Astăzi 20 Iulie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

Politică 22 Octombrie 2010, ora 06:56    Din editia print

Bogaţi şi săraci... în declaraţii (II)

Marime Font

 Dacă, vinerea trecută, v-am invitat să aruncaţi o privire peste declaraţiile de avere ale candidaţilor de pe listele partidelor din AIE, înscrise în cursa electorală, astăzi vă propunem să vedeţi ce se întâmplă la comunişti şi alte partide mai mult sau mai puţin importante. Citiţi, calculaţi şi… socotiţi cum să votaţi la 28 noiembrie.

Partidul Comuniştilor

Liderul comunist Vladimir Voronin nu pare a fi cel mai bogat, chiar dacă, în doi ani, a câştigat circa o jumătate de milion de lei din salariu şi pensie. În declaraţia sa regăsim apartamentul de peste 230 metri pătraţi, un garaj, casa părintească de la Corjova şi vila de la Pârâta, la care s-au adăugat patru loturi agricole în comuna Budeşti din mun. Chişinău, cu o suprafaţă totală de 3,3 ha. Au dispărut în schimb acţiunile de circa şapte milioane de lei, pe care le deţinea soţia sa, Taisia, la „Fincombank”, unde e acţionar şi preşedinte fiul lor, Oleg. A doua pe listă, Zinaida Greceanâi, a câştigat în doi ani din salariu şi pensie peste 460 mii de lei, are casă de 1,2 mln. lei la Chişinău, un garaj şi 2,4 ha de pământ în Cotiujeni, Briceni, şi un automobil. Faţă de declaraţia de anul trecut, apare însă o datorie de peste 400 mii de lei la „Fincombank”. Secretarul formaţiunii, Iurie Muntean, la fel a câştigat bine în ultimii doi ani - peste 300 mii din salariu şi aproape 200 mii ca reprezentant al statului în întreprinderi, fiind şi co-proprietar la două companii. Mark Tkaciuk însă şi de această dată declară că nu are nici casă, nici maşină. Mai mult, a rămas, se pare, şi fără „Şcoala Antropologică Superioară”, care deţinea mai multe imobile, or, aceasta nu se mai regăseşte în declaraţia sa pe venit. Printre cei mai înstăriţi comunişti se numără Aleksandr Bannikov care, până la schimbarea guvernării, a fost director al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru. Pe lângă cele 208 mii de lei obţinute din salariu, a câştigat şi 1,86 mln. de lei din cotele a câte o pătrime pe care le deţine în două întreprinderi. Nu o duce rău nici Oleg Babenco - a câştigat 730 mii de lei, are o casă şi două apartamente în centrul Chişinăului, mai fiind şi proprietar al sediului Universităţii Slavone şi al liceului de pe lângă instituţie.


„Moldova Unită”

Cel mai bogat candidat se află pe lista Partidului „Moldova Unită”. Omul de afaceri Victor Copiimulţi, al cincilea pe listă, a declarat că deţine un imobil în valoare de cinci milioane USD peste hotare, dar şi 59 ha de pământ şi ¾ dintr-o bază de odihnă în RM. Liderul formaţiunii, Vladimir Ţurcan, a câştigat din salariu şi pensie circa 440 mii de lei, are un apartament în centrul capitalei, o casă de 300 metri pătraţi şi o maşină de lux. Un alt membru al PUM, Igor Semenovcher, declară că nu a primit în 2008-2009 niciun ban, deşi până în septembrie 2009 a fost director al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională şi e acţionar majoritar la două firme de restaurări şi construcţii. Cu toate acestea, Semenovcher are o casă de tocmai 600 metri pătraţi, un apartament cu trei odăi, două maşini luxoase, două motociclete şi două garaje.

Mişcarea „Acţiunea Europeană”

Liderul Veaceslav Untilă are un apartament de 81 metri pătraţi, o treime dintr-o casă, un garaj şi un automobil. Totodată, deţine un cont bancar de 30 mii de lei şi 2% din fondul statutar al „Moldcargo” (pe care în 2009 le evalua la 260 mii de lei). Untilă declară că în 2008-2009 a câştigat din salarii 293 mii lei, la care se adaugă 124 mii din pensii. Cu toate acestea, şi în 2009, şi în 2010 Veaceslav Untilă a făcut propriului partid donaţii generoase, care însumate depăşesc veniturile sale. Doar pentru campania pentru referendumul din 5 septembrie el a donat 650 mii de lei…

Partidele extraparlamentare

Campion la venituri obţinute în ultimii doi ani este liderul Partidului Umanist, Valeriu Pasat, ex-director al SIS. Dacă în RM el a obţinut, ca cercetător ştiinţific, doar 31,5 mii de lei, apoi peste hotare, consiliindu-l pe preşedintele concernului RAO EES, a câştigat 12,4 mln. Pasat declară un apartament de 161 metri pătraţi la Chişinău, o maşină de teren luxoasă şi un cont bancar de aproape un milion de lei. Nu figurează însă nicio proprietate la Moscova, deşi recent Valeriu Pasat declara că are casă în capitala rusă. La alt pol se află preşedintele Partidului „Pentru Neam şi Ţară”, Sergiu Mocanu. Iniţiatorul „campaniei anti-mafie” pare a fi cel mai sărac candidat-cap de listă. El nu a declarat niciun venit pentru ultimii doi ani, dar are totuşi un apartament cu două odăi şi un automobil BMV X5. Şi alt „luptător cu mafia”, omul de afaceri Viorel Ţopa, susţine că în perioada indicată nu a avut venituri, dar deţine o casă în Chişinău, o vilă în suburbie şi o maşină, însă nicio acţiune sau cotă-parte la vreo firmă. Recent, Viorel Ţopa îl învinuia pe omul de afaceri Vlad Plahotniuc că l-ar fi deposedat pe el şi vărul său, Victor Ţopa, de acţiuni în valoare de 40 mln. USD la „Victoriabank”, acuzaţii respinse de cel vizat.

Şi candidaţii PPCD apar cu averi modeste. Liderul pepecedist, Iurie Roşca, declară că a câştigat 236 mii de lei din salariu şi nimic mai mult, deşi deţine 70% din Tipografia „Prag 3” şi este proprietar al publicaţiei „Flux”. El mai declară o casă cu teren aferent şi un garaj, nu însă şi maşina de teren pe care o conduce. Mulţi dintre colegii săi mai tineri sunt însă de-a dreptul săraci, fără proprietăţi şi cu salarii sub media pe economie. Bunăoară, Victor Ciobanu susţine că a câştigat doar 53 mii de lei în doi ani, Radu Buşilă - 48 mii, iar Igor Ciuru… numai 29 mii de lei.

La PNL întâietatea la averi o deţine femeia de afaceri Alexandra Can, care a obţinut venituri salariale de aproape 900 mii de lei, deţine cote-părţi şi acţiuni la cinci companii, dar şi zece hectare de pământ. Mai modestă e declaraţia de avere a liderei de partid, Vitalia Pavlicenco, care a obţinut 220 mii lei din salariu, are un apartament, o căsuţă de vacanţă, două loturi de pământ şi două autoturisme. Însă locul doi pe listă, Igor Cupeţ, preşedinte al unei fundaţii, nu are absolut nimic, potrivit declaraţiei depuse - nici venituri, nici bani la bancă, nici proprietăţi.

Preşedintele Partidului Republican, Andrei Stratan, ex-ministru de Externe în guvernul PCRM, declară venituri de 280 mii de lei, un apartament şi un automobil, iar colegul său de pe locul doi în listă, Ion Dron, vrea să ne convingă că în doi ani, fiind avocat, a câştigat doar 19 mii de lei. Liderul Partidului „Patrioţii Moldovei”, Mihail Garbuz, declară venituri oficiale obţinute în doi ani de numai 22 mii de lei. Şi asta deşi, pe lângă o casă de locuit şi două automobile, deţine 11 ha de pământ agricol şi o zonă de odihnă de 1,2 ha, cu şase case. Al treilea pe lista „patrioţilor” - autorul controversatului „Dicţionar moldovenesc-român”, Vasile Stati - susţine că nu are nicio proprietate şi că în 2008-2009 nu a avut alte venituri decât pensia, 156 mii de lei. Un caz curios găsim la Partidul Conservator. Prima în listă, preşedinta Natalia Nirca, declară că nu a obţinut nicun venit în 2008-2009, la fel ca şi soţul ei, Oleg Nirca, care e vicepreşedinte al partidului şi se află pe locul şapte în listă. Cei doi nu sunt însă chiar lipiţi pământului - proprietatea comună pe care o declară e: un apartament, o casă de 300 metri pătraţi în Chişinău şi trei automobile, nefiind clar însă din ce bani le întreţin. Ambii soţi sunt co-fondatori la o întreprindere din India care, potrivit declaraţiilor pe venit depuse la CEC, nu le-a adus niciun profit. 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 15:47

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:55

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

La inaugurarea bașcanei găguziei au fost onorate Imnul a două state al Republicii Găguzia și al Republicii Moldova (așa a fost anunțat și se scrie ”imnurile de stat”).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:51

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

Un nou val de căldură lovește Europa începând de luni, 22 iulie, temperaturile urmând să ajungă în unele țări și până la 42 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Iulie 2019, ora: 05:23

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

FaceApp a redevenit un fenomen. După ce în 2017 a avut prima gură de glorie, în 2019 îmbătrânește oamenii și, eventual, colectează totul despre ei. E un fenomen viral al internetului și grijile față de confidențialitate sunt pe măsură. Ce facem de aici...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Iulie 2019, ora: 05:00

SFANTUL ILIE. Sfantul Ilie este praznuit de crestini ortodocsi in fiecare an pe 20 iulie, acesta fiind considerat, in traditia populara, divinitate a fulgerului si dusman al fortelor malefice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 04:45

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ! Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ! Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ!  Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ!  Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Satiric 20 Iulie 2019, ora: 04:41

Un studiu demarat de comitetul pe probleme de lingvism al Uniunii Europene a relevat, în mod absolut surprinzator, ca 95.26% dintre români înteleg spontan limba moldoveneasca.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Iulie 2019, ora: 00:01

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

Lovitură de teatru în interiorul celui mai mediatizat cuplu din România. Toni Iuruc, noul iubit milionar al Simonei Halep, a divorțat acum. Căsnicia milionarului de origine aromână a ”rezistat” numai 10 luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 23:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 17:33

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Deputata din partea Partidului Democrat, Otilia Drăguțanu, și-a depus mandatul de parlamentar. Anunțul a fost făcut ăe contul său de Facebook, în textul căruia soția fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, afirmă că „eu nu sunt pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:26

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu delegația Parlamentului rus, formată din adjunctul președintelui Dumei de Stat a FR, Olga Epifanova, și președintele comitetului Consiliului Federației pentru relații externe, Konstantin Kosacev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:16

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

Dan Barna va fi candidatul USR-PLUS la prezidențiale, iar Dacian Cioloș este propunerea de premier, au stabilit vineri liderii celor două partide. Decizia urmează a fi validată și de forurile de conducere ale formațiunilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:10

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

Iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani, stabilind un record global, potrivit celui mai recent raport lunar din domeniul climatic dat joi publicităţii de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA, potrivit Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:02

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

Un cutremur cu magnitudinea de 5.3 grade pe scara Richter a avut loc vineri în zona oraşului grec Atena, anunţă Centrul European de Geofizică. Seismul s-a resimțit puternic și în Capitala Greciei, fiind primul cutremur mai mare care lovește orașul din 1999 și până acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 14:05

Un incendiu puternic a avut loc în urmă cu puţin timp la un restaurant din Bucureşti. Oamenii din interior s-au evacuat rapid şi au ieşit fugind din clădire.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)