Eveniment

BOMBĂ: Kazahstanul îi va plăti lui Anatol Stati daune de 500 milioane de dolari. Cât va plăti Voronin?

Părțile reclamante au acuzat Kazahstanul de încălcarea prevederilor tratatului internațional Carta Energetică (Energy Charter Treaty), după ce afacerile acestora în extragerea și explorarea zăcămintelor kazahe de petrol și gaz au fost blocate de autoritățile locale. De fapt, problemele au început în 2008, când mai multe agenții de stat au demarat un șir de inspecții și  revizii la partnerii Kazpolmunay LLP și Tolkynneftegaz LLP. Potrivit sursei citate, controalele au rezultat în acuzații false și urmărirea penală a managerilor celor două companii. Acțiunile autorităților kazahe au supus părțile reclamante la penalizări de sute milioane de dolari și au determinat, până la urmă, suspendarea investițiilor în Kazahstan. 

Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț din Stockhom a constatat că autoritățile din Kazahstan au încălcat prevederile internaționale și nu au tratat investitorii onest și echitabil. Instanța impune Kazahstanului să achite o recompensă de 506 miliaone de dolari pentru prejudiciul adus companiei Tristan. 

Tristan Oil a fost eliminată din Kazahstan și datorită eforturilor fostului președinte Vladimir Voronin. Precizăm că în toamna lui 2008, acesta a trimis omologului său kazah, Nursultan Nazarbayev, o scrisoare  prin care îl denegrează pe Anatol Stati. La scurt timp, autoritățile cazahe au sechestrat toate proprietățile și afacerile companiei, cauzând-i un prejudiciu de 1,5 miliarde de dolari. Ulterior, omul de afaceri moldovean a cerut ca Vladimir Voronin să returneze această sumă din buzunarul său. 

Compania Tristan Oil Ltd. a fost creată în 1995, începându-și activitatea prin explotarea zăcămintelor de petrol și gaz în Turkmenistan. Compania este înregistrată pe Insulele Britanice Virgine. 

Din ARHIVA TIMPUL: Cine si ce are cu ASCOM? (13 martie 2009)

Sau cum Voronin & Co. încearcă să pună mâna pe afacerea lui Anatol Stati din Kazahstan

Timpul.md (I.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *