Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 09:53
Abonamente

Constantin Tănase 26 August 2017, ora 05:00    Din editia print

Marime Font

Buba n-a fost spartă, ea a fost doar oblojită cu frunze verzi de Stejar și cu trei Trandafiri roșii

Ieri s-au împlinit șapte luni de când a fost ucis la vânătoare, în Pădurea Domnească, Sorin Panciu.

Tragedia s-a întâmplat pe 23 decembrie 2012. Despre ea s-a aflat pe 6 ianuarie și nu din vreun comunicat al Procuraturii, ci în pofida voinței ei. Vânătoarea din Pădurea Domnească ne-a descoperit o guvernare antipopulară, o justiție criminală, controlată de Puterea mafiotizată și de o societate insensibilă, egoistă și fără memorie. Deși s-au făcut multe valuri, nimeni atunci n-a ieșit în stradă să protesteze, precum nu a protestat nimeni când, pe 1 ianuarie 2012, lângă Vadul lui Vodă un „pacificator rus” l-a asasinat de tânărul Vadim Pisari, de 18 ani. Asasinul lui Vadim se bucură, în libertate, de dulceața vieții. Nu hrănesc păduchii din pușcărie nici cei vinovați de moartea lui Sorin Panciu. De ochii lumii au fost deschise câteva dosare...

Împușcătura fatală din Pădurea Domnească nu a trezit societatea moldoveană și nu a pus începuturile reformării din temelii a sistemului nostru politic și a justiției. Împușcătura din Pădurea Domnească a dat startul unei etape, și mai mizerabile, a luptei pentru putere, împărțirii sferelor de influență și control asupra resurselor economice și financiare ale RM. Nu a căzut niciun cap pentru moartea lui Sorin Panciu: procurorul Zubco s-a retras în liniște, iar Filat și Plahotniuc, deși au plătit cu funcțiile, continuă să rămână marii păpușari din umbră ai „noii guvernări”...A avut loc, așadar, doar o regrupare a forțelor. S-a creat o „nouă coaliție” și, deși în față au apărut persoane noi, tot cei „doi Vlazi” dau tonul. Liniștea care s-a așternut peste RM e o liniște înaintea furtunii, fiindcă BUBA n-a fost spartă, ea a fost doar oblojită cu frunze verzi de Stejar și cu trei Trandafiri roșii. În frunze verzi de Stejar și în flori roșii de Trandafir au fost îngropate și dosarele miniștrilor corupți din Guvernul Filat. Filat nu mai luptă împotriva lui Plahotniuc. Nici Plahotniuc nu mai luptă împotriva lui Filat. Nici societatea nu e deranjată de armistițiul dintre cei „doi Vlazi”.

... Deputații sunt în vacanță, președintele și guvernul pregătesc țara pentru Summitul de la Vilnius, procurorii și judecătorii sunt ocupați cu facerea dreptății, societatea civilă e ocupată cu lupta pentru respectarea drepturilor omului, presa e absorbită de probleme mai grave, cum ar fi, de exemplu, ce nume va purta prințul moștenitor al regatului britanic... Într-un cuvânt, nimeni nu a avut timp să meargă cu flori la mormântul lui Sorin Panciu. Nici chiar vânătorii din grupa a doua, Zubcu Valeriu și Pleşca Ion, și nici Gheorghe Crețu, din prima grupă - anume, cică, glonțul acestuia l-a băgat în mormânt pe Sorin Panciu.

... Au trecut șapte luni de la moartea lui Sorin Panciu, dar nu s-a schimbat nimic: ca și pe 6 ianuarie, când am aflat despre vânătoarea din Pădurea Domnească, nu mă părăsește sentimentul că R. Moldova e o corabie luată ostatică de niște pirați, iar cei de pe corabie – din frică, lașitate, oportunism ș.a.m.d. – s-au solidarizat cu pirații.

26 iulie 2013

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md