Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente

Editorial 19 Mai 2014, ora 06:58    Din editia print

Marime Font

Bogățiile nu sunt doar materiale

Cunoaștem cu toții vorba din bătrâni: cine are carte, are parte. Un adevăr necontestat în vechime. Cu timpul verbul a avea a ajuns mai important decât verbul a ști. 

 
 
 

Seriozitatea cu care strămoșii noștri priveau acest subiect ne devine evident când citim despre dascăli sau preoți în texte mai vechi. Preotul și dascălul erau cei mai respectați oameni din sat, indiferent de situația lor financiară. Erau consultați în orice probleme, erau respectați și sprijiniți în acțiunile lor.

Lumea în care trăim a răsturnat scara valorilor. Acum respectul se măsoară în numărul zerourilor din contul bancar și nu în mulțimea învățăturilor. Sigur, nu înseamnă că sărăcia ar avea ceva pozitiv sau că bogăția e condamnabilă. Iar dacă ar fi după noi, am prefera să le avem pe ambele. Însă orice părinte ar trebui să fie preocupat mai întâi de educația acordată copiilor și abia după aceea să se gândească la stabilitatea financiară a acestora.Dacă ne uităm la intelectualii vârstnici din comunitățile noastre vedem că cel mai important pentru ei e să își țină copiii în școli. Asta o vedem și la politicienii noștri. Chiar și la cei mai înverșunați împotriva Europei, cum e Dodon sau Formuzal, care ne trag spre Rusia, dar care și-au dus copiii în cele mai renumite școli din Europa. Adică e bună Rusia, dar pentru noi, nu pentru fiii lor. Copiii lor primesc educația la care ar râvni orice tânăr, dar pe care doar cu foarte mari eforturi o poate avea.

Din nefericire, cei mai mulți dintre noi sunt atât de săraci, încât nu mai văd sensul educației. Prima grijă a unui părinte care își crește copilul în lipsuri e să îi ofere un serviciu stabil. Un meseriaș, în sensul prorpiu al cuvântului, pare să își asigure un trai mai bun decât un intelectual sau un artist. De aceea la noi oamenii nu se laudă atât cu numărul diplomelor unui fiu, cât se laudă cu numărul mașinilor acestuia. În rest, poate să nici nu știe să scrie. Important că are casa lui, de preferat o „casă pe pământ”.

Dacă părinții ar realiza cât de important e să ai o școală, o pregătire temeinică și un număr considerabil de lecturi, eforturile lor s-ar canaliza în cu totul altă direcție. Să le asigure un nivel cât mai bun de școlarizare, banii adunați în familie să meargă în școli și cărți, nu în mașini cumpărate la majorat.

Familiile de intelectuali înțeleg foarte bine acest lucru. Și chiar dacă sunt medici sau profesori, cu salarii mizerabile, nu își lasă copiii fără studii superioare. Însă în familiile simple mulți copii, foarte buni la învățătură, sunt sacrificați ca să învețe meserii, să își câștige pâinea cât de repede. Ca să nu mai vorbim de copiii cu înclinații artistice. Pentru părintele preocupat de stabilitatea financiară a fiului, interesul pentru desen sau literatură pare catastrofal. Din ce va trăi un copil care vrea să deseneze, să studieze pictura sau literatura?

Sărăcia și disperarea ne determină să uităm că nimeni nu cunoaște numele vreunui om bogat din Chișinău de-acum un secol. Însă știm cu toții pe marii scriitori, pictori, medici, profesori ai acelor ani. Gândiți-vă la acest lucru și nu îi descurajați pe copiii voștri când vine vorba de carte.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md