Internațional

Bogumil Luft, Ambasadorul Poloniei în R. Moldova: Mai ales, aveţi nevoie de răbdare

– Domnule Ambasador, de unde şi de ce a apărut ideea de a organiza un Forum economic UE-RM la Chişinău?

– Institutul Estic, unul dintre co-partenerii acestui eveniment, este fundaţia care, în fiecare an, organizează o mare conferinţă internaţională – Forumul Economic de la Krynica. Structurat după modelul Davos, chiar dacă la un nivel mai mic, Forumul întruneşte mii de participanţi, inclusiv preşedinţi de ţară, prim-miniştri, comisari europeni. Subiectele abordate se referă la actualitatea economică, politică, uneori şi culturală – anul trecut, bunăoară, au fost peste 120 de panele de discuţii. De asemenea, Institutul Estic organizează, anual, un Forum pe probleme energetice, Forumul Europa-Rusia, Europa-Ucraina şi un Forum transatlantic la Washington. Cunoscând foarte bine domeniul de activitate al acestei fundaţii, am sugerat ideea Forumului de la Chişinău. A fost acceptată imediat. Forumul care începe azi va fi, sper, unul folositor pentru apropierea Moldovei de Europa.

– Care ar trebui să fie finalitatea acestei conferinţe, care va aborda şi problematica politică, şi cea economică – agrară, în mod special? Este posibilă, în final, iniţierea unor proiecte comune între oamenii de afaceri?

– Nu cred, căci nu „imediatul” este scopul unor astfel de conferinţe. Mai curând, ne-am propus ca, prin comunicare, să contribuim la construirea unor legături umane. În consecinţă, cu siguranţă vor apărea şi proiecte concrete.

– Pe ce se va axa programul premierului Donald Tusk, în afară de Forum?

– Eu aş zice că participarea la Forum va fi o excepţie făcută de dl Tusk. De fapt, Domnia Sa va întreprinde o vizită oficială, care se va desfăşura potrivit tuturor rigorilor şi schemelor protocolare, în cadrul căreia se va întâlni şi cu premierul Filat, şi cu preşedintele interimar Lupu. Indiferent de natura vizitei, însă, aceasta este una simbolică pentru relaţiile bilaterale moldo-polone.

– Totuşi, relaţia Chişinău-Varşovia e departe de simplu simbolism. Polonia este unul dintre cei mai mari donatori europeni ai RM şi un susţinător consecvent al nostru în drumul spre UE. Ce am făcut ca să ne iubiţi atât de mult? Ori poate vă ambiţionaţi, astfel, să demonstraţi că Parteneriatul Estic, iniţiativă pe care aţi lansat-o în comun cu Suedia, a fost o idee bună?

– Simpatiile nu se explică, nu-i aşa? Ele ori există, ori nu există… Dar sigur că nu e vorba doar de simpatii. Pentru noi este foarte important ca toate ţările din vecinătatea UE să se dezvolte cât mai conform cu standardele europene. În ultimii doi ani, RM a dovedit o voinţă politică mare în ceea ce priveşte apropierea de UE şi cred că, dacă această idee va avea succes, Moldova va fi un exemplu al apropierii reuşite a vecinilor din Est de Uniunea Europeană.

– Ce să facem ca „ideea să aibă succes”?

– Mai ales, aveţi nevoie de răbdare. Deşi Polonia de la început, imediat după căderea comunismului, a fost foarte bine văzută, a avut legenda unei ţări ce a luptat cu comunismul, a avut un Papă şi, de ce nu?, PR – dar şi a făcut din start efortul de a susţine această legendă pozitivă -, a trebuit, totuşi, să treacă peste zece ani din clipa în care a declarat că vrea să devină membră a UE şi aderarea de facto. Zece ani în care s-a făcut un mare efort de reforme, de dezvoltare şi muncă, la care s-au adăugat şi suferinţe, în special, din punct de vedere economic, căci nu există succes fără sacrificii. Dar, în cazul nostru, succesul a fost creat de toate forţele politice. Iar vectorul pro-european al Poloniei nu s-a schimbat în acei ani, indiferent de partidele de la putere.

– Polonia se află la frontiera Comunităţii Europene, deci, este una dintre ţările care se confruntă prima cu cei care vin – cu vize sau uneori fără

– din Est. Cum credeţi, care este situaţia reală a RM în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor pentru liberalizarea regimului de vize cu UE?
– Din ceea ce văd şi cunosc, Guvernul de la Chişinău face eforturi mari în acest sens. Ca să se ajungă la abolirea regimului de vize, totuşi, Moldova trebuie să ofere Europei anumite garanţii. Pentru aceasta, înainte de toate, trebuie soluţionate de o manieră ireproşabilă problemele tehnice, cum ar fi paşapoartele biometrice sau controlul graniţei de Est a RM. Totodată, în UE sunt o serie de ţări care au probleme cu migraţia ilegală, respectiv sunt mai sceptice faţă de ideea deschiderii unor noi frontiere. Căci, în viziunea lor, chiar dacă Moldova e o ţară destul de mică şi nu prezintă un pericol migraţionist major, liberalizarea vizelor pentru moldoveni ar însemna un precedent şi pentru alte ţări… În pofida acestui scepticism, însă, Polonia este un susţinător fervent al ideii de liberalizare a vizelor şi pentru moldoveni, şi pentru alte popoare, fiind convinşi că este cel mai bun lucru pe care-l putem face pentru apropierea acestor ţări şi popoare de Europa. Suntem convinşi că libera circulaţie apropie oamenii şi, de aceea, luptăm pentru ea în cadrul UE.

– Deci, un vot îl avem! Vă mulţumim pentru susţinere şi pentru interviu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *