalelor curente protestante.

În R. Moldova, avem aproape 10 mii de adventiști, iar de-a lungul timpului membrii au fost discriminați și intimidați pentru convingerile lor religioase. Printre principiile și valorile acestora, se numără abstinența totală de la alcool și tutun, nerecunoașterea botezului copiilor mici, promovarea unui mod sănătos de viață, prezența relațiilor intime doar în cadrul familiei, moartea este văzută ca un somn, iar sfârșitul lumii reprezintă doar un început.
 
Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea este prezentă la nivel mondial, iar pentru prima dată a apărut în SUA, la mijlocul secolului al XIX-lea, și a fost menționată oficial în 1863. Printre fondatorii ei, a fost Ellen White, ale cărei scrieri se bucură de un respect aparte din partea bisericii. Adventiștii consideră Biblia regula supremă de credință. Din literatura de specialitate, aflăm că termenul „adventist” înseamnă „așteptător” a revenirii mântuitorului Iisus Hristos. „Ziua a Șaptea” este sâmbăta și a fost desemnată zi de odihnă.


Clădirea centrului adventist din capitalăPotrivit unui studiu efectuat recent, în țara noastră, unele culte religioase neortodoxe au întâmpinat probleme serioase în timpul înregistrării la Ministerul Justiției. Printre ele, se numără și adventiștii de Ziua a Șaptea. Pe lângă aceasta, ei au raportat că, în 2008-2009, în satul Copanca, din raionul Căușeni, un membru al grupului a încercat să construiască o casă de rugăciuni, iar populaţia locală (predominant ortodocşi de rit vechi) nu au permis construcţia.

Cea mai gravă încălcare a libertăţii de a desfăşura întruniri paşnice şi a dreptului de a manifesta convingerile religioase a avut loc, totuși, în anul 2009, atunci când în urma intervenţiei Bisericii Ortodoxe din Moldova, adventiștilor le-a fost interzisă desfăşurarea unei manifestări religioase preconizată în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Capitală.

Abstinență totală de la alcool și tutun

Unul dintre pastorii care slujește în biserica adventistă, de aproape 13 ani, este Emilian Dospinescu. Bărbatul este cetățean român și a venit la Chișinău, acum șapte luni, ca să colaboreze cu Uniunea Bisericilor Adventiste de aici. Dânsul s-a născut într-o familie, unde ambii părinți erau adventiști, iar în anul 2001 a ales să treacă prin ritualul botezului.

Potrivit lui, la adventiști, este bine gândit sistemul de sănătate. În prezent, Biserica este cunoscută în lume mai ales prin rețeaua ei mondială de peste 700 de spitale, clinici și așezăminte medicale. „Acum câțiva ani, postul TV National Geografic a prezentat un documentar, în care s-a arătat că, datorită unui stil de viață sănătos, adventiștii trăiesc de la 15 la 25 de ani mai mult decât orice om de pe planeta aceasta”, îmi spune pastorul. Biserică adventistă din Chișinău

Ei sunt de părerea că tot, ceea ce afectează pe termen scurt sau lung organismul, trebuie să fie eliminat din alimentație și îi îndeamnă pe alții să facă la fel. Biserica adventistă declară abstinență totală de la alcool și tutun. Cafeaua este și ea considerată un drog și membrii nu o consumă. „Acceptăm doar ceaiul din plante medicinale, însă cel negru, verde, chinezesc sau rusesc nu-l recunoaștem. Ținta noastră e ca oamenii să elimine din alimentație tot ce înseamnă carne, lapte, brânză, ouă. În ultimul timp, aceste produse au început să fie din ce în ce mai necalitative și le pun în pericol sănătatea”, a mărturisit acesta.

Celor care consumă carne, ei totuși le recomandă să pună alături cât mai multă salată, pentru că aceasta este considerată „autobuzul grăsimilor”.

„Apocalipsa înseamnă biruința binelui asupra răului”

În viziunea adventiștilor, apocalipsa înseamnă biruința luminii asupra întunericului și respectiv a binelui asupra răului. „Există o mare greșeală a unor creștini de a stabili date. Ziua venirii Domnului Iisus Hristos nu o cunoaște decât Tatăl. Noi credem că mântuitorul va veni curând. Oamenii de știință spun că, în aproximativ 50 de ani, Pământul se va autodistruge. În Biblie, există o promisiune a lui Iisus Hristos că va reveni. Aceasta înseamnă, cu siguranță, că el se va întoarce înainte ca Pământul să se autodistrugă. Observați că anul acesta a fost dezastruos. Țări precum Germania, Franța sau România au cunoscut inundații fără precedent. Sunt niște fenomene care ies de sub controlul oamenilor. Ne îndreptăm spre un punct final”, se arată convins interlocutorul meu.


În Centrul de Carte al adventiștilor este atât literatură în limba română, cât și în rusă

Pastorul consideră că Hollywoodul a făcut ca apocalipsa să pară ceva groaznic și este convins că în spatele acestor îngroziri se află un vrăjmaș al lui Dumnezeu – diavolul. El zice cu încredere că „la venirea lui Iisus Hristos, oamenii care l-au iubit vor fi luați în cer pentru 1000 de ani. Se spune că la reîntoarcerea mântuitorului, Pământul va arde cu tot ce este pe el. În tot acest timp, Satana și îngerii lui vor fi pe această planetă, iar după 1000 de ani, cetatea lui Dumnezeu cu toți sfinții vor coborî pe Pământ, iar aici va fi punctul central al Universului”.

„Relațiile intime dintre homosexuali sunt un păcat”

La fel ca și alte culte religioase, adventiștii pun accent pe întemeierea unei familii trainice și încurajează tinerii să aibă relații intime doar după căsătorie. Pastorii bisericii consiliază cuplurile care trec printr-o criză și îi ajută să depășească momentele dificile. Ei încurajează soțul și soția să aibă copii și să-i educe frumos, iar avortul este considerat o crimă. Excepții fac doar situațiile când fătul pune în pericol viața mamei.

Emilian Dospinescu declară că, în rândul membrilor, este încurajată intimitatea sănătoasă și nu o consideră un păcat, iar partenerii pot să facă dragoste ori de câte ori doresc.


Sală de rugăciuni ale adventiștilor de ziua a șaptea

Biserica Adventistă nu susține căsătoriile dintre persoanele de același sex. „Există chiar și clinici unde se încearcă ajutorarea acestor oameni să devină heterosexuali. Dacă cineva dorește să rămână așa, noi nu vom arăta cu degetul și nu-l vom condamna. Biblia este foarte clară în domeniul dat și spune că această categorie de oameni, dacă nu se pocăiesc, nu intră în cer. Biblic este permisă doar căsătoria între un bărbat și o femeie, unde se poate întâmpla naștere de copii. Suedia, Norvegia au acest sistem, în care copiii de la familiile normale sunt luați și oferiți spre adopție familiilor homosexuale – este o urâciune a vremurilor noastre. Ca biserică, avem deschidere și dialog către aceste persoane, dar pe bază biblică, relațiile intime dintre homosexuali sunt un păcat”, a punctat Dospinescu.

„Moartea este un somn”

Reprezentanții Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea sunt de părere că „moartea este un somn”. La înmormântarea adventiștilor nu se face masă de pomenire și restul ritualurilor întâlnite la creștinii ortodocși.

La acest capitol, adventiștii din R. Moldova au raportat un caz care a avut loc în anul 2011, în satul Buțeni, din raionul Hâncești. În timpul unei ceremonii funerare, desfăşurată pentru un adept al grupului, preotul ortodox local a recurs la utilizarea unei arme de foc pentru a împiedica procesul de înmormântare. Drept rezultat, preotul a fost neutralizat de câţiva dintre participanţii la ceremonie.


Cartea din care adventiștii învață imnurile creștine

În prezent, în lume, sunt aproximativ 19 milioane de membri ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. În România, numărul acestora ajunge la circa 70 de mii. Potrivit lui Ruslan Lodcă, secretarul executiv al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din R. Moldova, în țara noastră avem circa 9 mii de membri maturi botezați, iar alte 10 mii au plecat în ultimii 7-8 ani peste hotare. În rândul adventiștilor nu există ierarhizare, iar ei se numesc frați și surori.
 
Biserica Adventistă este condusă la nivel mondial de o Conferință Generală, împărțită în regiuni mai mici administrate de diviziuni, uniuni de conferințe și respectiv conferințe locale.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul