Actualitate

BNM a primit a doua notă informativă despre progresul înregistrat în investigarea fraudei bancare

Potrivit notei informative, aceste fonduri au fost disipate în numeroase jurisdicţii străine, iar rezultatele investigaţiei Kroll demonstrează că beneficiarii fraudei se extind dincolo de companiile şi persoanele fizice aflate în legătură cu grupul Şor.

Companiile Kroll şi Steptoe & Johnson continuă să colaboreze cu autorităţile de reglementare şi alte părţi interesate relevante din multiple jurisdicţii, inclusiv din Letonia şi Estonia, în vederea obţinerii probelor pentru a identifica beneficiarii finali, astfel încât să se poată întreprinde acţiunile de recuperare a fondurilor delapidate.

Prima etapă a investigaţiei a scos la lumină dovezi privind implicarea în această fraudă a lui Ilan Şor, precum şi a companiilor şi persoanelor fizice aflate în legătură cu acesta. Dovezile în cauză au stat la baza unei analize amănunţite a fluxului de fonduri obţinute în mod fraudulos în anul 2014, efectuată în scopul urmării fondurilor până la destinaţia lor finală.

În cadrul celei de-a doua etape a investigaţiei analiza fluxului de fonduri a fost extinsă semnificativ pentru a acoperi perioada anilor 2012-2014 şi a fost începută urmărirea tuturor creditelor frauduloase acordate de către cele trei bănci din Republica Moldova până la destinaţia finală a acestora. Investigaţia companiei Kroll a descoperit o structură complexă şi coordonată de spălare a banilor, care implică sute de companii şi conturi bancare din diferite jurisdicţii.

În perioada 2012-2014, cele trei bănci din Republica Moldova au acordat credite în sumă totala ce depăşeşte trei miliarde de dolari SUA. Aceste fonduri au fost canalizate în mare parte prin intermediul unei structuri internaţionale complexe de spălare a banilor, o fracţiune semnificativă a fondurilor revenind în Republica Moldova pentru achitarea împrumuturilor contractate anterior.

În urma fraudei respective, cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au ajuns în stare de faliment la sfârşitul anului 2014 şi a fost constatată dispariţia a circa un miliard SUA din acestea.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *