Biserica Ortodoxă Rusă amenință Constantinopolul cu ”represalii dure” din cauza Ucrainei

publicat în Actualitate pe 11 Septembrie 2018, 07:17

Biserica Ortodoxă Rusă deja pregătește un răspuns la acțiunile Patriarhiei de Constantinopol privind Ucraina, a declarat Vladimir Legoida, șeful Departamentului Sinodal pentru relațiile Bisericii cu societatea și mass-media al Patriarhiei Moscovei, pe canalul „Rossia 1“.

Vineri, Patriarhia Constantinopolului a anuntat că „în cardul pregătirilor pentru acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina“, a numit exarhii sai la Kiev.

Această decizie a fost urmata imediat de o condamnare din partea Patriarhiei Moscovei, care a numit-o ”invazie a teritoriului canonic al altei biserici locale”.

otodata, președintele Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion a declarat că Patriarhia Moscovei va rupe comuniunea cu Patriarhia de Constantinopol, în cazul în care aceasta acorda autocefalie Bisericii din Ucraina.

„Măsurile de raspuns din partea Patriarhiei Moscovei vor urma în mod obligatoriu“, – a asigurat Legoida, adăugând că ele vor fi „foarte aspre“. Pe de alta parte, preotul a subliniat că „Biserica Rusă până la sfârșit încearcă să mențină pacea și să evite ca ”frații” să comita pași ireversibili“.

In primavara anului trecut, președintele Ucrainei Petro Poroșenko a anunțat intenția sa de a cere Patriarhului Constantinopolului sa emita un tomos de acordare a autocefaliei pentru Biserica Ortodoxa din Ucraina, concomitent cu unificarea acesteia.

Cu câteva zile în urmă, în timpul Synaxisul (Sinodul Episcopilor) Bisericii din Constantinopol de la Istanbul, Patriarhul Bartolomeu a delcarat că ia asupra sa inițiativa de a depăși divizarea bisericeasca din Ucraina „deoarece Rusia, responsabila pentru situația actuală din Ucraina, nu este în măsură să rezolve problema“. La acelasi sinod s-a confirmat faptul că Patriarhia Ecumenica (de la Constantinopol) poate acorda autocefalie fără sa ceara aprobare de la alta Patriarhie, in special a Moscovei.

http://www.paginaderusia.ro/