Astăzi 17 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 22:36
Abonamente

Economie 25 Iulie 2016, ora 08:01    Din editia print

Bugetul municipal pentru 2016: un trai de azi pe mâine

Marime Font

Bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2016 a fost votat abia acum, la mijloc de vară. El prevede venituri de aproape 3 miliarde de lei, dar și cheltuieli ce depășesc această sumă. Cei mai mulți bani, aproape jumătate din buget se duce către „învățământ”. Printre obiectivele propuse, se numără și canalizarea menajeră, reparația fațadelor a unor clădiri sau a drumurilor, reparația spitalelor și altele.

Motivele pentru care bugetul municipal a fost aprobat atât de târziu sunt diverse. Veronica Herța, șefa Direcției generale finanțe spune că „chiar dacă bugetul este aprobat, aceasta nu este ultima variantă întrucât în timpul ședinței, consilierii au mai înaintat niște propuneri pe care noi abia acum le sistematizăm. Noi inițial, încă din iarnă, am lucrat la trei variante de buget care pe parcurs l-am refăcut. S-au tărăgănat ședințele consiliului și am mai așteptat bugetul de stat să fie adoptat”, spune șefa Direcției generale finanțe din cadrul Primăriei Chișinău.

Bugetul municipal nu putea fi adoptat dacă cel de stat nu era votat în lectură finală. Consilierul din partea „Platformei Populare Europene din Moldova – Iurie Leancă”, Victor Lutenco, susține că exista un impediment tehnic legat de aprobarea bugetului de stat. „Nu putem să avem un buget la nivel municipal înainte de a fi cel național care stabilește anumite transferuri”, spune consilierul. Mai mult, bugetul a întârziat nu din cauza consiliului municipal, pentru că de multe ori consilierii insistau să-l dezbată. „Îmi pare rău că primarul general încearcă să trișeze cu subiectul acesta, căci consilierii i-ar fi pus bețe în roate și el sărmanul, nu poate face nimic. Primarul victimizează și toți din țara aceasta îi încurcă să-și facă lucrul”, spune consilierul Victor Lutenco.


Consilierul socialist Vitalie Mucan menționează că 80% din responsabilitate pentru întârzierea bugetului a depins de executiv. „Totuși și executivul a amânat pentru că au fost probleme cu bugetul de stat. Bugetul, până la urmă, nu trebuie să fie auster. Veniturile trebuie să fie cu mult mai mari, după estimările noastre, ele trebuie să fie cu 30% mult mai mari. Dar totul depinde iarăși de executiv, pentru că nu lucrează, nu se colectează bani și este o administrație ineficientă”, spune Vitalie Muncan.

Nu pot fi reparate instituțiile de învățământ și nu va fi posibilă majorarea normelor de alimentație a copiilor și elevilor

Un transfer special către bugetul municipal de aproape un miliard și jumătate de lei din bugetul statului este destinat învățământului preșcolar, primar, secundar-general, special și complementar. Pentru reparația capitală a școlilor sportive s-a alocat 1 milion 700 de mii de lei. Pentru gimnazii și cele de tip internat, dar și școlile auxiliare vor dispune 3 milioane și jumătate ca să fie reparate capital. Câteva școli vor construi săli sportive, altele vor schimba acoperișul, dar Liceului „Natalia Gheorghiu” îi va fi construit un bazin de înot. Liceul Teoretic cu Profil Sportiv nr.3 va repara și construi un patinoar.

Pe lângă reparații, suma prevede alimentația gratuită a elevilor din clasele primare, întreținerea elevilor în cămin, funcționarea școlilor mici ce nu pot fi închise, educația inclusivă pentru elevii cu cerințe speciale, dar și alte cheltuieli importante.

Însă municipiul a constatat că banii prevăzuți pentru învățământ sunt insuficienți, de aceea au solicitat alte 47 de milioane de lei din bugetul de stat. Astfel, din cauza lipsei acestei sume, la moment nu pot fi reparate instituțiile de învățământ și nu va fi posibilă majorarea normelor de alimentație a copiilor și elevilor. În acest sens, nu se știe dacă școlile „vor intra” reparate într-un nou an școlar.

Abia anul acesta vor fi proiectate canalizarea și apeductul pentru Grădina Zoologică

Conform bugetului municipal, cinci spitale vor fi reparate. Va fi refăcută capital secția de oftalmologie a Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime", dar și a secţiilor de neurologie, epileptologie şi pediatrie nr. 3 ale Spitalului Clinic Municipal de Copii „V. Ignatenco". În cadrul ultimului spital menționat, secţiile de reanimare şi anesteologie, la fel, vor avea parte de îmbunătățire totală. S-au alocat peste șapte milioane de lei.

Pentru gospodăria de locuințe și cea a serviciilor comunale s-au propus 43 de milioane de lei. De pe magistralele principale din Chișinău vor putea fi văzute fațade mai frumoase. Dintr-un milion de lei vor fi „drese” fețele clădirilor aflate pe bulevardul „Ștefan cel Mare”, bulevardul „Mircea cel Bătrân”, dar și altele. Mai mult, vor fi renovate fațada și acoperișul Procuraturii Chișinăului.

O atenție sporită se atrage la construirea canalizărilor menajer-fecaloidă atât din Capitală, cât și în suburbii. Respectiv pe străzile Uzinelor, Liviu Rebreanu, Țarinii, Mărțișor, pe stradelele Muncești, Petricani și altele vor apărea canalizări.

Dacă unele drumuri aveau apeduct și le lipsea canalizarea menajeră, atunci altele nu au nimic. Străzilor Nuferilor, Nichita Stănescu, Vlad Ioviță și altor, li s-au alocat 275 de mii lei pentru lucrări de proiectare. De asemenea, vor fi proiectate anul acesta, canalizarea și apeductul pentru Grădina Zoologică.

Câte un milion pentru râul Durlești și râul Bâc

Pentru construirea și reparația capitală a străzilor s-au planificat aproape 81 de milioane de lei. Vor fi reparate străzile Ion Creangă, Columna, dar și bulevardul Mircea cel Bătrân cu actualizarea proiectului pentru prelungirea liniei de troleibuz. Va fi construit drum de acces de la strada Ceucari spre blocurile de locuințe din stradela Studenților, iar altul spre satul Humulești. Din aceste milioane va fi și reparația capitală a canalelor rețelelor electrice de pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Pentru cimitirele din Chișinău s-a alocat un milion de lei. Va fi extins Cimitirul „Sf. Lazăr”, iar Cimitirul Central din str. Armenească va fi reconstruit și reamenajat. Important s-a dovedit a fi, pentru primărie, lacul de acumulare din Parcul Valea Morilor, pentru că va fi reconstruit cu jumătate de milion de lei. Alte patru milioane și jumătate s-au propus pentru Scara Cascadelor din același parc. Astfel, cele cinci milioane merg exclusiv spre „Valea Morilor”, celelalte parcuri și lacuri din Capitală, fiind lăsate în umbră.

Pe cealaltă parte, s-au alocat sume mari pentru râuri. Respectiv, va fi proiectată consolidarea malurilor râulețului Bolbocica, iar râulețul Durlești va fi amenajat cu mai mult de un milion de lei. Tot peste un milion de lei vor fi utilizați pentru curățirea albiei râului Bâc.

Mai mult, bani din bugetul municipal sunt destinați către orașelele Vadul lui Vodă și Durlești. În Vadul lui Vodă vor fi reparate câteva străzi cu un milion de lei, iar cu alt milion, se va continua construcția străzii Gheorghe Asachi. Totodată, autoritățile au decis să proiecteze un zid de protecție împotriva inundațiilor în zona de odihnă din oraș cu 300 de mii de lei.

În orașul Durlești s-au propus mai multe obiective, printre care construcțiile a mai multor apeducte și canalizări menajere în valoare de peste 3 milioane de lei. Alți bani din bugetul de stat se vor duce spre câteva sate din suburbiile Chișinăului. În Bubuieci, Hulboaca, Cruzești, Dobrogea vor fi construite, la fel, rețele de canalizare și apeducte.

Traiul de azi pe mâine al municipalității

Un milion acolo, alt milion în altă parte - în acest mod s-au repartizat banii pentru diferite obiective. Însă în ce măsură vor acoperi cheltuielile necesare?! Victor Lutenco, consilierul din partea „Platformei Populare Europene din Moldova – Iurie Leancă” susține că bugetul pe care îl avem noi și care a fost adoptat până acum în toți anii aceștia este de menținere pe linia de plătire și asigură cheltuielile la limită. Chișinăul are nevoie de foarte multe investiții pentru dezvoltare. „Bugetul municipal nu este o reflectare a unei viziuni de dezvoltare a municipiului, dar pur și simplu, așa, un trai de azi pe mâine al municipalității și cred că aceasta este problema de bază a bugetului nostru”, spune consilierul.

Doar că funcționarii s-au gândit că ar avea 150 de mii de lei în plus pentru anul 2016 ca să achite salariul directorului general, contabilului, inginerului de sunet în cadrul Întreprinderii Municipale „Satul Moldovenesc - Buciumul”, care nu funcționează și accesul este interzis. Cu atât mai mult, pentru acest obiectiv se duc ședințe de judecată.


Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 22:05

Maia Sandu își atacă foștii aliați: „Între mine şi Andrei Năstase există divergenţe iar O. Țîcu l-a ajutat pe Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău”

Maia Sandu își atacă foștii aliați: „Între mine şi Andrei Năstase există divergenţe iar O. Țîcu l-a ajutat pe Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău”

 Liderul PAS, Maia Sandu, acuză Partidul Unității Naționale că l-a ajutat pe socialistul Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău prin atacurile făcute de reprezentanții formațiunii la adresa candidatului ACUM, Andrei Năstase. Declarațiile au fost făcute de către Maia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:51

Cristina Țărnă: Ce i se întâmplă lui Viorel Morari înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA

Cristina Țărnă: Ce i se întâmplă lui Viorel Morari înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA

 Fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, consideră că arestarea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari și ceea ce i se întâmplă acestuia înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA. Potrivit ei, toți cei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:18

 Viceprimarul municipiului București, Aurelian Bădulescu, a infirmat categoric semnarea oricărui act sau acord de colaborare, dintre Chișinău și București, de către partea română, în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău, din 15 ianuarie. Acesta susține că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:11

 Procuratura Generală a contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana din 13 ianuarie curent, prin care demersul procurorului la aplicarea arestului preventiv în privința șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost admis parțial.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 17 Ianuarie 2020, ora: 18:16 de Mihaela Culcinschi

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:10

Gigantul aeronautic Airbus a anunţat vineri că efectuat cu succes prima decolare bazată pe recunoaştere vizuală, complet automatizată, cu un avion de test din familia Airbus, pe aeroportul Toulouse-Blagnac.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:09

El a scris pe pagina sa de Facebook că va discuta cu colegii din teritoriu, precum și cu cei de la celelalte partide din cadrul Mișcării Politice Unirea și ulterior va anunța decizia finală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 16:41

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:50

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

Creşterea economică a Chinei a fost de 6,1% în 2019, cea mai slabă din ultimii aproape 30 de ani, în contextul războiului comercial cu Statele Unite, însă regimul de la Beijing a introdus o serie de măsuri pentru a contracara o scădere şi mai mare anul acesta, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:47

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Bursele europene au atins un record istoric, vineri, după ce Phil Hogan, comisarul european pentru Comerţ, a anunţat că negocierile cu Washingtonul se înreaptă în direcţia potrivită, ceea ce a liniştit pentru moment investitorii, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:45

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Situație halucinantă în cazul de Carcal. Părinții Luizei și ai Alexandrei au rămas fără cuvinte când au auzit. Se pare că lui Gheorghe Dincă, nu prea îi convine situația în care se află acum. Acesta este nemulțumit de cum a fost tratat de forțele de ordine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:22

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:14

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

O jurnalistă premiată, originară din Chişinău, a scris pentru CNN o mărturie emoţionantă despre momentul în care şi-a vizitat ţara natală după trei decenii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:11

Sondaj: Deși recunosc rămânerea în urmă față de Occident, rușii se consideră ”popor ales” cu un rol deosebit în istorie

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:30

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

După ce șoferii s-au trezit astăzi, 17 ianuarie, cu prețuri majorate la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu un comentariu în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport care prestează servicii de transportare a pasagerilor în Capitală cer ca prețul unui bilet de călătorie cu microbuzul să fie majorat. În acest sens, în data de 13 ianuarie, companiile de transport au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2020, ora: 11:47

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Mai multe state din lume şi-au delimitat perioadele istorice prin numerotarea lor. Astfel, avem cinci republici franceze, trei poloneze, trei greceşti şi tocmai şase sud-coreene. În ordine similară, avem trei Reich-uri germane (deşi primul s-a numit Sfântul Imperiul Roman),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:37

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

Partidul Unității Naționale și-a prezentat candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, la alegerile parlamentare noi desfășurate în circumscripția 38, Hâncești. Este vorba despre Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele partidului, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:29

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Încă 54 de tinere familii din municipiul Orhei au primit vineri, 17 ianuarie, alocațiile suplimentare la nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de fostul primar al localității, Ilan Șor. Datorită acestui proiect, dar și a altor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:57

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Vlad Filat nu a făcut nimic altceva decât să utilizeze prevederile legale pentru a-i fi redus termenul de detenție, iar eliberarea sa nu are în spate niciun fel de teorie a conspirației, în pofida acuzațiilor reciproce pe care și le-au adus Maia Sandu și Igor Dodon....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:47

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

 Vin gerurile! Meteorologii anunță pentru sfârșitul de săptămână temperaturi nițel mai scăzute decât în zilele anterioare. Totuși, acestea rămân a fi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:15

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 ianuarie 2020. Iată ce vă rezervă astrele, în funcție de zodie, pentru ziua de vineri, 17 ianuarie 2020.  Berbec  Se apropie weekend-ul și ești cuprins de romantism. Îți îndrepți toată atenția către partenerul de viață. Un incident recent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:08

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

Accident de groază în capitală. Doi tineri au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau ca pasageri s-a izbit violent într-un copac. La volan se afla prietenul victimelor, un tânăr de 21 de ani, în stare avansată de ebrietate

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)