Astăzi 19 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 13:05
Abonamente

Actualitate 22 Martie 2018, ora 08:00

Botoşeii de unică folosinţă nu sunt pentru medicii de la Salvare

Marime Font

În nici o țară din lume, echipele medicale de urgență nu se descalță în casele pacienților.

Când intri în secțiile de internare a oricărui spital din R. Moldova, ți se cere să-ți pui neapărat botoșei de unică folosință, supranumiți în țara noastră „bahile”, pentru a nu aduce microbi. Această regulă însă nu este valabilă și în cazul medicilor de la Salvare, care intră în casele bolnavilor, încălțați ca și afară. După ce câțiva cititori de-ai noștri și-au exprimat indignarea în legătură cu astfel de cazuri, TIMPUL a căutat să afle ce stipulează în această privință regulamentele interne ale Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă și câtă importanță au niște „bahile” în momentul în care starea sănătății unui om este critică.

Elena este o mamă de 30 de ani din Capitală. Ne povestește că nu a prea apelat la Salvare până când a adus pe lume doi copilași. După aceasta, îngrijorându-se de sănătatea celor mici, este nevoită să cheme ambulanța din ce în ce mai des. Deși, când îi intrau în casă, medicii de la urgență nu purtau niciodată botoșei, erau de obicei foarte amabili, precizează Elena, și ei înșiși insistau să se descalțe. De aceea mare i-a fost mirarea, când, în ultimul timp, mai mulți doctori i-au intrat în odaie încălțați. „De două ori s-a întâmplat. Prima dată i-am solicitat pentru copilul meu de doi anișori, iar a doua oară, când eram însărcinată cu mezinul”, susține femeia.


Elena recunoaște că, inițial, nu s-a simțit deranjată de acest lucru, întrucât se simțea rău și aștepta să i se acorde cât mai rapid primul ajutor, însă ulterior și-a dat seama că astfel medicii de la urgență pun în pericol viața copiilor săi. „La început, n-am atras mare atenție, dar apoi m-am simțit chiar incomod că ei au intrat cu încălțămintea de afară pe covorul pe care se joacă copilul meu. Cred că ar fi bine ca personalul medical de urgență să poarte bahile, mai ales pe timp de ploaie, când drumurile sunt pline de noroi”, se dă cu părerea Elena.

„I-am rugat să se descalțe și au refuzat”

O situație asemănătoare a trăit și Marina, o altă mamă din Capitală, care a chemat ambulanța pentru copilul său de trei anișori. Micuțul avea febră și, după ce nicio tentativă de a i-o scădea nu a dat rezultate, femeia a sunat disperată la 903. La scurt timp, echipa de la Salvare a sosit la fața locului. Chiar dacă afară ploua cu nemiluita, medicii au refuzat să se descalțe, motivând că se grăbesc, dar cu toate acestea au găsit timp să aștepte câteva minute la ușă, până când stăpâna apartamentului a găsit o altă soluție. „Mi-au spus că statul nu le oferă bahile și mi-au recomandat să aștern o peliculă sau altceva pe jos. Eu nu aveam nimic la îndemână și i-am rugat totuși să se descalțe, dar ei au refuzat categoric. Atunci am căutat în grabă niște prosoape vechi și le-am așternut pe podea, înainte de a intra ei în casă”, spune Marina.

Oricum, femeia menționează că a rămas mulțumită de calitatea serviciilor acordate, însă lipsa botoșeilor de unică folosință a contrariat-o, întrucât alteori, când era vizitată de medici la domiciliu, aceștia nu intrau niciodată încălțați în casă. „Nu știu ce să mai cred. Pe de o parte, este vorba de un serviciu de urgență și medicii se scuză că nu au timp pentru a se descălța și a-și pune bahile. Pe de altă parte, când afară plouă și e murdar, ei ne pot aduce în casă mulți microbi, care pot afecta sănătatea copilului”, consideră Marina.

A intrat încălțat la un nou-născut de 5 zile

Alina, o altă persoană, care a apelat de nenumărate ori la Salvare, spune că, deși locuiește la țară, nu este deranjată de faptul că medicii îi intră încălțați în casă, dacă afară nu este glod. Deoarece, susține ea, medicii au și multe alte solicitări, iar până se încalță și se descalță la ușa ta, în celălalt sat cineva poate deceda, așteptându-i. În opinia Alinei, altfel stau lucrurile în privința medicilor de familie, care vizitează nou-născuții la domiciliu și care n-au nicio scuză, dacă nu se descalță la intrare. „Medicul de familie a venit când băiatul meu avea 5 zile, pentru un control de rutină. În acest caz, nu era o urgență și am rămas uimită că el a intrat încălțat în camera unui nou-născut. Chiar dacă nu plouase și afară nu era noroi, oricum, doctorul venea de afară, unde este mult praf și microbi. Dar văd că, în R. Moldova, asta nu interesează pe nimeni”, specifică tânăra mamă.

Ea a adăugat că, acum două săptămâni, medicul de familie a vizitat-o iarăși, când fiul său suferea de varicelă. Și nici de data aceasta nu s-a descălțat, ceea ce este de părere Alina, depășește deja orice normă de igienă.

„Mă simțeam atât de rău, încât n-aș fi putut curăța covoarele”

Vera, la rândul său, a învățat lecția după ce a fost nevoită să-și curețe de câteva ori covoarele, în urma vizitei medicilor de la urgență. Cu cinci ani în urmă, își amintește ea, a chemat Salvarea pentru fiică-sa, care nu se simțea bine. Era început de primăvară și drumurile erau grele. Cu toate acestea, deși încălțările le erau foarte murdare, doctorii au intrat așa, lăsând din urma lor glod pe covor. La acel moment, fiind preocupată de starea copilei sale, mama nu a observat nimic. Însă, după plecarea echipei, ea a strâns covoarele, gândindu-se că dimineața le va curăța. Peste puțin timp, fiicei sale i s-a făcut iarăși rău și Vera a apelat din nou la urgență. „Când au venit a doua oară, deși au văzut covoarele date la o parte, n-au cutezat să se descalțe, lăsând de-acum alte urme pe pardoseală”, relatează femeia.

Ca într-un ceas rău, după acest incident, ea s-a confruntat cu o situație și mai neplăcută. Într-o zi, deja ea se simțea foarte rău și a sunat la Salvare. Când au sosit medicii și i-au intrat pentru a câta oară cu încălțămintea murdară în apartament, Vera i-a rugat să treacă la bucătărie, unde copilul său nu avea acces. Ea ne mărturisește că se simțea atât de rău, încât nu ar fi fost în stare să mai curețe după aceasta covoarele...

„Propui să mă îndoi acum și să-mi leg sacoșele?”

Însă cea mai bună confirmare a lipsei de respect din partea unor doctori, Vera a primit-o de la medicul de familie, după cum a pățit-o și Alina. „Odată, a venit medicul de familie pentru a-mi consulta copilul. Eu aveam deja puțină experiență cu cei de la Salvare și i-am întins niște sacoșe, cu care am rugat-o să-și astupe tălpile la cizme. Văzându-le, doamna mi-a reproșat: „Și ce propui? Să mă îndoi acum și să-mi leg sacoșele? Nu poți cumpăra și tu niște bahile?”. Datorită acestui gest nepoliticos, de mai bine de patru ani, am întotdeauna în casă și bahile, și măști”, ne asigură Vera. Ea spune că iese mai ieftin să cumperi botoșei de unică folosință, decât să cureți covoarele. „Pentru că atunci când ai copii mici, care abia descoperă lumea și se târăsc pe jos, ei intră în contact direct cu toți microbii, pe care medicii ți-i aduc de afară sau din casa altor bolnavi”, subliniază femeia.

Lucrătorii medicali de urgență nu trebuie să poarte bahile

Solicitată de TIMPUL pentru a explica cine poartă vina în astfel de cazuri, Diana Blanaru, ofițer de presă al IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă, ne-a dat asigurări că nici un regulament nu prevede ca echipele de la Salvare să poarte botoșei de unică folosință în procesul de acordare a ajutorului medical. Potrivit ei, botoșeii sunt folosiți doar în instituțiile spitalicești. „În nici o țară din lume, medicii de urgență nu se descalță și nici nu utilizează bahile atunci când acordă asistență medicală la locul domiciliului pacientului. Echipele noastre acționează în situații ce pun în pericol sănătatea pacientului, de aceea prioritară este acordarea cât mai promptă a asistenței medicale de urgență”, a adăugat Diana Blanaru.

Din aceste motive, susține aceeași sursă, nici în R. Moldova, botoșeii nu sunt asigurați de către stat pentru echipele de la Salvare, întrucât nu fac parte din vestimentația destinată medicilor. Diana Blanaru a mai spus că, în ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care reglementează activitatea Serviciului Asistență Medicală Urgentă (AMU) din țara noastră, este stipulat că personalul medical de urgență trebuie să beneficieze doar de protecție și de vestimentaţie cu destinație specială iarnă-vară, care corespunde culorilor internaţionale ale serviciului AMU - oranj şi albastru. Dar niciun act nu se referă, în atare situații, la botoșeii de unică folosință.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 13:05

Alegerile anticipate nu pot fi organizate după un sistem electoral nou. Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că doar alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat de Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:52

Președintele Igor Dodon este dispus să accepte o alianță majoritară dintre PSRM și democrați, dacă ultimii vor fi dispuși să discute. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Moldova 1, Dodon a declarat că socialiștii, oricum, trebuie să participe la guvernare, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:41

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este gata să-l înfrunte pe liderul PPDA, Andrei Năstase, la alegerile pentru primăria Capitalei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiiuni de la postul de televiziune N 4.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:34

O rază de bucurie în familia Rusu, din satul Selemet, raionul Cimișlia. Surorile Andreea, Ionela și Lenuța se vor bucura de o bibliotecă generoasă din partea Fundației Edelweiss. Anunțul a fost făcut de fondatorul organizației de caritate, Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:33

Datele Bitorului Național de Statistică pe luna februarie 2019 arată o creștere cu 3,8% a poducției industriale, în raport cu perioada similară a anului trecut. Potrivit BNS, saltul se datorează creșterii producției industriale în industria extractivă (+59,3%), în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:55

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic cer Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:53

Socialiștii sunt categoric împotriva unui guvern minoritar și nu vor accepta condițiile blocului ACUM. Declarația a fost făcută de către liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon, la postul de televiziune M1. Acesta a vorbit și despre diferențele ideologice dintre PSRM, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:28

 Oportunitățile investiționale din Republica Moldova și facilitățile oferite investitorilor străini au fost prezentate mediului de afaceri ceh în cadrul celei de-a 2-a zi a Conferinței 10 ani de Parteneriat Estic - Convergență Economică și Oportunități de Afaceri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:38

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir Din editia print

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A. are undă verde la fabricarea produselor pascale – aceasta după ce joi, 18 aprilie, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, împreună cu un sobor de preoţi, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:31

"Andrei Năstase nu va fi speaker al Parlamentului și să nu viseze în zadar. Poate prim-ministru, dacă se înțeleg acolo cu Maia Sandu, în cazul în care fac coaliție cu socialiștii. Dacă nu, atunci vom merge la alegeri parlamemtare anticipate", a spus Dodon...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:14

Victoria Dunford,o reprezentantă notorie a molovenilor din Diasporă, stabilită în Marea Britanie, se arată dezamăgită de prestația în Parlament a exponenților PAS și PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:15

În mijlocul primăverii, imagini de poveste au fost filmate în Bucovina. La munte, lapoviţa de zilele trecute s-a transformat în ninsoare şi s-a depus chiar un strat subţire de zăpadă. Tot în nord, pe DN17, în Pasul Mestecăniş, pe drumuri au ieşit chiar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:05

Liderul de la Tiraspol nu mai vrea ca regiunea din stânga Nistrului să fie numită Transnistria şi propune ca această să poarte denumirea exclusivă de Pridnestrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:04

Înaintea turului doi al alegerilor pezidențiale din Ucraina, premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat joi un decret care extinde lista produselor ucrainene ale căror importuri vor fi interzise, ca răspuns la recentele restricţii impuse de Ucraina, transmite EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:01

Ameninţat de o înfrângere usturătoare în alegerile prezidenţiale, Petro Poroşenko a cerut joi “iertare” alegătorilor pentru erorile sale şi le-a cerut să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care îi ameninţă ţara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 07:59

Horoscopul zilei de 19 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 06:27

La 19 aprilie 1849, stil vechi (1 mai 1849, stil nou), are loc semnarea convenţiei ruso-turce de la Balta-Liman, nu departe de Istanbul, care consfinţeşte pe plan diplomatic internaţional înăbuşirea Revoluţiei de la 1848 din Moldova şi Valahia. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 19 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 21:53

Partidul Democrat din Moldova (PDM) se pregătește puternic de alegerile anticipate, în timp ce Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a fost trimis într-o misiune de discreditare a blocului ACUM, susține fostul vicepreședinte al Partidului Liberal (PL), Valeriu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 15:59

Fostul director de știri de la Jurnal TV, Gabriel Călin, care de mai mult timp muncește în calitate de șofer de camion în Statele Unite, i-a făcut o ofertă liderului PPDA, Andrei Năstase, care s-a plâns că salariul de deputat este prea mic și nu-i ajunge pentru nimic....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 15:56

În spatele PPDA-ului condus de Andrei Năstase stă oligarhul condamnat Victor Ţopa, care a fugit la Frankfurt după ce a fost condamnat pentru atacul raider asupra Victoriabank. Este punctul de vedere exprimat de preşedintele de onoare al PL, Mihai Ghimpu, exprimat în cadrul unei...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)