Astăzi 20 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 16:20
Abonamente

Actualitate 3 Martie 2011, ora 15:23    Din editia print

Boris Golovin, un neglijent sau un hoţ… de sănătate?

Marime Font

Ex-viceministrul Sănătăţii este învinuit că ar fi cauzat statului pagube de milioane într-o tranzacţie dubioasă cu instalaţii de radiodiagnostic 

Fostul viceministru al Sănătăţii, Boris Golovin, riscă să-şi petreacă până la şase ani din viaţă la răcoare. Procuratura Anticorupţie îl învinuieşte de neglijenţă de serviciu, pentru că ar fi prejudiciat bugetul de stat în proporţii deosebit de mari într-o tranzacţie de cumpărare a opt aparate radiologice. Maria Macovei, ofiţer de urmărire penală la CCCEC, spune că utilajul adus în RM în urma acestei „afaceri” are o doză de radiere de zece ori mai mare decât cel prevăzut în contract. La rândul său, Golovin spune că el nu e… Golovin. 

Pe când ministru al Sănătăţii era Ion Ababii, în guvernul Greceanâi-1, Boris Golovin era responsabil de coordonarea dispozitivelor şi noilor tehnologii medicale. Sub controlul său, în 2007, ministerul a decis să achiziţioneze opt instalaţii digitale de radiodiagnostic, de model „Duo Diagnost Digital”. Licitaţia a fost câştigată de firma „S&T Mold”, care s-a obligat să livreze utilaj digital cu dimensiunile matricei de 43x43 cm, la preţul de 2 mln. 168 mii euro. Din această sumă, Ministerul Sănătăţii (MS) urma să achite 30% în avans, iar restul - după primirea utilajului.

„Calul de dar nu se caută în gură”


Golovin urma să verifice parametrii aparatelor primite în raport cu cei contractaţi. Însă el a făcut abstracţie de aceasta şi, înainte ca utilajul să fi ajuns în ţară, a semnat mai multe ordine de plată, în baza cărora MS a transferat firmei „S&T Mold” deja peste 26 milioane de lei... Ulterior, firma a livrat aparate ce nu corespundeau contractului, nu funcţionau în regim digital, iar în locul matricei de 43x43 cm, aveau amplificatoare de imagine cu dimensiuni de 23x23 cm. Surprinzător, Agenţia Proprietăţi Publice, care era obligată să verifice tranzacţia, nu a făcut-o. Aparatele au fost repartizate Spitalului Clinic Republican, Spitalului nr. 3 „Sf. Treime”, Spitalului de Traumatologie, Spitalului Oncologic, Policlinicii Cancelariei de Stat, Spitalului de Urgenţă, Centrului mamei şi copilului şi Spitalului din Vorniceni.

Toate aceste instituţii au semnat fără pretenţii actele de primire a utilajului. Unii responsabili de la aceste spitale evită şi astăzi să dea explicaţii în acest sens. „N-o să vă dăm aşa informaţie, sunaţi la minister”, ne-a spus Anatol Taran, şef la Traumatologie. Stanislav Dimitrişin, radiolog-şef la Spitalul nr. 3, s-a arătat dispus să vorbească, dar, auzind ce ne interesează, ne-a spus că e ocupat şi a închis telefonul. Gheorghe Ciobanu, şeful de la Urgenţă, nu crede că aparatele sunt periculoase pentru sănătate şi spune că le-a primit, căci „calul de dar nu se caută în gură”. În schimb, Ion Iliciuc, şeful Centrului mamei şi copilului, consideră că Golovin se face vinovat nu numai de neglijenţă: „Dacă un singur aparat costă de la 40 la 60 mii de euro, vă daţi seama că sunt şi alte interese…”.

„Golovin era vârful aisbergului”

Totuşi, nu toţi radiologii au păstrat tăcerea, după ce au constatat că au fost duşi de nas. În 2008, Spitalul Clinic Republican (SCR) a anunţat-o despre aceasta pe noua ministră a Sănătăţii, Larisa Catrinici. Printr-un ordin, ea a format o comisie de control, condusă de acelaşi Golovin. „S&T Mold” a intervenit imediat, instalând la aparatul de la SCR toate accesoriile necesare, ca să corespundă parametrilor din contract. În rest, nu s-a întreprins nimic…
Larisa Catrinici consideră că vina pentru această tranzacţie aparţine mai întâi furnizorului, apoi şefilor instituţiilor medicale care au primit utilajul. „Noi nu ştiam despre vreo neregulă, căci, conform contractului, nu ministerul era primitorul tehnicii, ci beneficiarii, care au semnat procesele-verbale de primire a utilajului. După ce comisia a constatat că prevederile contractului n-au fost respectate, furnizorul a înlăturat neajunsurile la SCR”, spune Catrinici. Ea adaugă că nu ştia despre faptul că Golovin a transferat toţi banii până la livrarea tehnicii, dar consideră că nu e vorba de rea-intenţie, ci de lipsă de experienţă: „La noi, achiziţiile se fac greu, căci nu cumpărăm tehnică în toată ziua. Din păcate, n-am avut asemenea instruire”. Catrinici infirmă şi faptul că respectivele aparate radiază pacienţii mai puternic: „Utilajele erau noi şi aveau certificate de calitate europeană”.

În 2010, Procuratura Anticorupţie a deschis două dosare penale contra lui Golovin şi, respectiv, firmei „S&T Mold”, dar şi o cauză civilă în interesele MS. Acum o săptămână, fostul viceministru a fost pus sub învinuire. El riscă să achite o amendă de la 300 la 800 de unităţi convenţionale sau să stea la închisoare de la doi la şase ani. Ex-ministrul Vladimir Hotineanu, şeful Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, se abţine să dea o notă acţiunilor lui Golovin, dar totuşi presupune: „Nu cred că e doar neglijenţă, dacă e vorba de nişte supracosturi - s-au plătit bani mari, dar s-a cumpărat un aparat cu posibilităţi mult mai mici. Să nu uităm că Golovin era vârful aisbergului la minister, avându-l deasupra doar pe acela care tot zice că ne-a fericit zece ani de zile (adică Voronin – n.n.)”.

„Sunt Golovin, nu sunt Golovin…”

Potrivit procurorului Dorin Compan, dedesubturile acestei tranzacţii s-au păstrat ascunse şi pentru că, după formarea comisiei Catrinici, şefi de la spitalele care au primit aparatele radiologice au confirmat că utilajul e în regulă. Cu asta, problema s-a încheiat. Oricum, Compan consideră că dosarele menţionate vizează relaţii civile şi nicidecum penale, iar problema poate fi rezolvată, dacă „S&T Mold” ar repara prejudiciul adus. „E greu de demonstrat dacă acţiunile lui Golovin au fost făcute intenţionat sau din imprudenţă. Acum ar fi mai important ca „S&T Mold” să aducă în ordine toată tehnica livrată, ca să corespundă parametrilor din contract. Astfel, dispare şi prejudiciul”, susţine Compan. Solicitat de noi, învinuitul a confirmat că este Boris Golovin, apoi a spus că nu are nimic în comun cu această tranzacţie şi că el nu e Golovin. A închis telefonul şi nu ne-a mai răspuns. Şi Alexandr Copanschi, şeful firmei „S&T Mold”, s-a eschivat să discute cu noi.

La 25 ianuarie, Curtea de Conturi a prezentat un raport de audit despre achiziţia dispozitivelor medicale în anii 2007-2010. Curtea atenţiona că cele opt aparate, în sumă de 35,6 mln. lei, au fost puse în funcţiune cu o întârziere de până la 16 luni. Potrivit Curţii, din cauză că parametrii tehnici ai utilajului nu corespund celor prevăzuţi în contract, pacienţii au fost privaţi de servicii calitative. În total, se mai arată în raport, în perioada menţionată, MS a achiziţionat 35 de aparate medicale performante la un preţ cu mult mai mare decât cel real, prejudiciind statul cu 20 mln. lei.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Stare de alertă pe întreg teritoriul Chinei. Cea mai mare temere a specialiştilor s-a adeverit. Noul tip de coronavirus s-a răspândit în alte două provincii din China, după Wuhan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:48

O angajată a Serviciului Poliţiei Judecătoreşti a IGP din Bălţi a fost reţinută de ofiţerii DGT,,Nord” a CNA şi procurori pentru corupere pasivă. Potrivit denunțătorului, poliţista i-ar fi cerut 200 de euro pentru a grăbi încetarea dosarului de căutare, pornit pe numele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

În 2019 s-a înregistrat cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Constanța, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

OPINIA CITITORULUI  / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 13:13

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Procurorul general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, va pleca din funcție la cererea lui Vladimir Putin, anunță serviciul de presă al Kremlinului. Putin îl propune în această funcție pe vice-președintele Cimitetului de Anchetă, Igor Krasnov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 09:40 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:27

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Oamenii de știință sunt fascinați de mult timp de efectul băuturilor alcoolice asupra organismului uman și, mai ales, asupra personalității. Cât de mult te schimbădouă pahare de vin sau trei pahare de whiskey. Mulți oameni beau un pahar ca să prindă curaj, înainte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:20

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Potrivit meteorologilor se prevede cer variabil, fara precipitatii. Presiunea atmosferica va fi inalta. In cursul noptii, in nord se asteapta -6 grade, ziua termometrele vor indica 3 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:10

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

Corpurile celor 11 cetățeni ucraineni, 9 membri ai echipajului și 2 pasageri, care au murit în momentul în care un avion de pasageri a fost doborât de două rachete în Iran, ,,s-au întors acasă”. Sute de oameni, inclusiv angajați ai aeroportului din Kiev,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:55

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

Candidații pentru a primi permisul de conducere semnalează noi probleme la programarea online pentru examenul practic la șoferie. Chiar și la programarea urgentă, costul căreia este, potrivit site-ului ASP, 300 de lei, candidații întâlnesc probleme, unii primesc eroare atunci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:43

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, în Indonezia.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Ianuarie 2020, ora: 07:39

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:38

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Au apărut noi detalii despre odioasa crimă care a avut loc ieri, 18 ianuarie, la Orhei, unde un minor l-a asasinat pe altul. Oamenii legii au stabilit identitatea victimei. Acesta s-a dovedit un copil în vârstă de 12 ani. Suspectul, un alt copil de 14 ani, inițial le-a spus...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Ianuarie 2020, ora: 05:53

Simona Halep a revenit pe locul 3 WTA, luni, în chiar prima zi a turneului de Mare Şlem din Australia. Constănţeanca a făcut din nou rocadă cu Naomi Osaka, japoneza coborând pe poziţia a patra.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Ianuarie 2020, ora: 01:52

Scriem și vorbim corect românește!

Scriem și vorbim corect românește!

Dicționar al greșelilor de limbă.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)