Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:47
Abonamente

Editorial 3 Decembrie 2017, ora 06:47    Din editia print

Marime Font

Bucuriile duhovnicești

Când am ținut prima dată un post complet, cel puțin alimentar, mi s-a părut unul dintre cele mai grele eforturi făcute de mine.

Dar trebuie și să menționez că, în general, e destul să văd un tort de ciocolată ca să visez la el câteva luni. Probabil, există și oameni care postesc cu ușurință.

Oricum, imediat după acel post, am decis că ÎPS Serafim Joantă avea dreptate: nu e rău să nu postești, dar e foarte bine să o faci. Și auzeam în jurul meu oameni bucuroși că încep postul. La vremea și anii de atunci îmi era dificil să înțeleg. Cum să se bucure cineva de un post de șapte săptămâni. Credeam că bucuria vine din frumusețea slujbelor.Au trecut mulți ani până să înțeleg, că bucuria nu e doar pentru slujbe și că omul postitor nu stă cu gândul lipit de bucata de carne, pe care o va mânca de Crăciun sau de Paște. E o mulțumire în fiecare gest pe care omul îl face către Dumnezeu. Și în alegerea cu grijă a alimentelor. O jertfă mică și ușoară, pe care o poate aduce oricine și care, după ce oamenii se obișnuiesc cu postul, nu mai presupune un mare efort.

Așa cum deja știți, e nevoie de mult mai mult decât un banal regim alimentar. Ca să putem posti (nu să ținem un regim steril) e nevoie de rugăciune, lectură, milostenie și – mai ales – prezența în biserică.

Dar ar fi bine să nu ne mințim pe noi înșine în această perioadă: că postul nu contează, că avem și așa gastrită, că oricum muncim din greu, că mâncarea de post e mai scumpă (să ne uităm cât costă fasolea, cartofii și mazărea), că suntem prea tineri sau prea bătrâni. Știe fiecare om, care e sincer cu el, că acestea nu sunt motive. Postesc oamenii și la zece ani, și la o sută de ani.

Dacă hotărâm că nu vrem, e libertatea noastră. Nu cred că ajunge cineva în iad, fiindcă nu postește. Dar cred că avem datoria morală să ne recunoaștem nouă înșine că e mai comod să nu postim. Fără să inventăm alte motive.

Alegerea ne aparține, dar să nu uităm, vine o vreme când tot ce astăzi pare oboseală și strădanie în parcursul nostru duhovnicesc, se transformă cândva în bucurie.
 

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de aziEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md