Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 16:51
Abonamente

Editorial 18 Ianuarie 2018, ora 04:41    Din editia print

Marime Font

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor brazi e mai toxică decât tăierea celor din rezervații.

Eu cred că brazii din piață vin din pepiniere, așa că singurul efect clar, dacă refuzăm să mai procurăm brazi naturali, e dispariția pepinierelor. Nimic grozav, nimic pozitiv. Dar nu e vorba, până la urmă, de brad. E vorba de adevărata problemă pe care ecologiștii o au cu autoritățile: dispariția rapidă a pădurilor.

La noi doar aparent situația nu e la fel de gravă ca în România, unde sunt tăiate ilegal peste 3 hectare de pădure pe oră. Până nu demult se spunea 3, acum se pare că s-a ajuns la 4. În Moldova se taie mai puțin, dar nu înseamnă că o ducem mai bine. Pentru că Moldova e oricum în deficit.Fondul forestier de la noi e undeva la 12 procente. Deci 3 hectare pe oră ar depăși orice hoție imaginabilă.

Politicienii de la noi și de peste Prut vând pădurile. Aici e problema, nu dacă îmi cumpăr brad de Crăciun. Și nu știu cum putem opri această fărădelege. Fiindcă se pare că tuturor le place lemnul (tăiat), din care pricină nu apar nici legi, nici constrângeri naționale sau internaționale.

Obișnuim să spunem „jaful secolului”, referindu-ne la miliardul furat. Uităm însă că furturile din pădure depășesc această sumă. Iar la problema pădurilor nimeni nu găsește o soluție bună sau măcar funcțională.

Tot la televizor în aceste zile am văzut filmul fantastic „Stăpânul inelelor”. E acolo un personaj, Saruman, care a fost corupt de Sauron. Dacă Sauron e răul prin excelență, Saruman e mâna lui dreaptă. Nu degeaba Sauron are ochiul, iar Saruman are un steag cu o mână. Cu ei luptă toate rasele bune ale pământului: elfi, oameni, gnomi, vulturi, hobiți, ajutați și conduși de opusul lui Saruman: vrăjitorul Gandalf. Există mai multe scene (atât în carte, cât și în film) care ni-l arată pe Saruman defrișând pădurile. Copaci verzi, cu rădăcini puternice, puși la pământ de urâții orci.

Știm foarte bine că literatura se inspiră din realitate. Și văd bine că în țara mea (fie în Basarabia, Ardeal sau Banat) pădurile sunt secerate de sute de Sarumani. Problema tuturor e că nu trăim într-o carte, ci într-o realitate aiuritoare din care lipsește Gandalf. Pădurile noastre cad zi de zi, dar nici o adunare a Enților nu va apărea să rezolve problema.

De aceea spun că în noul an ar trebui să fim mai atenți la ce se fură de lângă noi, nu doar la bănci, fiindcă la cum merg treburile e datoria noastră să fim vrăjitorul cel bun care luptă cu cei care ne distrug țara.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md