CSI / Rusia

Brânza olandeză furată pentru ruşii bogaţi, care nu o mai pot cumpără legal

Printre fermieri se vorbeşte despre grupuri profesionist organizate, specializate în brânzeturi scumpe şi că clienţii acestor bande ar fi ruşii bogaţi, care nu mai pot cumpără aşa ceva în mod legal, scrie Die Welt.

Se fură în principal soiuri scumpe de brânză, gen Overjarig şi Brockel, care se maturează timp de un an. Olanda, împreună cu Germania ocupă primele două locuri în lume la exportul de brânzeturi. Această afacere aduce mulţi bani, şi, prin urmare, furturile reprezintă o ameninţare la existenţa în primul rând a micilor producători, care fac caşcavaluri pentru gurmanzi. Astfel, ziarul olandez NRC.next estimează că, numai anul trecut, în Olanda au fost furate 8,5 tone de brânză.

Uniunea Producătorilor de brânzeturi din Olanda le cere membrilor săi să-şi îmbunătăţească măsurile de siguranţă la locurile de fabricare şi păstrare.

„Toate aceste furturi sunt bine pregătite”, – spune preşedintele Uniunii – Irene van de Voort. Potrivit ei, cele mai multe spargeri sunt date la fermele mici, care sunt mai slab protejate comparativ cu fabricile. Mai mult decât atât, hoţi aparent ştiu să deosebească brânză bună de soiurile mai ieftine. „Erau experţi. Au luat totul, de la Belegen la Brockel. Acestea sunt cele mai bune brânzeturi” – se plânge Yvette Noordam ziarului Dagblad van het Noorden. „Din celebra să fabrică din oraşul Hellau, în octombrie 2015 s-au furat 200 de roţi de brânză în valoare totală de 25 mii de euro”.

Fermierii suspectează că brânză lor este furată în principal pentru ruşii bogaţi, care n-o mai pot cumpără legal. Die Welt ne aminteşte că autorităţile ruse, ca răspuns la sancţiunile occidentale, au impus interdicţie asupra importurilor de produse alimentare europene, inclusiv asupra brânzeturilor olandeze, care au devenit o marfă râvnită la Moscova.

Situaţia din Rusia a ajuns atât de proastă, încât în supermarketuri au ajuns să vândă brânză falsificată. Astfel, în octombrie 2015, Rosselkhoznadzor a dat publicităţii date potrivit cărora aproape 80% din brânzeturile vândute în Rusia în realitate nu este brânză, pentru că la fabricarea acesteia nu se foloseşte lapte, ci ulei de palmier.

În luna august, la un an după impunerea embargoului, poliţia rusă a destructurat o reţea de contrabandişti de brânză care importau ilegal acest produs din ţările occidentale. În Rusia pe brânză străină erau lipite etichete ruseşti şi apoi această era distribuită în supermarket-uri din Moscova şi St. Petersburg. Valoarea totală a brânzei descoperite era de 27,5 milioane de euro.

Desigur, nu există dovezi că bandele care operează în Olanda execută comenzi în beneficiul clientelei bogate din Rusia. Dar producătorii prezintă dovezi indirecte. De exemplu, în Olanda, brânză furată nu ar putea fi vândută, pentru că poate fi uşor identificată după numărul de serie.

Fermierii din Abcoude susţin că de când au început furturile din fabricile lor, produsele lactate nu mai sunt solicitate de clienţii din Europa de Est, iar doamna Noordam spune că, în ultimii doi ani, a fost jefuită în jurul datei de 1 octombrie – ziua în care muncitorii sezonieri din Europa de Est se întorc acasă.

Un alt fermier i-a înregistrat cu o camera de supravhere pe jefuitori, care păreau a fi originari din Europa de Est.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *