Actualitate

BIT electoral

Mai multi cititori ne-au adresat, in scris si la telefon, intrebari vizand modalitatile de vot in cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie. Pentru a le oferi raspunsurile solicitate, TIMPUL a initiat o pagina de informare electorala.

Verificati listele electorale!

Vreau sa verific listele electorale ca sa fiu sigura ca in apartamentul meu nu e inscrisa vreo persoana straina. Cum o pot face si cine intocmeste listele electorale?

(Veronica Punga, or. Balti)

Incepand cu 14 iulie, toate listele electorale trebuie sa fie afisate in localurile sectiilor de votare. Pentru a evita problemele de la alegerile precedente, cand mai multe persoane decedate si oameni plecati peste hotare au „votat” sau cand unii cetateni s-au trezit cu straini care figurau la ei in casa, cautati aceste liste si verificati-le. Locuitorii capitalei pot apela la pagina web a primariei Chisinau www.chisinau.md. Accesati rubrica Formular. Cei care nu au internet pot verifica listele apeland la serviciul telefonic hot-line 201-708, 201-709.

Conform Codului Electoral, listele trebuie sa fie perfectate cu 20 de zile inainte de alegeri. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), se vor face modificari in listele cu alegatori pana pe 23 iulie. „In listele electorale vor fi inclusi toti cetatenii cu drept de vot care domiciliaza in raza sectiilor de votare. In mod deosebit se va atrage atentie asupra includerii in lista a persoanelor care pana in ziua alegerilor sau chiar in ziua alegerilor anticipate implinesc 18 ani si excluderii din lista electorala a persoanelor care au decedat pana la data intocmirii listelor”, se spune in hotararea CEC.

Conform legislatiei, listele electorale se intocmesc de catre primarii, se verifica de catre membrii biroul electoral al sectiei de votare, impreuna cu autoritatile administratiei publice locale, la domiciliul alegatorilor inscrisi in ele, se semneaza de catre primarul localitatii si se aduc la cunostinta publica (se afiseaza) in localurile sectiilor de votare cu 20 de zile inainte de ziua alegerilor. „Alegatorii au dreptul sa faca contestatii impotriva neincluderii lor in lista sau excluderii din ea, precum si impotriva altor erori comise la inscrierea datelor despre sine”, se mai spune in lege.

Amintim ca suspiciunea fraudarii alegerilor persista si acum, anume prin intermediul listelor de alegatori, asa cum s-a intamplat la 5 aprilie. Potrivit celor trei partide parlamentare de opozitie, si la alegerile precedente autoritatile locale aveau liste proprii, doar ca, in ajun, Ministerul Dezvoltarii Informationale (MDI) a remis sectiilor de votare listele sale si a cerut folosirea lor.

Votare in timpul odihnei peste hotare

Cum vom putea vota daca la 29 iulie vom fi la odihna peste hotare?

(Vitalie Scutaru, or. Chisinau)

Cetatenii R. Moldova, care in ziua desfasurarii alegerilor se vor afla la odihna peste hotarele tarii, vor putea vota la misiunea diplomatica a Moldovei din statul respectiv. Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a precizat ca acestia au nevoie doar de pasaport. Pentru a evita votarea multipla, se aplica aceeasi masura de siguranta ca si in cazul cetatenilor care vor vota in Moldova – stampila „29.07.09 Alegeri”.

Sectii de votare pentru raioanele de est

Cate sectii de votare vor fi deschise pentru alegatorii din regiunea transnistreana?

(Vasile Strasisin, or. Rezina)

Cetatenii R. Moldova, domiciliati in stanga Nistrului, vor putea vota in cadrul a 11 sectii de votare. Acestea vor fi deschise in satele Sanatauca, Ustia, Cocieri, Copanca, Farladeni, Hagimus, Rascaieti, cate doua sectii in satul Varnita si orasul Rezina.
Alegatorii vor introduce buletinele de vot in urne separate cu inscriptia: „Urna speciala”. O hotarare in acest sens a fost adoptata marti, 14 iulie, de Comisia Electorala Centrala (CEC). La aceste sectii vor vota alegatorii din mai multe comune si orase din regiunea transnistreana. Acestia vor fi inclusi in liste suplimentare, in care se va indica numarul sectiei de votare.
„Listele nu vor fi intocmite din timp, pentru ca nu se stie cati alegatori se vor prezenta la urne. Totodata, experienta anterioara ne permite sa spunem ca nu vom avea probleme legate de insuficienta buletinelor de vot”, da asigurari Iurie Ciocan, secretarul CEC. Buletinele de vot din „Urna speciala” vor fi numarate si prezentate CEC separat.

CEC a facut apel catre observatorii nationali, internationali si Comisia Unificata de Control, solicitandu-le sa garanteze securitatea procesului de votare la sectiile din localitatile aflate in Zona de Securitate.

Urna mobila

Cine si unde poate solicita urna mobila?

(Tatiana Ungureanu, or. Cahul)

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), incepand cu 19 iulie si pana la ora 15.00 in ziua alegerilor, puteti solicita urna mobila pentru persoanele care nu se pot deplasa la sectia de votare. In lista electorala, in dreptul numelui persoanei respective se va scrie mentiunea „votat la locul aflarii”. Urna mobila o pot solicita cei care sunt grav bolnavi sau nu se pot prezenta din alte motive la locul sectiei de votare. Rudele acestora se vor adresa biroului sectiei de votare unde sunt inclusi in listele de baza cu o cerere scrisa sau orala. Continutul cererii trebuie sa includa datele subsemnatului: anul nasterii, domiciliul si datele din buletinul de identitate, precum si motivul pentru care solicita urna mobila.

In ziua votarii, presedintele biroului electoral va desemna cel putin doi membri ai biroului, care, impreuna cu observatorii scrutinului, se vor deplasa cu o urna de vot mobila si cu materialul necesar votarii la locul unde se afla alegatorul pentru ca acesta sa voteze. Si in acest caz functionarii electorali trebuie sa asigure secretul votului. Daca acest drept nu se respecta, puteti apela la observatorii prezenti. Pana la ora inchiderii sectiei de votare, 21.00, urna mobila trebuie sa ajunga la sectia de vot. De regula, toti cetatenii care solicita urna mobila sunt trecuti in lista suplimentara, dar ei nu sunt contabilizati separat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *