Tendințe

Bonsai, o lume întreagă într-o plantă mică

Astăzi, termenul înseamnă chiar arbustul în sine. Tradiţional, bonsaiul era crescut în grădină. În timp, arta a fost „adaptată” şi poate fi practicată şi în casă.

Primul pas spre propriul vostru bonsai e să alegeţi dacă începeţi cu seminţe sau cu puieţi. Experţii recomandă să se înceapă cu puieţi – în special, pentru cei care nu au mai făcut niciodată asta. Un alt pas important e alegerea soiului pe care vreţi să-l plantaţi, fiecare soi având un regim propriu de îngrijire. În general, sunt preferate soiurile cu frunze mici sau coniferele. Tehnicile de îngrijire a plantei implică tăierea anumitor frunze, altoirea, legarea crengilor cu sfoară pentru a le da forma dorită şi modelarea trunchiului şi a crengilor cu ajutorul unor instrumente speciale.

Stiluri de modelare a bonsaiului

• Stilul drept formal presupune un trunchi drept, vertical. Crengile cele mai lungi se află jos şi se scurtează progresiv spre vârf. Vârful se afla fix deasupra bazei trunchiului.
• Stilul drept informal este asemănător celui formal, dar încorporează curbe vizibile. Progresia crengilor este aceeaşi, dar tăierea este mai neregulată.
• Stilul aplecat presupune un trunchi drept, ca şi în stilurile precedente, dar de această dată vârful copacului nu mai este în dreptul rădăcinii, ci uşor deplasat fie spre dreapta, fie spre stânga.
• Stilul cascadă imită forma copacilor care cresc pe malul apelor. Vârful copacilor cade undeva mai jos de baza vasului.
• Stilul pădure presupune mai mulţi copaci, de obicei din aceeaşi specie, de înălţimi diferite, crescuţi în acelaşi vas.
• Stilul mătură este foarte potrivit pentru specii cu ramuri întinse şi delicate. Crengile sunt lăsate să crească în toate direcţiile, cam la o treime din înălţimea trunchiului. În vârf ele formează o sferă.

(S. U.)

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *