Actualitate

Bruxellesul comemorează un an de la atacurile teroriste, în timp ce oamenii se tem în continuare

Prima ceremonie comemorativă va avea loc la aeroport, unde se va păstra un minut de reculegere la ora locală 07:58, ora la care cu un an în urmă pe 22 martie a început cea mai neagră zi a capitalei instituțiilor europene. În acel moment doi kamikaze și-au detonat centurile explozive în terminalul aeroportului, ei fiind inițial însoțiți de un al treilea terorist care a fugit și a fost capturat două săptămâni mai târziu. Apoi, la ora locală 09:11, un alt jihadist a lansat un atac sinucigaș la metrou.

În cadrul ceremoniilor de miercuri, pe strada alăturată stației de metrou Maelbeek, regele Filip și regina Mathilde vor inaugura un monument dedicat victimelor terorismului. Ei au primit-o luni pe Nidhi Chaphekar, o stewardesă indiancă în vârstă de 42 de ani, imaginea ei grav rănită în aeroport devenind una dintre dintre imaginile simbol ale acelor atacuri.

Va fi oficiată o slujbă religioasă la catedrala Saints-Michel-et-Gudule și se vor desfășura de asemenea mai multe marșuri care vor porni din diferite puncte ale orașului și se vor uni toate în Piața Bursei, un marș plecând chiar din cartierul Molenbeek, de unde provin mulți dintre suspecții implicați în atentatele de la Paris și Bruxelles.

Toate aceste manifestări au loc într-un oraș unde, în pofida menținerii unei prezențe militare semnificative pe străzi, mulți cetățeni simt că pericolul terorist este în continuare prezent.

‘Încă ne temem. Nu ne simțim în siguranță, pentru că deși sunt militari (pe străzi), ei nu pot opri nimic. Dacă (teroriștii) doresc să se detoneze, o vor face’, declară reporterului agenției EFE un tânăr în vârstă de 32 de ani care așteaptă în stația de metrou Maelbeek, locul unde 17 oameni au murit și peste o sută au fost răniți în atentatul din 22 martie 2016. Un alt interlocutor, un grec care se declară admirator al Bruxelles-ului, afirmă că și-a schimbat unele obiceiuri pentru a se proteja în măsura posibilului. El spune că nu evită metroul sau hipermarketurile, dar încearcă să fie mai atent în jurul său în locurile aglomerate.

După atentatele de la Bruxelles, organizate de aceeași celulă teroristă care atacase la Paris cu câteva luni în urmă, au urmat cele de la Nisa și Berlin. Cu toate că se împlinește un an de la atacurile din capitala Belgiei, încă sunt întrebări la care autoritățile nu au reușit să ofere un răspuns, cum ar fi identitatea creierului atacurilor sau locul unde se ascunde cel care a confecționat explozibilii, ceea ce amplifică senzația de neputință în fața integrismului islamic.

În acest context, coordonatorul antiterorist al Uniunii Europene, Gilles de Kerchove, a avertizat recent că amenințarea cea mai mare nu sunt cei aproximativ 2.500 de europeni care s-au alăturat grupărilor islamiste radical în Siria și Irak, ci aceia ‘care sunt printre noi și se radicalizează pe internet’.

Primul tânăr intervievat de agenția EFE remarcă la rândul său că ‘după 12 luni, durerea încă nu a trecut’ și ‘ne întrebăm și acum: se va întâmpla din nou ?’.

AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *