Astăzi 22 Ianuarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:44
Abonamente

Actualitate 22 Martie 2018, ora 08:00

Botoşeii de unică folosinţă nu sunt pentru medicii de la Salvare

Marime Font

În nici o țară din lume, echipele medicale de urgență nu se descalță în casele pacienților.

Când intri în secțiile de internare a oricărui spital din R. Moldova, ți se cere să-ți pui neapărat botoșei de unică folosință, supranumiți în țara noastră „bahile”, pentru a nu aduce microbi. Această regulă însă nu este valabilă și în cazul medicilor de la Salvare, care intră în casele bolnavilor, încălțați ca și afară. După ce câțiva cititori de-ai noștri și-au exprimat indignarea în legătură cu astfel de cazuri, TIMPUL a căutat să afle ce stipulează în această privință regulamentele interne ale Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă și câtă importanță au niște „bahile” în momentul în care starea sănătății unui om este critică.

Elena este o mamă de 30 de ani din Capitală. Ne povestește că nu a prea apelat la Salvare până când a adus pe lume doi copilași. După aceasta, îngrijorându-se de sănătatea celor mici, este nevoită să cheme ambulanța din ce în ce mai des. Deși, când îi intrau în casă, medicii de la urgență nu purtau niciodată botoșei, erau de obicei foarte amabili, precizează Elena, și ei înșiși insistau să se descalțe. De aceea mare i-a fost mirarea, când, în ultimul timp, mai mulți doctori i-au intrat în odaie încălțați. „De două ori s-a întâmplat. Prima dată i-am solicitat pentru copilul meu de doi anișori, iar a doua oară, când eram însărcinată cu mezinul”, susține femeia.


Elena recunoaște că, inițial, nu s-a simțit deranjată de acest lucru, întrucât se simțea rău și aștepta să i se acorde cât mai rapid primul ajutor, însă ulterior și-a dat seama că astfel medicii de la urgență pun în pericol viața copiilor săi. „La început, n-am atras mare atenție, dar apoi m-am simțit chiar incomod că ei au intrat cu încălțămintea de afară pe covorul pe care se joacă copilul meu. Cred că ar fi bine ca personalul medical de urgență să poarte bahile, mai ales pe timp de ploaie, când drumurile sunt pline de noroi”, se dă cu părerea Elena.

„I-am rugat să se descalțe și au refuzat”

O situație asemănătoare a trăit și Marina, o altă mamă din Capitală, care a chemat ambulanța pentru copilul său de trei anișori. Micuțul avea febră și, după ce nicio tentativă de a i-o scădea nu a dat rezultate, femeia a sunat disperată la 903. La scurt timp, echipa de la Salvare a sosit la fața locului. Chiar dacă afară ploua cu nemiluita, medicii au refuzat să se descalțe, motivând că se grăbesc, dar cu toate acestea au găsit timp să aștepte câteva minute la ușă, până când stăpâna apartamentului a găsit o altă soluție. „Mi-au spus că statul nu le oferă bahile și mi-au recomandat să aștern o peliculă sau altceva pe jos. Eu nu aveam nimic la îndemână și i-am rugat totuși să se descalțe, dar ei au refuzat categoric. Atunci am căutat în grabă niște prosoape vechi și le-am așternut pe podea, înainte de a intra ei în casă”, spune Marina.

Oricum, femeia menționează că a rămas mulțumită de calitatea serviciilor acordate, însă lipsa botoșeilor de unică folosință a contrariat-o, întrucât alteori, când era vizitată de medici la domiciliu, aceștia nu intrau niciodată încălțați în casă. „Nu știu ce să mai cred. Pe de o parte, este vorba de un serviciu de urgență și medicii se scuză că nu au timp pentru a se descălța și a-și pune bahile. Pe de altă parte, când afară plouă și e murdar, ei ne pot aduce în casă mulți microbi, care pot afecta sănătatea copilului”, consideră Marina.

A intrat încălțat la un nou-născut de 5 zile

Alina, o altă persoană, care a apelat de nenumărate ori la Salvare, spune că, deși locuiește la țară, nu este deranjată de faptul că medicii îi intră încălțați în casă, dacă afară nu este glod. Deoarece, susține ea, medicii au și multe alte solicitări, iar până se încalță și se descalță la ușa ta, în celălalt sat cineva poate deceda, așteptându-i. În opinia Alinei, altfel stau lucrurile în privința medicilor de familie, care vizitează nou-născuții la domiciliu și care n-au nicio scuză, dacă nu se descalță la intrare. „Medicul de familie a venit când băiatul meu avea 5 zile, pentru un control de rutină. În acest caz, nu era o urgență și am rămas uimită că el a intrat încălțat în camera unui nou-născut. Chiar dacă nu plouase și afară nu era noroi, oricum, doctorul venea de afară, unde este mult praf și microbi. Dar văd că, în R. Moldova, asta nu interesează pe nimeni”, specifică tânăra mamă.

Ea a adăugat că, acum două săptămâni, medicul de familie a vizitat-o iarăși, când fiul său suferea de varicelă. Și nici de data aceasta nu s-a descălțat, ceea ce este de părere Alina, depășește deja orice normă de igienă.

„Mă simțeam atât de rău, încât n-aș fi putut curăța covoarele”

Vera, la rândul său, a învățat lecția după ce a fost nevoită să-și curețe de câteva ori covoarele, în urma vizitei medicilor de la urgență. Cu cinci ani în urmă, își amintește ea, a chemat Salvarea pentru fiică-sa, care nu se simțea bine. Era început de primăvară și drumurile erau grele. Cu toate acestea, deși încălțările le erau foarte murdare, doctorii au intrat așa, lăsând din urma lor glod pe covor. La acel moment, fiind preocupată de starea copilei sale, mama nu a observat nimic. Însă, după plecarea echipei, ea a strâns covoarele, gândindu-se că dimineața le va curăța. Peste puțin timp, fiicei sale i s-a făcut iarăși rău și Vera a apelat din nou la urgență. „Când au venit a doua oară, deși au văzut covoarele date la o parte, n-au cutezat să se descalțe, lăsând de-acum alte urme pe pardoseală”, relatează femeia.

Ca într-un ceas rău, după acest incident, ea s-a confruntat cu o situație și mai neplăcută. Într-o zi, deja ea se simțea foarte rău și a sunat la Salvare. Când au sosit medicii și i-au intrat pentru a câta oară cu încălțămintea murdară în apartament, Vera i-a rugat să treacă la bucătărie, unde copilul său nu avea acces. Ea ne mărturisește că se simțea atât de rău, încât nu ar fi fost în stare să mai curețe după aceasta covoarele...

„Propui să mă îndoi acum și să-mi leg sacoșele?”

Însă cea mai bună confirmare a lipsei de respect din partea unor doctori, Vera a primit-o de la medicul de familie, după cum a pățit-o și Alina. „Odată, a venit medicul de familie pentru a-mi consulta copilul. Eu aveam deja puțină experiență cu cei de la Salvare și i-am întins niște sacoșe, cu care am rugat-o să-și astupe tălpile la cizme. Văzându-le, doamna mi-a reproșat: „Și ce propui? Să mă îndoi acum și să-mi leg sacoșele? Nu poți cumpăra și tu niște bahile?”. Datorită acestui gest nepoliticos, de mai bine de patru ani, am întotdeauna în casă și bahile, și măști”, ne asigură Vera. Ea spune că iese mai ieftin să cumperi botoșei de unică folosință, decât să cureți covoarele. „Pentru că atunci când ai copii mici, care abia descoperă lumea și se târăsc pe jos, ei intră în contact direct cu toți microbii, pe care medicii ți-i aduc de afară sau din casa altor bolnavi”, subliniază femeia.

Lucrătorii medicali de urgență nu trebuie să poarte bahile

Solicitată de TIMPUL pentru a explica cine poartă vina în astfel de cazuri, Diana Blanaru, ofițer de presă al IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă, ne-a dat asigurări că nici un regulament nu prevede ca echipele de la Salvare să poarte botoșei de unică folosință în procesul de acordare a ajutorului medical. Potrivit ei, botoșeii sunt folosiți doar în instituțiile spitalicești. „În nici o țară din lume, medicii de urgență nu se descalță și nici nu utilizează bahile atunci când acordă asistență medicală la locul domiciliului pacientului. Echipele noastre acționează în situații ce pun în pericol sănătatea pacientului, de aceea prioritară este acordarea cât mai promptă a asistenței medicale de urgență”, a adăugat Diana Blanaru.

Din aceste motive, susține aceeași sursă, nici în R. Moldova, botoșeii nu sunt asigurați de către stat pentru echipele de la Salvare, întrucât nu fac parte din vestimentația destinată medicilor. Diana Blanaru a mai spus că, în ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care reglementează activitatea Serviciului Asistență Medicală Urgentă (AMU) din țara noastră, este stipulat că personalul medical de urgență trebuie să beneficieze doar de protecție și de vestimentaţie cu destinație specială iarnă-vară, care corespunde culorilor internaţionale ale serviciului AMU - oranj şi albastru. Dar niciun act nu se referă, în atare situații, la botoșeii de unică folosință.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 18:44

 Premierul britanic Theresa May a anunţat că se va întoarce la Bruxelles pentru a-şi salva acordul Brexitului respins de deputaţi, cărora nu le-a oferit luni planul alternativ pe care-l cereau, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 18:04

 Urmărind manifestările societății românești din ultimii ani, am constatat că, dincolo de confruntările politice, ideologice, culturale, în realitate, conflictul este între morala ”tradițională” și morala ”progresistă”. Pentru a fi mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 17:33

 O bibliotecă din Ankara dă un nou înțeles importanței cărților în viața noastră. Potrivit unui reportaj CNN, gunoierii din capitala Turciei au deschis o bibliotecă publică alcătutiă numai din cărți salvate din gunoaie după ce au fost aruncate de foștii posesori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 17:30

 Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko şi-a anunţat marţi candidatura în alegerile prezidenţiale de la 31 martie, în care este favorită, devansându-l pe preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko, potrivit ultimelor sondaje, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 15:19

Opoziția de dreapta încearcă să înrădăcineze în societate percepția unor alegeri fraudate ca să justifice scorul mic de la scrutin și mizează pe haos. De acest lucru este convins președintele Parlamentului, vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova, Andrian...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 15:17

Veste bună! Un șir de medicamente de primă necesitate vor fi oferite în mod gratuit tuturor categoriile de cetățeni. Statul va compensa complet, în proporție de 100%, un medicament esențial pentru cele mai răspândite maladii. Declarația a fost făcută astăzi de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 15:17

FMI: Economia mondială încetinește mai repede decât se estima

FMI a prezentat luni, în fața elitei economice mondiale reunite la Davos, tabloul unei creșteri mondiale încă solide, dar care încetinește mai repede decât se estima, pe fondul tensiunilor comerciale și a riscurilor politice, precum Brexit în Marea Britanie sau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Geamuri şi uşi sparte şi săli de clasă distruse. Atât a mai rămas din gimnaziul din satul Donici, raionul Orhei. Instituţia a fost închisă în 2014, în urma reformei de optimizare a şcolilor pusă în aplicare printr-un ordin al fostului ministru al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 13:58

Au promovat anterior reducerea numărului deputaților, iar ACUM sunt împotriva voinței a 80% din moldoveni care vor un Parlament mai mic și mai eficient

Au promovat anterior reducerea numărului deputaților, iar ACUM sunt împotriva voinței a 80% din moldoveni care vor un Parlament mai mic și mai eficient

Îndemnurile șefilor blocului ACUM de a boicota referendumul pentru reducerea numărului deputaților confirmă că Maia Sandu și Andrei Năstase mint cu nerușinare alegătorii. Asta în condițiile în care exponenții acestui bloc au militat recent pentru micșorarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 13:57

Noi proiecte de susținere a familiilor cu copii, anunțate de Plahotniuc: indemnizația unică la naștere va fi majorată până la 10 mii de lei

O premieră absolută pentru Republica Moldova! Indemnizația unică la nașterea copiilor va fi majorată până la 10 mii de lei. Suplimentar, vor fi aplicate și alte măsuri de susținere a familiilor cu copii. Cu detalii despre aceasta a venit președintele Partidului Democrat din...

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 22 Ianuarie 2019, ora: 13:57

Așa arată noile telefoane Samsung Galaxy S10

Așa arată noile telefoane Samsung Galaxy S10

Marele anunț al noilor telefoane Samsung din seria Galaxy S10 se apropie, dar securitatea informațiilor fiind cum este prin industrie, au început deja să apară pe internet imagini cu aceste trei modele.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 13:54

Plahotniuc anunță dublarea ajutorului pentru încălzire: 150 de mii de familii vor primi câte 700 de lei pe lună, timp de cinci luni

Ajutorul oferit de stat familiilor cu venituri mici în perioada rece a anului va fi dublat. Despre aceasta a anunțat președintele PDM, Vlad Plahotniuc la un briefing de presă. Aceste compensații vor fi plătite în decurs de cinci luni – din noiembrie și până în...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 22 Ianuarie 2019, ora: 13:53

4 mari greşeli gramaticale făcute de noi iarna

4 mari greşeli gramaticale făcute de noi iarna

Primele zăpezi ale anului ne-au dat nouă, pe lângă nămeţi, şansa de neratat de a stâlci limba. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 13:06

Plahotniuc: Un angajament al nostru este grija față de pensionari – vom oferi ajutoare de 600 de lei și pentru sărbătorile de Paști

Guvernarea va continua proiectele sale de susținere socială a cetățenilor, pentru că oamenii așteaptă condiții mai bune de trai. Declarația a fost făcută de către liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, la primul briefingul din cest an. Șeful democraților a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 11:17

Popa Ghenadie Văluță are un nou fetiș: și-a tras un selfie cu o muribundă

Popa Ghenadie Văluță are un nou fetiș: și-a tras un selfie cu o muribundă

 După Igor Dodon și popa Valuță a picat în patima selfie-lor. Ghenadie Valuță a publicat nu demut o imagine cu el însuși, adică un selfie, pe fundalul unei bătrâne muribunde. Fața popii este iluminată de un zâmbet, a femeii, constorsionată de o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 11:13

FOTO // IGP DUBLEAZĂ numărul de angajați la dirijarea traficului rutier în cele mai aglomerate sensuri giratorii și intersecții din capitală

Angajații Inspectoratului General al Poliției (IGP) se vor implica într-un număr mai mare la fluidizarea traficului rutier în municipiul Chișinău. Aceștia vor fi prezenți într-un număr mai mare în cele mai aglomerate sensuri giratorii și intersecții din capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 11:01

Integritatea lui Sandu și Năstase, din nou pusă la îndoială. Zeppelin anunță o nouă investigație despre finanțări obscure pentru ”cele mai transparente partide”

Portalul zeppelin.md, care dezvăluit legăturile șefilor de la PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, cu Ludmila Kozlovska, președintele fundației Open Dialog, expulzată din UE pentru legături cu serviciile speciale din Rusia, vine cu scrisori deschise către Sandu și Năstase....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 10:35

Unioniştii din România şi Republica Moldova vor sărbători, la Iaşi, Ziua Unirii Principatelor Române

Unioniştii din România şi Republica Moldova vor sărbători, la Iaşi, Ziua Unirii Principatelor Române

Unioniştii din România şi Republica Moldova au anunţat, marţi, că se vor întâlni la Iaşi pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 10:19

Analist politic, despre intoleranța din binomul PAS-PPDA: cine nu este cu noi, este împotriva noastră – dau cu piciorul în unioniști

Analist politic, despre intoleranța din binomul PAS-PPDA: cine nu este cu noi, este împotriva noastră – dau cu piciorul în unioniști

Cazul primarului de Cimișlia, Gheorghe Răileanu, căruia binomul PAS-PPDA i-a retras susținerea politică este încă o confirmare că blocul nu vrea să aibă de a face cu unioniștii. Constatarea îi aparține analistului politic Anatol Țăranu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 09:49

Krasnoselski: „Resping posibilitatea reunificării cu Republica Moldova” / Vrem sa ADERĂM la RUSIA

Krasnoselski: „Resping posibilitatea reunificării cu Republica Moldova” / Vrem sa ADERĂM la RUSIA

Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a respins categoric posibilitatea, sub orice formă, de reunire a Transnistriei cu Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 09:48

Moscova ameninţă UE cu „represalii” după noile sancţiuni

Moscova ameninţă UE cu „represalii” după noile sancţiuni

Rusia a ameninţat Uniunea Europeană cu „represalii” după noile sancţiuni impuse luni de Bruxelles unor responsabili ai Serviciului de informaţii militar rus (GRU), consideraţi responsabili de otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal în martie 2018 la Salisbury...

( ) Citeşte tot articolul

Auto 22 Ianuarie 2019, ora: 09:37

Tesla intră în Europa. Cât va costa cea mai ieftină versiune Model 3

Tesla intră în Europa. Cât va costa cea mai ieftină versiune Model 3

Zodiac carieră şi bani, 22 ianuarie 2019. În această perioadă, Vărsătorii sunt pe val! La capitolul bani stau excelent şi se anunţă un câştig material sau o primă acum la inceput de an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 09:36

Răileanu, replică pentru PAS: Mi-au retras susținerea pentru că sunt unionist

Primarul orașului Cimișlia vine cu o reacție la explicația PAS despre retragerea sprijinului pentru candidatura lui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 04:17

O nouă PRĂBUȘIRE a indicelui de încredere al lui Vladimir Putin

O nouă PRĂBUȘIRE a indicelui de încredere al lui Vladimir Putin

Indicele încrederii în președintele rus Vladimir Putin a scăzut în Rusia la 33,4%, arata datele sondajului realizat pe 13 ianuarie de către Institutului de sondare a oponiei publice VTsIOM, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)