Internațional

Bloomberg: Nemţii par să îşi fi pierdut apetitul pentru investiţii

Nici măcar costul redus al împrumuturilor şi cererea robustă de pe piaţă internă nu reuşesc să scoată antreprenorii germani din letargie, remarcă agenţia Bloomberg. Alte elemente par să ţină în frâu entuziasmul mediului de afaceri din Germania, iar acestea îşi pot pune amprenta asupra evoluţiei economice zona euro.

Prudenţă maximă

Turbulenţele înregistrate în ultimele luni pe pieţele financiare, semnele unei scăderi a cerereii la nivel global şi problemele ridicate de îmbătrânirea populaţiei din Germania îi fac pe reprezentanţii mediului de afaceri de aici să facă un pas în spate când vine vorba de reinvestirea capitalului în ţară.

De altfel, cifrele legate de acest aspect sunt la fel de dezamăgitoare ca cele de acum 5 ani, experţii FMI prognozând ca această prudenţă excesivă va lăsa urme adânci în evoluţia economică viitoare a ţării, că şi a economiei din zona euro.

"Încă din 2013, mai toţi analiştii am prezis ca fiecare an va fi cel în care investiţiile vor fi reluate într-un ritm susţinut. De fiecare dată însă, a apărut câte ceva care a întunecat perspectiva şi a amânat investiţiile: de la criză din Ucraina şi până la problemele pieţei din China. Consecinţă pe termen lung va constă în reducerea potentialui de creştere economică", apreciază Timo Klein, economist la HIS Global Insight în Frankfurt.

Amorţeală totală

Un raport ce urmează a fi prezentat marţi, 23 februarie, va face ceva mai multă lumină în această chestiune, dar datele preliminare arată deja că PIB-ul din ultimul trimestru al anului trecut a înregistrat o creştere de doar 0,3%, întreţinută de investiţiile guvernului şi de consum.

Nu ar fi nimic îngrijorător pentru europeni dacă Franţa şi Italia, cea de-a doua, respectiv a treia economie din zona euro, nu ar veni cu veşti şi mai proaste, care par să lase întreagă responsabilitate pe umerii germanilor.

Din nefericire, raportul investiţiilor comparativ cu PIB-ul ţării a coborât anul trecut sub 20% faţă de cele 23 de procente înregistrate în urmă cu 16 ani, relevă un raport întocmit de economiştii Bundesbank.

În acelaşi timp, investiţiile private au scăzut de la 13,4% la doar 11,5%, arată cifrele Eurostat.

Acelaşi document al Băncii Centrale a Germaniei arată că gradul investiţiilor ar trebui în mod normal să crească ca urmare a unui "nivel peste medie de utilizare a capacităţii", dar acest lucru este condiţionat strict de reluarea consumului pe pieţele externe.

"Rata investiţiilor în această ţară rămâne în continuare sub potenţialul sau", a conchis cu amărăciune Ulrich Grillo, şeful asociaţiei BDI din sectorul industrial.

Experţii FMI şi autorităţile germane par să îşi fi dat seama de acest lucru încă de anul trecut, când cele două părţi au conceput un set de reforme menite să trezească la viaţă investiţiile private.

Printre acestea: angajarea mai multor femei cu program full-time, dinamizarea sectorului de servicii şi încurajarea tranziţiei ţării la consumul de energie din surse regenerabile.

Finanţarea nu ar trebui să fie o problema, costurile de împrumut de pe piaţă germană fiind cele mai scăzute din ultimii 12 ani, după cum arată un raport recent al KPMG. "Companiile ar trebui să profite de această fereastră în care dobânzile împrumuturilor sunt la un nivel minim. În acest fel am putea să creăm o spirală a creşterii economice care să se susţină singură", spune Carsten Kengeter, directorul executiv al Bursei de valori din Frankfurt.

Reluarea investiţiilor este aşteptată să revină în cursul acestui an, dar într-un ritm moderat şi cu preponderenţă în rândul companiilor mici şi mijlocii din Germania.

Pentru restul oamenilor de afaceri, şocurile violente înregistrate de pieţele financiare în ultimele două luni par să fie un element care diluează sentimentul de încredere.

Capital mutat pe pieţe emergente

Sectorul manufacturier din Germania este aproape de a stagna, cu o evoluţie inconsistenţa în luna februarie, indicatorii de activitate din fabrici fiind la minimul ultimelor 15 luni, după cum arată un raport Markit Economis. Reprezentanţii E.On susţin că încetinirea înregistrată în sectorul energetic este un adevărat test pentru strategia de investiţii a companiei şi politică de dividende din anii următorii.

Chiar şi când investesc, marile firme germane nu o mai fac acasă. Osram Licht, o divizie a Simiens care figurează în rândul primilor doi mari producători de obiecte de iluminat din lume, are în plan construirea unei fabrici de 1 miliard de euro în Malaezia.

De asemenea, Mânz, un producător de echipamente destinate parcurilor fotovoltaice, dar şi de baterii şi monitoare de calculator, a început să îşi transfere operaţiunile de producţie din Germania şi Taiwan pe piaţa din China.

Evonik Industries, al doilea mare reprezentant al industriei chimice din Germania, a anunţat deschiderea unei fabrici în Singapore, ca urmare a cererii mari venite de pe regiunea Asia-Pacific, iar Heidelberg Cement, deşi modernizează fabricile din ţară, intenţionează să se extindă pe mai multe pieţe emergente.

Martin Gorning, unul dintre economiştii Institutului de Cercetare Economică DIW din Berlin priveşte cu nelinişte la aceste mutări care anunţă deschiderea unor noi pieţe, dar ameninţă să reducă competitivitatea produselor realizate în Germania.

"Asta se anunţă ca un adevărat pericol", susţine economistul institutului berlinez. 

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *