Actualitate

Botoşeii de unică folosinţă nu sunt pentru medicii de la Salvare

Când intri în secțiile de internare a oricărui spital din R. Moldova, ți se cere să-ți pui neapărat botoșei de unică folosință, supranumiți în țara noastră „bahile”, pentru a nu aduce microbi. Această regulă însă nu este valabilă și în cazul medicilor de la Salvare, care intră în casele bolnavilor, încălțați ca și afară. După ce câțiva cititori de-ai noștri și-au exprimat indignarea în legătură cu astfel de cazuri, TIMPUL a căutat să afle ce stipulează în această privință regulamentele interne ale Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă și câtă importanță au niște „bahile” în momentul în care starea sănătății unui om este critică.

Elena este o mamă de 30 de ani din Capitală. Ne povestește că nu a prea apelat la Salvare până când a adus pe lume doi copilași. După aceasta, îngrijorându-se de sănătatea celor mici, este nevoită să cheme ambulanța din ce în ce mai des. Deși, când îi intrau în casă, medicii de la urgență nu purtau niciodată botoșei, erau de obicei foarte amabili, precizează Elena, și ei înșiși insistau să se descalțe. De aceea mare i-a fost mirarea, când, în ultimul timp, mai mulți doctori i-au intrat în odaie încălțați. „De două ori s-a întâmplat. Prima dată i-am solicitat pentru copilul meu de doi anișori, iar a doua oară, când eram însărcinată cu mezinul”, susține femeia.

Elena recunoaște că, inițial, nu s-a simțit deranjată de acest lucru, întrucât se simțea rău și aștepta să i se acorde cât mai rapid primul ajutor, însă ulterior și-a dat seama că astfel medicii de la urgență pun în pericol viața copiilor săi. „La început, n-am atras mare atenție, dar apoi m-am simțit chiar incomod că ei au intrat cu încălțămintea de afară pe covorul pe care se joacă copilul meu. Cred că ar fi bine ca personalul medical de urgență să poarte bahile, mai ales pe timp de ploaie, când drumurile sunt pline de noroi”, se dă cu părerea Elena.

„I-am rugat să se descalțe și au refuzat”

O situație asemănătoare a trăit și Marina, o altă mamă din Capitală, care a chemat ambulanța pentru copilul său de trei anișori. Micuțul avea febră și, după ce nicio tentativă de a i-o scădea nu a dat rezultate, femeia a sunat disperată la 903. La scurt timp, echipa de la Salvare a sosit la fața locului. Chiar dacă afară ploua cu nemiluita, medicii au refuzat să se descalțe, motivând că se grăbesc, dar cu toate acestea au găsit timp să aștepte câteva minute la ușă, până când stăpâna apartamentului a găsit o altă soluție. „Mi-au spus că statul nu le oferă bahile și mi-au recomandat să aștern o peliculă sau altceva pe jos. Eu nu aveam nimic la îndemână și i-am rugat totuși să se descalțe, dar ei au refuzat categoric. Atunci am căutat în grabă niște prosoape vechi și le-am așternut pe podea, înainte de a intra ei în casă”, spune Marina.

Oricum, femeia menționează că a rămas mulțumită de calitatea serviciilor acordate, însă lipsa botoșeilor de unică folosință a contrariat-o, întrucât alteori, când era vizitată de medici la domiciliu, aceștia nu intrau niciodată încălțați în casă. „Nu știu ce să mai cred. Pe de o parte, este vorba de un serviciu de urgență și medicii se scuză că nu au timp pentru a se descălța și a-și pune bahile. Pe de altă parte, când afară plouă și e murdar, ei ne pot aduce în casă mulți microbi, care pot afecta sănătatea copilului”, consideră Marina.

A intrat încălțat la un nou-născut de 5 zile

Alina, o altă persoană, care a apelat de nenumărate ori la Salvare, spune că, deși locuiește la țară, nu este deranjată de faptul că medicii îi intră încălțați în casă, dacă afară nu este glod. Deoarece, susține ea, medicii au și multe alte solicitări, iar până se încalță și se descalță la ușa ta, în celălalt sat cineva poate deceda, așteptându-i. În opinia Alinei, altfel stau lucrurile în privința medicilor de familie, care vizitează nou-născuții la domiciliu și care n-au nicio scuză, dacă nu se descalță la intrare. „Medicul de familie a venit când băiatul meu avea 5 zile, pentru un control de rutină. În acest caz, nu era o urgență și am rămas uimită că el a intrat încălțat în camera unui nou-născut. Chiar dacă nu plouase și afară nu era noroi, oricum, doctorul venea de afară, unde este mult praf și microbi. Dar văd că, în R. Moldova, asta nu interesează pe nimeni”, specifică tânăra mamă.

Ea a adăugat că, acum două săptămâni, medicul de familie a vizitat-o iarăși, când fiul său suferea de varicelă. Și nici de data aceasta nu s-a descălțat, ceea ce este de părere Alina, depășește deja orice normă de igienă.

„Mă simțeam atât de rău, încât n-aș fi putut curăța covoarele”

Vera, la rândul său, a învățat lecția după ce a fost nevoită să-și curețe de câteva ori covoarele, în urma vizitei medicilor de la urgență. Cu cinci ani în urmă, își amintește ea, a chemat Salvarea pentru fiică-sa, care nu se simțea bine. Era început de primăvară și drumurile erau grele. Cu toate acestea, deși încălțările le erau foarte murdare, doctorii au intrat așa, lăsând din urma lor glod pe covor. La acel moment, fiind preocupată de starea copilei sale, mama nu a observat nimic. Însă, după plecarea echipei, ea a strâns covoarele, gândindu-se că dimineața le va curăța. Peste puțin timp, fiicei sale i s-a făcut iarăși rău și Vera a apelat din nou la urgență. „Când au venit a doua oară, deși au văzut covoarele date la o parte, n-au cutezat să se descalțe, lăsând de-acum alte urme pe pardoseală”, relatează femeia.

Ca într-un ceas rău, după acest incident, ea s-a confruntat cu o situație și mai neplăcută. Într-o zi, deja ea se simțea foarte rău și a sunat la Salvare. Când au sosit medicii și i-au intrat pentru a câta oară cu încălțămintea murdară în apartament, Vera i-a rugat să treacă la bucătărie, unde copilul său nu avea acces. Ea ne mărturisește că se simțea atât de rău, încât nu ar fi fost în stare să mai curețe după aceasta covoarele…

„Propui să mă îndoi acum și să-mi leg sacoșele?”

Însă cea mai bună confirmare a lipsei de respect din partea unor doctori, Vera a primit-o de la medicul de familie, după cum a pățit-o și Alina. „Odată, a venit medicul de familie pentru a-mi consulta copilul. Eu aveam deja puțină experiență cu cei de la Salvare și i-am întins niște sacoșe, cu care am rugat-o să-și astupe tălpile la cizme. Văzându-le, doamna mi-a reproșat: „Și ce propui? Să mă îndoi acum și să-mi leg sacoșele? Nu poți cumpăra și tu niște bahile?”. Datorită acestui gest nepoliticos, de mai bine de patru ani, am întotdeauna în casă și bahile, și măști”, ne asigură Vera. Ea spune că iese mai ieftin să cumperi botoșei de unică folosință, decât să cureți covoarele. „Pentru că atunci când ai copii mici, care abia descoperă lumea și se târăsc pe jos, ei intră în contact direct cu toți microbii, pe care medicii ți-i aduc de afară sau din casa altor bolnavi”, subliniază femeia.

Lucrătorii medicali de urgență nu trebuie să poarte bahile

Solicitată de TIMPUL pentru a explica cine poartă vina în astfel de cazuri, Diana Blanaru, ofițer de presă al IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă, ne-a dat asigurări că nici un regulament nu prevede ca echipele de la Salvare să poarte botoșei de unică folosință în procesul de acordare a ajutorului medical. Potrivit ei, botoșeii sunt folosiți doar în instituțiile spitalicești. „În nici o țară din lume, medicii de urgență nu se descalță și nici nu utilizează bahile atunci când acordă asistență medicală la locul domiciliului pacientului. Echipele noastre acționează în situații ce pun în pericol sănătatea pacientului, de aceea prioritară este acordarea cât mai promptă a asistenței medicale de urgență”, a adăugat Diana Blanaru.

Din aceste motive, susține aceeași sursă, nici în R. Moldova, botoșeii nu sunt asigurați de către stat pentru echipele de la Salvare, întrucât nu fac parte din vestimentația destinată medicilor. Diana Blanaru a mai spus că, în ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care reglementează activitatea Serviciului Asistență Medicală Urgentă (AMU) din țara noastră, este stipulat că personalul medical de urgență trebuie să beneficieze doar de protecție și de vestimentaţie cu destinație specială iarnă-vară, care corespunde culorilor internaţionale ale serviciului AMU – oranj şi albastru. Dar niciun act nu se referă, în atare situații, la botoșeii de unică folosință.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *