Media

Blog: 8 septembrie – Ziua internaţională a alfabetizării

8 septembrie – Ziua internaţională a alfabetizării

de Tatiana Roşca


Se consideră că alfabetizarea este una dintre cele mai mari realizări obţinute de către omenire, drept argument fiind alfabetizarea a peste 4 miliarde de locuitori ai planetei. Cu toate acestea, www.calend.ru scrie că, la nivel global, 860 de milioane de maturi continuă să fie analfabeţi, iar peste 100 de milioane de copii nu frecventează şcoala.

Potrivit UNESCO, în 11 ţări, mai mult de 50% din adulţi sunt analfabeţi: Benin, Burkina Faso, Etiopia, Gambia, Guineea, Haiti, Mali, Niger, Senegal, Sierra Leone şi Ciad. Irina Bokova, directorul general UNESCO, afirmă că este necesar un mai mare angajament politic pentru a promova alfabetizarea. „Această mişcare trebuie să fie însoţită de fonduri suficiente pentru a dezvolta programe care să dovedească eficacitatea”, a spus ea, invitând guvernele, organizaţiile internaţionale, societatea civilă şi sectorul privat să facă din politica de alfabetizare o prioritate pentru fiecare individ.

Ce are stomatologia cu bucătăria

de Dumitru Muntean

[…] Deci, s-o luăm aşa, unii pacienţi se „plâng” că tratamentul dentar durează cam mult: că „am fost la dr. X şi nici n-am reuşit să mă aşez în fotoliu că plomba era deam’ pusă, dar la voi trebuie să stau o oră şi ceva cu gura deschisă”. Alţii vor să se facă cu dinţi peste noapte: „Hai, cât trebuie acolo de plătit, eu vreu azi dinţi că am o nuntă/un botez/o cumetrie/bilet la avion/arde lucru’…”. Uneori mă gândesc că vorba „Time is Money” e mai potrivită pentru cei care păşesc pragul unei clinici stomatologice decât pentru cei care activează acolo, dar totul este relativ, lucru ştiut.

Eu vă zic următoarele… Unii bucătari prepară mâncarea din produse semifabricate. Lor le ia puţin timp s-o gătească, iar clientul îşi potoleşte foamea trecând cu vederea calităţile gustative ale produselor. Plătesc puţin şi am stomacul plin! Despre cât de sănătos este fast-food-ul nu trebuie să vă zic nimic, o ştim cu toţii. Există însă bucătari care consideră că meseria lor e o artă. Ei prepară mâncarea după reţete pe care le cunosc din cărţi groase de bucătărie. Ei nu omit nicio etapă atunci când gătesc ceva, din contra, mai adaugă ingrediente pe care le ştiu pentru ca bucatele să prindă un gust mai special. Clientul a aşteptat ceva timp până i-a fost adusă comanda, dar atunci când are farfuria în faţa sa, toate astea se uită şi rămâne doar aroma plăcută a unei mâncări sănătoase.

Într-un final, fiecare primeşte ceea pentru ce a plătit. Eu vă zic următoarele: aveţi grijă unde şi ce mâncaţi, pentru că bucătari sunt diferiţi, iar dinţii vă sunt daţi pe-o viaţă.

Studenţii – prin prestigiu către şomaj

de Victor Chironda

Tinerii de 20-35 de ani se confruntă cu cel mai mare risc de şomaj printre deţinătorii de studii superioare. Cei cu vârsta cuprinsă între 19 şi 35 de ani reprezintă 36% din toţi şomerii. Din acest motiv tinerii sunt numeroşi printre emigranţi. „Emigrarea va fi în continuare alimentată şi chiar ar putea să se intensifice din contul tinerilor care nu mai au speranţa să se angajeze în ţară. Economia naţională nu este în stare să ofere locuri de muncă celor care intră în categoria populaţiei economic active…”, spune un studiu efectuat de ADEPT şi „Expert Grup” privind evoluţia pieţei muncii din Moldova.

Aceste prognoze se adeveresc pe deplin. Statistica arată o creştere alarmantă a numărului de tineri cu studii superioare ce caută un loc de muncă peste hotare. Un număr din ce în ce mai mare de tineri absolvesc universităţile moldoveneşti şi părăsesc ţara în căutarea lucrului.
Absolvenţii treptei universitare se mai confruntă şi cu alte probleme. În primul rând, cunoştinţele şi deprinderile lor nu corespund criteriilor înaintate de angajatori. Absolvenţii au o bună pregătire teoretică, dar sunt lipsiţi de pregătire practică. În al doilea rând, sistemul educaţional superior este dominat de solicitarea facultăţilor „de prestigiu”: economia şi dreptul au o pondere comună de peste 50% din totalitatea absolvenţilor. Aceste specializări nu corespund cererii pieţei forţei de muncă.

Astăzi sunt solicitaţi tot mai mulţi ingineri-mecanici, programatori, constructori, ingineri-tehnologi. O mare parte din tinerii jurişti şi economişti se pomenesc în situaţia să accepte oferte care nu corespund specializării lor sau să părăsească ţara. Puţine ţări îşi permit luxul de a pregăti şomeri şi emigranţi cu studii superioare. Moldova poate […]

Aşa DA!

de Doina Cernavca 

Recent a avut loc Festivalul de film de la Veneţia. Nu ştiu detalii şi nu prea mă interesează, dar câteva poze mi-au atras atenţia. Şi iarăşi mă întreb de ce ele, vedetele mari, înţeleg că „Aşa Da”, pe când la noi, cu tot Wi-Fi-ul şi accesul fiecăreia la internet, tot pun tone de Swarovski şi machiaje de te dor ochii când le vezi. Ştiu că noi nu prea avem unde demonstra astfel de ţinute, dar dacă tare vrei şi imaginaţia merge bine (şi dacă mai ai noroc de o croitoreasă bună-bună), atunci orice nuntă ţi-o poţi transforma într-un festival de film autohton 🙂

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *