Astăzi 16 Noiembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 15 Noiembrie 2018
Abonamente

Actualitate 22 Martie 2018, ora 08:00

Botoşeii de unică folosinţă nu sunt pentru medicii de la Salvare

Marime Font

În nici o țară din lume, echipele medicale de urgență nu se descalță în casele pacienților.

Când intri în secțiile de internare a oricărui spital din R. Moldova, ți se cere să-ți pui neapărat botoșei de unică folosință, supranumiți în țara noastră „bahile”, pentru a nu aduce microbi. Această regulă însă nu este valabilă și în cazul medicilor de la Salvare, care intră în casele bolnavilor, încălțați ca și afară. După ce câțiva cititori de-ai noștri și-au exprimat indignarea în legătură cu astfel de cazuri, TIMPUL a căutat să afle ce stipulează în această privință regulamentele interne ale Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă și câtă importanță au niște „bahile” în momentul în care starea sănătății unui om este critică.

Elena este o mamă de 30 de ani din Capitală. Ne povestește că nu a prea apelat la Salvare până când a adus pe lume doi copilași. După aceasta, îngrijorându-se de sănătatea celor mici, este nevoită să cheme ambulanța din ce în ce mai des. Deși, când îi intrau în casă, medicii de la urgență nu purtau niciodată botoșei, erau de obicei foarte amabili, precizează Elena, și ei înșiși insistau să se descalțe. De aceea mare i-a fost mirarea, când, în ultimul timp, mai mulți doctori i-au intrat în odaie încălțați. „De două ori s-a întâmplat. Prima dată i-am solicitat pentru copilul meu de doi anișori, iar a doua oară, când eram însărcinată cu mezinul”, susține femeia.


Elena recunoaște că, inițial, nu s-a simțit deranjată de acest lucru, întrucât se simțea rău și aștepta să i se acorde cât mai rapid primul ajutor, însă ulterior și-a dat seama că astfel medicii de la urgență pun în pericol viața copiilor săi. „La început, n-am atras mare atenție, dar apoi m-am simțit chiar incomod că ei au intrat cu încălțămintea de afară pe covorul pe care se joacă copilul meu. Cred că ar fi bine ca personalul medical de urgență să poarte bahile, mai ales pe timp de ploaie, când drumurile sunt pline de noroi”, se dă cu părerea Elena.

„I-am rugat să se descalțe și au refuzat”

O situație asemănătoare a trăit și Marina, o altă mamă din Capitală, care a chemat ambulanța pentru copilul său de trei anișori. Micuțul avea febră și, după ce nicio tentativă de a i-o scădea nu a dat rezultate, femeia a sunat disperată la 903. La scurt timp, echipa de la Salvare a sosit la fața locului. Chiar dacă afară ploua cu nemiluita, medicii au refuzat să se descalțe, motivând că se grăbesc, dar cu toate acestea au găsit timp să aștepte câteva minute la ușă, până când stăpâna apartamentului a găsit o altă soluție. „Mi-au spus că statul nu le oferă bahile și mi-au recomandat să aștern o peliculă sau altceva pe jos. Eu nu aveam nimic la îndemână și i-am rugat totuși să se descalțe, dar ei au refuzat categoric. Atunci am căutat în grabă niște prosoape vechi și le-am așternut pe podea, înainte de a intra ei în casă”, spune Marina.

Oricum, femeia menționează că a rămas mulțumită de calitatea serviciilor acordate, însă lipsa botoșeilor de unică folosință a contrariat-o, întrucât alteori, când era vizitată de medici la domiciliu, aceștia nu intrau niciodată încălțați în casă. „Nu știu ce să mai cred. Pe de o parte, este vorba de un serviciu de urgență și medicii se scuză că nu au timp pentru a se descălța și a-și pune bahile. Pe de altă parte, când afară plouă și e murdar, ei ne pot aduce în casă mulți microbi, care pot afecta sănătatea copilului”, consideră Marina.

A intrat încălțat la un nou-născut de 5 zile

Alina, o altă persoană, care a apelat de nenumărate ori la Salvare, spune că, deși locuiește la țară, nu este deranjată de faptul că medicii îi intră încălțați în casă, dacă afară nu este glod. Deoarece, susține ea, medicii au și multe alte solicitări, iar până se încalță și se descalță la ușa ta, în celălalt sat cineva poate deceda, așteptându-i. În opinia Alinei, altfel stau lucrurile în privința medicilor de familie, care vizitează nou-născuții la domiciliu și care n-au nicio scuză, dacă nu se descalță la intrare. „Medicul de familie a venit când băiatul meu avea 5 zile, pentru un control de rutină. În acest caz, nu era o urgență și am rămas uimită că el a intrat încălțat în camera unui nou-născut. Chiar dacă nu plouase și afară nu era noroi, oricum, doctorul venea de afară, unde este mult praf și microbi. Dar văd că, în R. Moldova, asta nu interesează pe nimeni”, specifică tânăra mamă.

Ea a adăugat că, acum două săptămâni, medicul de familie a vizitat-o iarăși, când fiul său suferea de varicelă. Și nici de data aceasta nu s-a descălțat, ceea ce este de părere Alina, depășește deja orice normă de igienă.

„Mă simțeam atât de rău, încât n-aș fi putut curăța covoarele”

Vera, la rândul său, a învățat lecția după ce a fost nevoită să-și curețe de câteva ori covoarele, în urma vizitei medicilor de la urgență. Cu cinci ani în urmă, își amintește ea, a chemat Salvarea pentru fiică-sa, care nu se simțea bine. Era început de primăvară și drumurile erau grele. Cu toate acestea, deși încălțările le erau foarte murdare, doctorii au intrat așa, lăsând din urma lor glod pe covor. La acel moment, fiind preocupată de starea copilei sale, mama nu a observat nimic. Însă, după plecarea echipei, ea a strâns covoarele, gândindu-se că dimineața le va curăța. Peste puțin timp, fiicei sale i s-a făcut iarăși rău și Vera a apelat din nou la urgență. „Când au venit a doua oară, deși au văzut covoarele date la o parte, n-au cutezat să se descalțe, lăsând de-acum alte urme pe pardoseală”, relatează femeia.

Ca într-un ceas rău, după acest incident, ea s-a confruntat cu o situație și mai neplăcută. Într-o zi, deja ea se simțea foarte rău și a sunat la Salvare. Când au sosit medicii și i-au intrat pentru a câta oară cu încălțămintea murdară în apartament, Vera i-a rugat să treacă la bucătărie, unde copilul său nu avea acces. Ea ne mărturisește că se simțea atât de rău, încât nu ar fi fost în stare să mai curețe după aceasta covoarele...

„Propui să mă îndoi acum și să-mi leg sacoșele?”

Însă cea mai bună confirmare a lipsei de respect din partea unor doctori, Vera a primit-o de la medicul de familie, după cum a pățit-o și Alina. „Odată, a venit medicul de familie pentru a-mi consulta copilul. Eu aveam deja puțină experiență cu cei de la Salvare și i-am întins niște sacoșe, cu care am rugat-o să-și astupe tălpile la cizme. Văzându-le, doamna mi-a reproșat: „Și ce propui? Să mă îndoi acum și să-mi leg sacoșele? Nu poți cumpăra și tu niște bahile?”. Datorită acestui gest nepoliticos, de mai bine de patru ani, am întotdeauna în casă și bahile, și măști”, ne asigură Vera. Ea spune că iese mai ieftin să cumperi botoșei de unică folosință, decât să cureți covoarele. „Pentru că atunci când ai copii mici, care abia descoperă lumea și se târăsc pe jos, ei intră în contact direct cu toți microbii, pe care medicii ți-i aduc de afară sau din casa altor bolnavi”, subliniază femeia.

Lucrătorii medicali de urgență nu trebuie să poarte bahile

Solicitată de TIMPUL pentru a explica cine poartă vina în astfel de cazuri, Diana Blanaru, ofițer de presă al IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă, ne-a dat asigurări că nici un regulament nu prevede ca echipele de la Salvare să poarte botoșei de unică folosință în procesul de acordare a ajutorului medical. Potrivit ei, botoșeii sunt folosiți doar în instituțiile spitalicești. „În nici o țară din lume, medicii de urgență nu se descalță și nici nu utilizează bahile atunci când acordă asistență medicală la locul domiciliului pacientului. Echipele noastre acționează în situații ce pun în pericol sănătatea pacientului, de aceea prioritară este acordarea cât mai promptă a asistenței medicale de urgență”, a adăugat Diana Blanaru.

Din aceste motive, susține aceeași sursă, nici în R. Moldova, botoșeii nu sunt asigurați de către stat pentru echipele de la Salvare, întrucât nu fac parte din vestimentația destinată medicilor. Diana Blanaru a mai spus că, în ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care reglementează activitatea Serviciului Asistență Medicală Urgentă (AMU) din țara noastră, este stipulat că personalul medical de urgență trebuie să beneficieze doar de protecție și de vestimentaţie cu destinație specială iarnă-vară, care corespunde culorilor internaţionale ale serviciului AMU - oranj şi albastru. Dar niciun act nu se referă, în atare situații, la botoșeii de unică folosință.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

Liderii PAS şi PPDA au fost folosiţi de serviciile secrete ruse, într-un război ascuns împotriva Republicii Moldova. De această părere este jurnalistul român Victor Nichituş, într-un articol publicat pe platforma Vox publika. Autorul face trimitere la legăturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

PDM este printre cele mai importante formațiuni politice care îi fac pe oameni să se simtă mândri că sunt moldoveni. Datele ultimului sondaj realizat de IMAS arată că Partidul Democrat este al doilea în listă, după PSRM. Astfel pentru PSRM optează 18 la sută din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 10:07

Patru bărbați, cu vârsta cuprinsă între 30 și 48 de ani, au fost reținuți în cadrul cauzei penale privind circulația ilegală de droguri, gestionată de către procurorii Procuraturi pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:52

Guvernul Marii Britanii a aprobat, miercuri, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat premierul Theresa May.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:45

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a adresat ucrainenilor cu ocazia comemorării Holodomorului și le-a spus de ce a decis să acorde autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Declarația lui Bartolomeu a fost publicată pe site-ul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din SUA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:32

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:29

Activitatea pe care a desfășurat-o Partidul Democrat prin decidenții din Guvern și Parlament, nu putea să nu aducă rezultate. PDM a înregistrat o creștere în sondaje pentru că în ultimul an s-a axat pe acțiuni, iar răspunsurile celor care au participat la sondaj au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:17

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, spune că nu e mirat de preferințele alegătorilor, reliefate în sondajul prezentat ieri de Compania IMAS. Mai mult, analistul susține că ar fi explicabil de ce crește în preferințe Partidul Democrat (PD) și descresc Partidul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:31

Comitetul de Stat pentru Venituri din Armenia a efectuat un control la ”Gazprom Armenia”, filiala conercnului rus in aceasta tara cauzaziana, unde a descoperit mai multe încălcări și cazuri de evaziune fiscală la scara mare, potrivit RBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:30

Republica Moldova și România au inițiat negocierile pentru semnarea unui acord interguvernamental care prevede că cetățenii din ambele state vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming, transmite IPN cu referire la un proiect aprobat în ședința Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:26

Avertismentul meteorologilor: vremea se va răci în următoarele zile în spațiul românesc (INFOGRAFIC)

Vremea se răcește începând de joi până duminică, avertizează meteorologii. Temperaturile vor fi mai mici cu aproape opt grade față de cele normale pentru această perioadă. În majoritatea regiunilor va ploua, așa cum arată prognoza pe următoarele zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:19

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, salută ajungerea la un consens privind Brexitul, precizând că acordul înseamnă "garanţii ferme pentru românii din Marea Britanie". 

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Cercetătorii italieni au ajuns la concluzia că dacă adaugi zahăr în şampon, o serie de afecţiuni ale scalpului vor dispărea. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Grâul a devenit unul dintre cele mai controversate alimente de pe planetă din cauza faptului că are în componenţa sa gluten – o proteină care, susţin unii, cauzează o mulţime de afecţiuni, de la obezitate la depresie. Catherine Price a investigat ce efecte are glutenul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 21:01

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează prezumata imixtiune a Fundației Open Dialog în politica moldovenească, Igor Vremea, a făcut astăzi publice întrebările la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu, dar și liderul PPDA, Andrei Năstase,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 19:20

Guvernul a adoptat astăzi hotărârea, potrivit căreia, din data de 1 ianuarie 2019, bătrânii care au o pensie mai mică decât minimul de existență, adică 1.589 de lei, vor primi pensii majorate cu 10 la sută. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:36

Preşedinta UNJR Dana Gîrbovan: Rezolutia Parlamentului European impotriva Romaniei, sub pretextul ca apara statul de drept, desconsidera insasi valorile cuprinse in conventiile si tratatele invocate in preambul, valori pe care s-a fondat Uniunea Europeana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:35

Guvernul a aprobat astăzi regulamentul privind funcționarea căminelor studențești. Documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai în căminele studențești, precum și condiții facilitate de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)