Astăzi 27 Septembrie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 26 Septembrie 2020
Abonamente

Economie 25 Iulie 2016, ora 08:01    Din editia print

Bugetul municipal pentru 2016: un trai de azi pe mâine

Marime Font

Bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2016 a fost votat abia acum, la mijloc de vară. El prevede venituri de aproape 3 miliarde de lei, dar și cheltuieli ce depășesc această sumă. Cei mai mulți bani, aproape jumătate din buget se duce către „învățământ”. Printre obiectivele propuse, se numără și canalizarea menajeră, reparația fațadelor a unor clădiri sau a drumurilor, reparația spitalelor și altele.

Motivele pentru care bugetul municipal a fost aprobat atât de târziu sunt diverse. Veronica Herța, șefa Direcției generale finanțe spune că „chiar dacă bugetul este aprobat, aceasta nu este ultima variantă întrucât în timpul ședinței, consilierii au mai înaintat niște propuneri pe care noi abia acum le sistematizăm. Noi inițial, încă din iarnă, am lucrat la trei variante de buget care pe parcurs l-am refăcut. S-au tărăgănat ședințele consiliului și am mai așteptat bugetul de stat să fie adoptat”, spune șefa Direcției generale finanțe din cadrul Primăriei Chișinău.

Bugetul municipal nu putea fi adoptat dacă cel de stat nu era votat în lectură finală. Consilierul din partea „Platformei Populare Europene din Moldova – Iurie Leancă”, Victor Lutenco, susține că exista un impediment tehnic legat de aprobarea bugetului de stat. „Nu putem să avem un buget la nivel municipal înainte de a fi cel național care stabilește anumite transferuri”, spune consilierul. Mai mult, bugetul a întârziat nu din cauza consiliului municipal, pentru că de multe ori consilierii insistau să-l dezbată. „Îmi pare rău că primarul general încearcă să trișeze cu subiectul acesta, căci consilierii i-ar fi pus bețe în roate și el sărmanul, nu poate face nimic. Primarul victimizează și toți din țara aceasta îi încurcă să-și facă lucrul”, spune consilierul Victor Lutenco.

Loading...


Consilierul socialist Vitalie Mucan menționează că 80% din responsabilitate pentru întârzierea bugetului a depins de executiv. „Totuși și executivul a amânat pentru că au fost probleme cu bugetul de stat. Bugetul, până la urmă, nu trebuie să fie auster. Veniturile trebuie să fie cu mult mai mari, după estimările noastre, ele trebuie să fie cu 30% mult mai mari. Dar totul depinde iarăși de executiv, pentru că nu lucrează, nu se colectează bani și este o administrație ineficientă”, spune Vitalie Muncan.

Nu pot fi reparate instituțiile de învățământ și nu va fi posibilă majorarea normelor de alimentație a copiilor și elevilor

Un transfer special către bugetul municipal de aproape un miliard și jumătate de lei din bugetul statului este destinat învățământului preșcolar, primar, secundar-general, special și complementar. Pentru reparația capitală a școlilor sportive s-a alocat 1 milion 700 de mii de lei. Pentru gimnazii și cele de tip internat, dar și școlile auxiliare vor dispune 3 milioane și jumătate ca să fie reparate capital. Câteva școli vor construi săli sportive, altele vor schimba acoperișul, dar Liceului „Natalia Gheorghiu” îi va fi construit un bazin de înot. Liceul Teoretic cu Profil Sportiv nr.3 va repara și construi un patinoar.

Pe lângă reparații, suma prevede alimentația gratuită a elevilor din clasele primare, întreținerea elevilor în cămin, funcționarea școlilor mici ce nu pot fi închise, educația inclusivă pentru elevii cu cerințe speciale, dar și alte cheltuieli importante.

Însă municipiul a constatat că banii prevăzuți pentru învățământ sunt insuficienți, de aceea au solicitat alte 47 de milioane de lei din bugetul de stat. Astfel, din cauza lipsei acestei sume, la moment nu pot fi reparate instituțiile de învățământ și nu va fi posibilă majorarea normelor de alimentație a copiilor și elevilor. În acest sens, nu se știe dacă școlile „vor intra” reparate într-un nou an școlar.

Abia anul acesta vor fi proiectate canalizarea și apeductul pentru Grădina Zoologică

Conform bugetului municipal, cinci spitale vor fi reparate. Va fi refăcută capital secția de oftalmologie a Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime", dar și a secţiilor de neurologie, epileptologie şi pediatrie nr. 3 ale Spitalului Clinic Municipal de Copii „V. Ignatenco". În cadrul ultimului spital menționat, secţiile de reanimare şi anesteologie, la fel, vor avea parte de îmbunătățire totală. S-au alocat peste șapte milioane de lei.

Pentru gospodăria de locuințe și cea a serviciilor comunale s-au propus 43 de milioane de lei. De pe magistralele principale din Chișinău vor putea fi văzute fațade mai frumoase. Dintr-un milion de lei vor fi „drese” fețele clădirilor aflate pe bulevardul „Ștefan cel Mare”, bulevardul „Mircea cel Bătrân”, dar și altele. Mai mult, vor fi renovate fațada și acoperișul Procuraturii Chișinăului.

O atenție sporită se atrage la construirea canalizărilor menajer-fecaloidă atât din Capitală, cât și în suburbii. Respectiv pe străzile Uzinelor, Liviu Rebreanu, Țarinii, Mărțișor, pe stradelele Muncești, Petricani și altele vor apărea canalizări.

Dacă unele drumuri aveau apeduct și le lipsea canalizarea menajeră, atunci altele nu au nimic. Străzilor Nuferilor, Nichita Stănescu, Vlad Ioviță și altor, li s-au alocat 275 de mii lei pentru lucrări de proiectare. De asemenea, vor fi proiectate anul acesta, canalizarea și apeductul pentru Grădina Zoologică.

Câte un milion pentru râul Durlești și râul Bâc

Pentru construirea și reparația capitală a străzilor s-au planificat aproape 81 de milioane de lei. Vor fi reparate străzile Ion Creangă, Columna, dar și bulevardul Mircea cel Bătrân cu actualizarea proiectului pentru prelungirea liniei de troleibuz. Va fi construit drum de acces de la strada Ceucari spre blocurile de locuințe din stradela Studenților, iar altul spre satul Humulești. Din aceste milioane va fi și reparația capitală a canalelor rețelelor electrice de pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Pentru cimitirele din Chișinău s-a alocat un milion de lei. Va fi extins Cimitirul „Sf. Lazăr”, iar Cimitirul Central din str. Armenească va fi reconstruit și reamenajat. Important s-a dovedit a fi, pentru primărie, lacul de acumulare din Parcul Valea Morilor, pentru că va fi reconstruit cu jumătate de milion de lei. Alte patru milioane și jumătate s-au propus pentru Scara Cascadelor din același parc. Astfel, cele cinci milioane merg exclusiv spre „Valea Morilor”, celelalte parcuri și lacuri din Capitală, fiind lăsate în umbră.

Pe cealaltă parte, s-au alocat sume mari pentru râuri. Respectiv, va fi proiectată consolidarea malurilor râulețului Bolbocica, iar râulețul Durlești va fi amenajat cu mai mult de un milion de lei. Tot peste un milion de lei vor fi utilizați pentru curățirea albiei râului Bâc.

Mai mult, bani din bugetul municipal sunt destinați către orașelele Vadul lui Vodă și Durlești. În Vadul lui Vodă vor fi reparate câteva străzi cu un milion de lei, iar cu alt milion, se va continua construcția străzii Gheorghe Asachi. Totodată, autoritățile au decis să proiecteze un zid de protecție împotriva inundațiilor în zona de odihnă din oraș cu 300 de mii de lei.

În orașul Durlești s-au propus mai multe obiective, printre care construcțiile a mai multor apeducte și canalizări menajere în valoare de peste 3 milioane de lei. Alți bani din bugetul de stat se vor duce spre câteva sate din suburbiile Chișinăului. În Bubuieci, Hulboaca, Cruzești, Dobrogea vor fi construite, la fel, rețele de canalizare și apeducte.

Traiul de azi pe mâine al municipalității

Un milion acolo, alt milion în altă parte - în acest mod s-au repartizat banii pentru diferite obiective. Însă în ce măsură vor acoperi cheltuielile necesare?! Victor Lutenco, consilierul din partea „Platformei Populare Europene din Moldova – Iurie Leancă” susține că bugetul pe care îl avem noi și care a fost adoptat până acum în toți anii aceștia este de menținere pe linia de plătire și asigură cheltuielile la limită. Chișinăul are nevoie de foarte multe investiții pentru dezvoltare. „Bugetul municipal nu este o reflectare a unei viziuni de dezvoltare a municipiului, dar pur și simplu, așa, un trai de azi pe mâine al municipalității și cred că aceasta este problema de bază a bugetului nostru”, spune consilierul.

Doar că funcționarii s-au gândit că ar avea 150 de mii de lei în plus pentru anul 2016 ca să achite salariul directorului general, contabilului, inginerului de sunet în cadrul Întreprinderii Municipale „Satul Moldovenesc - Buciumul”, care nu funcționează și accesul este interzis. Cu atât mai mult, pentru acest obiectiv se duc ședințe de judecată.


Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:22

Fii erou la tine acasă - sortează!

Fii erou la tine acasă - sortează!

În satul Hîrtopul Mare, raionul Criuleni, a apărut o organizație frumoasă de tineri care au scop să îmbunătățească viața consătenilor prin intermediul unei liste ample de proiecte ecologice și sociale. Prima inițiativă a acestor tineri este legată colectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:05

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în sud, iar duminică sunt așteptate ploi cu descărcări electrice în toate regiunile. Un Cod Galben de intensificări ale vântului a fost instituit pentru 26 și 27 septembrie....

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Septembrie 2020, ora: 08:56

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

 Luna se muta din Capricorn in Varsator si iti vei regasi puterea. Daca discutia directa cu cineva nu te-a dus unde trebuie, poate incerci sa schimbi tactica. Pune pe altcineva sa faca treaba. Cum Soarele si Luna fac trigon, acest lucru nu va fi deloc dificil, mai ales daca esti cinstit si...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 08:13

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Cu 238 de morţi raportaţi la milionul de locuitori, Elveţia se află într-o situaţie aproape identică din acest punct de vedere cu România. Doar că la ei se vorbeşte altfel despre combaterea epidemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:54

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

În iulie 2020, libertatea.ro a scris despre site-ul FoxyCredit. A fost menționat faptul că serviciul a început să funcționeze și în România. Analiștii și specialiștii în finanțe ai site-ului au pregătit deja 7 recenzii complete ale IFN-urilor locale. Prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:52

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Un avion de transport al armatei ucrainene s-a prăbușit vineri seară în regiunea Harkov din estul țării. Accidentul s-a soldat cu 22 de morți și doi răniți grav, au declarat forțele aeriene naționale într-un comunicat de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 26 Septembrie 2020, ora: 01:16

Dintre toate lucrurile pe care le cunoaştem în Univers creierul uman este cel mai complex: conţine peste 100 de miliarde de neuroni, mai mult decât numărul stelelor din Calea Lactee.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 00:59

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Din Precuvântarea la Sistemul sau întocmirea religiei Muhammedane:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Septembrie 2020, ora: 17:33

Alexandru Tănase Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Parcurgem cu toții timpuri stranii, marcate de o involuție dramatică a valorilor, fapt care afectează fiecare aspect al existenței noastre. Această involuție,  a dat naștere relativ recent în limbajul sociologic și politologic anglo-saxon, unui termen nou, cel de...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 15:32

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

Un deputat argentinian a fost suspendat joi pentru că, în timpul unei sesiuni parlamentare prin videoconferinţă, a apărut într-o postură indecentă alături de soţia sa, începând la un moment dat să-i sărute sânii. Videoclipul cu scena respectivă a devenit...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 25 Septembrie 2020, ora: 15:23

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

 Nicolas Escobar a afirmat că o „viziune” i-a spus exact unde să caute banii în apartamentul din Medellin, relatează presa locală, potrivit Tvr.ro. Nicolas Escobar, nepotul lui Pablo Escobar, a declarat presei columbiene că nu a fost prima dată când a găsit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 25 Septembrie 2020, ora: 15:14

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

 Luna este inca in Capricorn, iar impreuna cu Jupiter, Neptun, Pluto si Saturn, iti dau puterea sa iti urmaresti obiectivele. Te simti ca un luptator Kung Fu: puternic, autoritar. Dar cine este adversarul tau?

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 25 Septembrie 2020, ora: 15:10

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

 Pasta de roșii este aproape nelipsită din gastronomia românească. Însă, dacă vrei să te bucuri de aroma curată, nemodificată de ingrediente adăugate în timpul fabricării în masă, trebuie să renunți la varianta din magazine. Cea mai sănătoasă rețetă...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 25 Septembrie 2020, ora: 15:07

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

 Vladimir Putin i-ar fi spus lui Emmanuel Macron, în cadrul unei conversații telefonice recente, că opozantul rus Alexei Navalnîi s-ar fi otrăvit singur cu noviciok, scrie The Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Septembrie 2020, ora: 14:56

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

 Un incendiu produs joi la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău a afectat o suprafaţă de aproximativ 3.500 de metri pătraţi, iar clădirea simbol a capitalei Moldovei este închisă pentru o perioadă nedeterminată, a anunţat vineri Ministerul...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 14:39

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

 Un atac cu armă albă a avut loc vineri dimineață în apropierea vechii redacții Charlie Hebdo, patru persoane fiind rănite, dintre care una ar fi în stare gravă, transmite BFMTV. Un suspect a fost reținut de poliție.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 15:02

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

Incendiul de la Filarmonica Națională ia amploare. Potrivit informațiilor, a căzut tavanul de la sala principală a Filarmonicii, iar pompierii au fost retraşi de pe acoperişul clădirii, fiind pericol pentru viaţa lor. Deocamdată, incendiul nu a fost localizat, intervenţia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 09:33

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Septembrie 2020, ora: 08:38

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

 O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Septembrie 2020, ora: 08:03

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 07:50

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

După ce Lukașenko și-a organizat o inaugurație în secret, bielorușii au ieșit din nou în stradă. De această dată forțele de ordine au fost mai agresive decât de obicei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Septembrie 2020, ora: 07:04

Ce spune cafeaua preferată despre tine

Ce spune cafeaua preferată despre tine

 Chiar daca nu exista cifre oficiale, cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din intreaga lume. Cafeaua nu doar ca le ofera oamenilor plusul de energie necesar inceperii unei noi zile de munca, insa dezvaluie o multime de lucruri despre personalitatea celor care o consuma,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 06:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 05:00

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

De la înfiinţarea statului naţional suveran şi independent România, Armata Română nu s-a implicat în multe conflicte regionale sau internaţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Septembrie 2020, ora: 04:54

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

 Mercur din Balanta face opozitie cu Marte retrograd in Berbec si iti deschide calea catre negociere. Patrarul de Luna in Capricorn iti arata ca o situatie de criza trebuie rezolvata. Cum actionezi?

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)