Actualitate

BNM: Care este situaţia în sectorul bancar

Pe parcursul trimestrului III al anului 2017, activele sectorului bancar au continuat să crească, băncile menținând capitalul, lichiditatea și profitabilitatea la un nivel înalt. Totodată, creditele neperformante au înregistrat o descreștere ușoară. De asemenea, se menține trendul descrescător al activității de creditare.

Activele totale au constituit 77.5 miliarde lei, majorându-se pe parcursul trimestrului III al anului 2017 cu 3.4 la sută, în principal, din contul creșterii activelor lichide.

La 30.09.2017, portofoliul de credite brut a constituit 43.6 la sută din totalul activelor sau 33.8 miliarde lei, micșorându-se pe parcursul trimestrului cu 1.1 la sută.

Depozitele persoanelor fizice și juridice pe sector s-au majorat cu 3.5 la sută până la 58.1 miliarde lei.

Băncile au menținut indicatorii lichidității la un nivel înalt. Lichiditatea curentă pe sector (principiul II al lichidităţii) s-a majorat cu 1.9 p.p., constituind 53.2 la sută, astfel mai mult de jumătate din activele sectorului bancar sunt concentrate în active lichide.

Nivelul înalt al indicatorului suficienței capitalului ponderat la risc (media pe sector – 30.7 la sută, limita reglementată pentru fiecare bancă ≥16 la sută ) a permis băncilor absorbirea pierderilor legate de înrăutățirea calității creditelor. Concomitent, toate băncile respectă limita reglementată, aceasta variind între 23.8 la sută și 100.0 la sută.Pentru unele bănci consolidarea capitalului rămâne a fi una dintre ariile prioritare.

Pe parcursul trimestrului III 2017, ponderea creditelor neperformante (substandard, dubios și compromis) în totalul creditelor a descrescut cu 0.2 p.p., constituind 17.4 la sută la 30.09.2017. Indicatorul menționat variază de la o bancă la alta, valoarea cea mai mare constituind 33.7 la sută.
La 30.09.2017, profitul a însumat 1.4 miliarde lei și comparativ cu perioada similară a anului precedent s-a majorat cu 3.8 la sută.

Rentabilitatea activelor și rentabilitatea capitalului la 30.09.2017 pe sector au constituit 2.4 la sută și 14.3 la sută corespunzător, fiind aproximativ la același nivel comparativ cu sfârșitul trimestrului II, 2017. Marja netă a dobânzii a constituit 4.7 la sută la 30.09.2017, fiind în descreștere cu 0.1 p.p. față de sfârșitul trimestrului precedent.

Dezvoltarea cadrului legislativ național și armonizarea acestuia cu acquis-ul comunitar

La 06 octombrie 2017, Parlamentul a votat în lectură finală proiectul Legii privind activitatea băncilor, care va consolida cadrul de reglementare și supraveghere bancară, prin alinierea la standardele europene (trecerea de la Basel I la Basel III).

Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018 (dar va fi implementată pe etape, până în anul 2020). Odată cu intrarea în vigoare a noii legi bancare, precum și a cadrului normativ secundar, prin care va avea loc implementarea dispozițiilor legii (mai mult de 20 de regulamente), vor fi respectate condițiile impuse prin Acordul de Asociere RM – UE.

Implementarea corespunzătoare a noilor cerințe și existența unui cadru prudențial de reglementare și supraveghere modern și eficient vor întări rezistența sectorului bancar, va reduce probabilitatea de falimentare a băncilor, protejând interesele deponenților.

Banca Națională a Moldovei, prin implementarea legii, va efectua, de asemenea, o revizuire fundamentală a sistemului de supraveghere bancară, prin utilizarea raționamentelor supraveghetorului bazate pe risc, previzionare și abordare SREP. BNM va dispune de mai multe instrumente pentru aplicarea măsurilor de supraveghere și remediere. Supravegherea prudențială se va efectua pe o bază consolidată și în strânsă cooperare cu supraveghetorii străini (inclusiv prin participarea la colegiile de supraveghere) și alte autorități competente.

Cadrul bazat pe standardele Basel III va permite alinierea legislației Republicii Moldova în acest domeniu standardelor internaționale, va contribui la atractivitatea sectorului bancar autohton pentru investitorii străini, la dezvoltarea noilor produse și servicii financiare, având mai multe bănci sigure și puternice, care joacă un rol important în economia țării.

În contextul armonizării cadrului legislativ, Banca Națională a elaborat proiectul Legii cu privire la supravegherea suplimentară a băncilor, asigurătorilor/ reasigurătorilor și a societăților de investiții care aparțin unui conglomerat financiar. Proiectul legii va crea baza legală pentru exercitarea supravegherii suplimentare a băncilor, a întreprinderilor de asigurare și a societăților de investiții din perspectiva apartenenței la un grup cu activități intersectoriale care formează un conglomerat financiar, în scopul evitării repercusiunilor asupra sectorului financiar, protecției deponenților, asiguraților și investitorilor, în cazul instabilității financiare la nivelul conglomeratelor. Proiectul este la etapa de examinare și aprobare în Parlament.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *