Cultură

Biserica Duminica Tuturor Sfintilor este in reparatie

Fondata in 1813, Biserica „Duminica Tuturor Sfintilor” de la Cimitirul Central din capitala se numara printre locasurile de inchinare cu cel mai mare numar de vizitatori. Pe parcursul anilor, cladirea bisericii a avut de suferit in urma mai multor ploi si cutremure. In consecinta, anul trecut, in iunie, a fost initiata reconstructia capitala a exteriorului si interiorului ei.

Pana acum, au fost inlocuite geamurile si doua usi vechi cu altele noi, s-a inceput tencuirea peretilor clopotnitei, urmeaza schimbarea acoperisului, reparatia cupolei si restaurarea interiorului bisericii. „Multumim pentru ajutorul financiar acordat de catre chisinauieni, dar reconstructia necesita foarte multi bani si ne-am bucura daca s-ar gasi sponsori pentru reparatia localului de care toti avem nevoie”, ne-a spus parohul bisericii, Eugen Batca. Ctitorii reparatiei sunt, in mare masura, enoriasii care frecventeaza acest locas, dar si rudele celor inmormantati aici. Pana de curand, ofranda unei persoane jertfita sfintei bisericii era de 10-50 lei, iar astazi enoriasii dau doar cate 2-3 lei. Cu greu au fost adunati pana acum vreo 70 mii lei.

„Un metru patrat de tencuiala costa circa patru mii de lei. E foarte migalos lucrul la coloane, vechi de 25 de ani, si costa foarte scump, un metru de coloana – 265 euro. Am solicitat ajutor de la presedintele Vladimir Voronin si de la primarul capitalei, Dorin Chirtoaca, dar n-am primit niciun raspuns”, a completat preoteasa Tatiana Batca. Biserica se afla pe teritoriul celui mai vestit cimitir din Chisinau, unde sunt inmormantati multi oameni celebri, precum Grigore Vieru, Ion si Doina Aldea- Teodorovici, Nicolae Sulac, Alexei Mateevici… Astfel, de mai multi ani, teritoriul acestui cimitir a devenit si un punct de atractie pentru vizitatorii capitalei. De aceea, mormintele de aici solicita o ingrijire deosebita.

Totodata, preoteasa a mentionat: „Pe teritoriul cimitirului exista foarte multe cavouri rezervate de catre persoane care sunt in viata. Aceste cavouri costa aproximativ cat un apartament de trei camere. Dar e ceva anormal, pentru ca viata de dupa moarte tine de suflet, nu de trup. Cei care isi pregatesc cavouri pentru trup nu vor fi bogati in ceruri. Omul mort este oase goale si mancare pentru viermi, iar sufletul se afla in Biserica si are nevoie de rugaciune. Fiecare functionar public trebuie sa faca lucruri frumoase pe pamant, daca vrea sa ajunga in ceruri. Iar un lucru frumos este si sustinerea reconstructiei bisericii noastre…”. Reconstructia capitala va dura pana in 2012, anul in care Biserica „Duminica Tuturor Sfintilor” va sarbatori in rugaciune 200 de ani de la fondare.

Anastasia Seraciov
stagiara la TIMPUL

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *