Editorial

Budulai va rămâne

Mihai Volontir a fost și va rămâne unul dintre cei mai importanți artiști ai noștri. 

După ce omul trece de 80 de ani, moartea devine cumva firească, așa cum și psalmistul David spune: „zilele omului sunt 70 de ani, iar de este în putere 80; ce e mai mult de atâta e chin și durere" și tocmai de aceea nu ar trebui să suferim peste măsură când cineva se mută la Domnul. Probabil nici el nu și-a dorit mai mult, de aceea a refuzat să fie conectat la aparate.

Însă, chiar și atunci când moartea e firească, se cuvine să aducem omagii celor care într-un fel sau altul au îmbogățit cultura noastră. Cu tristețe și cu sentimentul că în plan cultural am pierdut un mare om, ne vom lua rămas bun de la cel care va rămâne alături de noi prin filmele în care a jucat. Fiindcă cine oare va putea lipsi Moldova de Budulai?

Noi trebuie să reținem că Mihai Volontir (n. 9 martie 1934, Glinjeni, Regatul României – d. 15 septembrie 2015, Chișinău, Republica Moldova) a fost nu doar actor, ci s-a implicat și în viața politică a țării fiind deputat în primul Parlament al Republicii Moldova în anii 1990-1994. El a fost unul din cei 278 de delegați ai primului Parlament al Republicii Moldova, care au votat Declarația de Independență cu 24 de ani în urmă, la 27 august 1991. Iar ca actor Mihai Volontir a jucat peste 120 de roluri în teatru și film.

Ceea ce ne arată, chiar și celor tineri, că un om cu talente covârșitoare e dator să fie și un om de mare noblețe sufletească. Să fie o instanță morală, pentru că, dacă urmărim cu atenție pe cei din jurul nostru, vedem că așa cum e omul, așa e și opera. Nu prea putem spune despre cineva că a fost un mare artist, dar ca om a ratat totul, fiindcă opera e până la urmă, chiar și atunci când joci rolul altcuiva pe o scenă, o reflectare a propriei persoane.

Se pare că din an în an suntem nevoiți să ne despărțim de bărbații acestei țări, cum scria Alexandru Vakulovski anul trecut când ne părăsea regretatul Constantin Tănase. Apoi a plecat și omul de cultură Alexe Rău, iată că în acest septembrie s-a mai dus un mare bărbat: Mihai Volontir.
Dumnezeu să îl odihnească și să îl numere cu drepții, iar noi să îi păstrăm locul pe care și l-a dobândit în viața culturală a Moldovei.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *