Astăzi 23 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:42
Abonamente

Finanţe 2 Decembrie 2013, ora 07:00

Bugetul RM pentru 2014: Cum sunt împărțiți banii pe domenii

Marime Font

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege al bugetului de stat pentru anul viitor. Pentru 2014 veniturile totale la buget au fost estimate la peste 25,682 mlrd. lei, în timp ce cheltuielile planificate însumează cifra de 28,085 mlrd. lei. Astfel, pentru anul viitor se prevede un deficit bugetar de peste 2,4 mlrd. lei, de 2,7 ori mai mare decât în 2013, și urmează să fie acoperit prin împrumuturi externe în valoare de peste 2 mlrd. lei, dar şi cu banii obţinuţi din privatizarea proprietăţilor de stat şi din vânzarea titlurilor de stat.

Potrivit proiectului bugetului, cele mai multe resurse vor fi alocate: pentru asigurare şi asistenţa socială – 17,9% din totalul de cheltuieli, pentru învăţământ – 12,2%, pentru ocrotirea sănătăţii – 10,5%, pentru transporturi şi gospodăria drumurilor – 9,2%.

Bugetul pentru 2014 mai prevede majorări graduale de salarii pentru câteva categorii de bugetari. Astfel, peste 43 mln. lei vor fi alocate pentru triplarea salariilor judecătorilor, iar circa 24 mln. lei sunt prevăzute pentru a suplimenta cu 17,6% salariile angajaţilor din cultură şi cu 23,6% cele ale asistenţilor sociali. De asemenea, în buget este prevăzută majorarea burselor de studii pentru elevi, studenţi şi doctoranzi cu 10%.

Aproape 90 mln. pentru alegeri și recensământ

Astfel, conform proiectului bugetului pentru 2014, cinci la sută din cheltuieli, adică peste 1,4 mlrd lei, vor fi alocate pentru servicii de stat cu destinație generală. Din acestea, 52 mln. lei sunt planificate pentru organizarea alegerilor parlamentare, iar 36 mln. lei – pentru desfășurarea recensământului populației și locuințelor.


Pentru activitatea externă, din bugetul de stat sunt planificați peste 324 mln. lei, cu aproape 20% mai mult față de anul curent. Conform proiectului aprobat, o parte din finanțe vor fi repartizate pentru deschiderea și întreținerea misiunilor diplomatice și consulare, inclusiv: deschiderea misiunii diplomatice în Japonia (5,9 mln. lei), construcția sediilor pentru ambasadele din Turcia și Belarus (23 mln. lei), precum și renovarea capitală a Ambasadei din Federația Rusă (5,6 mln. lei).

După ce pentru anul 2013 s-au dublat alocațiile pentru justiție, pentru anul viitor în proiectul bugetului se planifică o creștere de 10%, cheltuielile pentru domeniul dat fiind estimate la 687 mln. lei. Potrivit notei informative, acest fapt se datorează majorării salariilor judecătorilor (43,6 mln. lei) și a cheltuielilor de personal (2,3 mln. lei).

Mai mulți bani pentru bursele studenților și salariile de la CNA

Pentru menținerea ordinii publice, apărare și securitatea națională, în proiectul bugetului pentru anul viitor se prevăd cheltuieli în sumă de circa 2,5 mlrd. lei, cu 10 la sută mai mult față de anul curent. Din aceasta, 103 mln. lei vor fi alocate din contul suportului bugetar acordat de către UE pentru realizarea acțiunilor prevăzute în Planul de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize. De asemenea, sunt planificate 15,4 mln. lei pentru înlocuirea graduală a militarilor în termen cu militari prin contract, iar peste 23 mln. lei sunt prevăzute pentru majorarea salariilor colaboratorilor Centrului Național Anticorupție.

Totodată, pentru 2014 sunt planificate de două ori mai multe resurse financiare față de anul în curs pentru sistemul educațional. Acesta va primi o finanţare de 3,4 mlrd. lei, cu 1,5 mlrd. lei mai mult faţă de nivelul aprobat pe anul 2013. Din această sumă, peste 1,4 mlrd. lei vor fi transferate către bugetele unităților administrativ-teritoriale, iar 75,7 mln. lei sunt planificate pentru dotarea și renovarea instituțiilor de învățământ secundar general. De asemenea, peste 120 mln. lei sunt prevăzute pentru acordarea burselor, 10 mln. lei – pentru organizarea desfăşurării examenelor de absolvire în gimnazii şi licee, iar aproape 5 mln. lei vor fi alocate pentru finanțarea programului național de studiere a limbii române.

Trei miliarde de lei pentru sănătate

Cheltuielile pentru știință și inovare pentru 2014 se estimează în sumă de 418,7 mln. lei, cu un sfert mai mult față de suma aprobată pe anul curent. Din acestea mai mult de jumătate sunt destinate pentru finanțarea cercetărilor științifice instituționale, iar 38 mln. lei vor fi alocate pentru proiecte din cadrul programelor de stat, selectate pe bază de concurs

La cultură, artă, sport şi activităţi pentru tineret, cheltuielile însumează 365,5 mln. lei și sunt în creștere cu 9 mln. lei față de anul trecut. Dintre acestea, mai bine de un sfert, peste 94 mln. lei, vor fi alocate pentru asigurarea activităţii instituţiilor teatral-concertistice, 24 mln. lei vor fi cheltuite pentru realizare Calendarului acţiunilor sportive naţionale şi internaţionale, iar peste 82 mln. lei sunt planificate pentru subvenționarea activității IPNA Compania „Teleradio-Moldova”.

Pentru 2014, pentru sectorul privind ocrotirea sănătăţii, cheltuielile au fost estimate la 2,9 mlrd. lei. Au fost majorate transferurile de la bugetul de stat către FAOAM cu 126,4 mil.lei. Suma totală a transferurilor de la bugetul de stat către fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală constituie 2,269 mlrd. lei.

Cel mai mare buget – pentru asistența socială

Cheltuielile pentru asigurarea și asistența socială pentru anul 2014 vor constitui 5 mlrd. lei, cu aproape un miliard mai mult față de anul curent. Din acestea pentru anul 2014 se prevăd alocații pentru: restituirea valorii bunurilor prin achitarea de compensaţii victimelor reabilitate ale represiunilor politice – 10,5 mln. lei, indemnizaţii unice pentru construcţia sau procurarea spaţiului locativ, sau restaurarea caselor vechi – 15,5 mln. lei, indexarea depunerilor băneşti ale cetăţenilor în Banca de Economii - 50 mln. lei. Totodată, transferurile de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2014 vor însuma 3462,7 mil.lei, cu 34% mai mult față de anul 2013.

Pentru agricultură se estimează un volum de alocații în sumă de aproape 2 miliarde de lei, mai mult cu 28% comparativ cu anul 2013. În acest sens, proiectul de buget prevede alocaţii pentru: fondul de subvenționare a producătorilor agricoli – 500 mln. lei, măsuri de protecție antigrindină - 74 mln. lei, iar peste 630 de milioane lei din contul grantului Fondul „Provocările Mileniului” vor fi cheltuite pentru proiectul „Tranziția la agricultura performantă”.

100 de milioane pentru susținerea IMM-urilor și atragerea investițiilor

Pentru drumuri, comunicaţii şi informatică sunt planificate 2,57 mlrd. lei, depășind cu aproape o jumătate de miliard nivelul aprobat pe anul 2013. Creşterea alocaţiilor se datorează în special majorării cheltuielilor fondului rutier cu 246,8 mil.lei, precum și majorării cheltuielilor în cadrul proiectelor finanţate din surse externe – cu 217,1 mil.lei. Volumul total al fondului rutier inclus în proiect constituie 1,3 mlrd. lei, dintre care întreţinerea drumurilor – 1,1 mlrd. lei şi reparaţia capitală – 200 mln.lei.

Iar peste 400 mln. lei sunt destinate cheltuielilor pentru combustibil și energie, dintre care 172,7 mln. lei reprezintă valoarea alocațiilor din fondul de eficiență energetică.

De asemenea, în proiectul bugetului au fost prevăzute alocațiile de 40 mln. lei pentru continuarea programului PNAET, 32,5 mln. lei pentru continuarea Programul-pilot „PARE 1+1”, peste 23 mln. lei pentru asigurarea atragerii investițiilor și sporirea volumului exportului, 15 mln. lei pentru crearea centrelor de afaceri. Pentru răscumpărarea de la SA „Banca de Economii” a obligațiunilor emise pentru stabilitate financiară vor fi direcționate 93,1 mil.lei.

Premieră: guvernul dat în judecată pentru lipsă de transparență

Menționăm că, executivul a publicat luni, pe site-ul Ministerului de Finanțe, proiectul bugetului național pentru 2014, cu o întârziere de circa două luni. La numai două zile de la publicare, guvernul a examinat proiectul în ședința Cabinetului de Miniștri și a aprobat bugetul. De asemenea, miercuri au fost aprobate în ședința de guvern politica bugetar-fiscală, legea bugetului asigurărilor sociale și al fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru 2014.

În acest context, subliniem faptul că membrii Biroului Consiliului Național pentru Participare (CNP) au acționat în judecată guvernul pentru încălcarea principiilor transparenței decizionale. Cererea de chemare în judecată a fost trimisă după ce executivul a inclus pe ordinea de zi a ședinței de miercuri examinarea proiectului Legii bugetului pentru 2014, fără ca anterior să fie făcut public ori consultat cu cetățenii, după cum prevede legislația în vigoare.

Proiectul bugetului pentru 2014 urmează a fi pus în discuție și aprobat de către parlament.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:42

Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

Istoria se repetă: La adoptarea pachetului de legi privind reforma justiției în anii 1995-1996, la insistența liderilor de la Comrat a fost prevăzut, că în funcțiile de judecători de nivelul I și II din instanțele din Găgăuzia puteau fi numiți DOAR candidații care au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:11

Oamenii au votat dintotdeauna. Pentru că este dificil să adopți decizii care influențează viața unei comunități fără a putea cuantifica cu exactitate preferințele membrilor acestor comunități. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:32

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova l-a localizat pe ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat al închisoare, după ce acesta a publicat mai multe poze de la mare pe rețelele de socializare. Este vorba de insula Hydra din Grecia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:10

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

Elena Grigorieva, una dintre cele mai proeminente activiste ale comunității LGBT din Rusia, a fost găsită moartă în Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:58

video NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20%

NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20% Foto: Simbol

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat marți, 23 iulie, că mai multe taxe vor crește, iar unele scutiri fiscale vor fi eliminate. Noile reguli urmează a fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 și par a fi impuse de către Fondul Monetar Internațional.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:43

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

Astăzi la Chișinău are loc Forumul ”Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” organizat de CRJM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:33

 Sunt anumite mașini la mâna a doua pe care ai face bine să le eviți atunci când vrei să-ți cumperi un autoturism, dar n-ai suficienți bani pentru unul nou abia ieșit pe porțile fabricii. Să nu te bucuri niciodată de un preț mai mic pentru că acela ascunde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:30

Moldovenii care care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia trebuie să ştie că, mâine, 24 iulie, transportul feroviar, maritim, cel public local şi al serviciilor de taximetrie, va fi perturbat, din cauza unei greve naţionale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:27

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse Foto: Alexandru Dodon joacă biliard rusesc

Fratele mai mic al Președintelui Igor Dodon a revenit în atenția presei după ce portalul rus rbk.ru a dezvăluit că acesta face afaceri de milioane cu fiul Procurorului General al F. Ruse. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:15

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat, astăzi, o ședință de lucru a Comitetului organizatoric responsabil de pregătirea și desfășurarea acțiunilor dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:10

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Omul de afaceri și activistul Dmitri Voloșin a lucrat o zi alături de muncitorii care repară străzile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:57

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

O înmormântare din raionul Drochia s-a transformat într-un adevărat ring de luptă. Preotul Ion Zicu din satul Şalvirii Vechi. Potrivit martorilor, slujitorul bisericii a provocat o bătaie în timpul unei înmormântări, pentru că oamenii nu l-au chemat să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

 Deşi vara 2019 este considerată, din punct de vedere astrologic, o perioadă favorabilă, acest lucru nu este valabil pentru toţi nativii. Există o zodie cărora vara îi va aduce ghinioane şi suferinţă. Este important ca nativii loviţi de suferinţă să devină responsabili...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

Boris Johnson e noul lider al Partidului Conservator și va deveni noul premier al Marii Britanii, potrivit unui anunț oficial al conducerii partidului. Johnson, fost primar al Londrei și fost ministru de Externe, a fost ales de majoritatea covârșitoare a membrilor partidului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:55

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Un microbuz care transporta mai mulți copii într-o excursie a fost implicat, marți, într-un accident produs pe DN1D, la Albești Paleologu. Microbuzul circula regulamentar și a fost lovit de o mașină care depășea un autoturism rămas în pană pe marginea drumului, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:42

Incident tragic pe terasa unui hotel din județul Iași: cadavrul unui bărbat, care era sumar îmbrăcat, a fost descoperit marți dimineață. La scurt timp de la descoperire, autoritățile au fost alertate prin numărul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 13:20

Viorica Dăncilă a fost aleasă candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, marți, în Birou Politic Național. Urmează ca propunerea să fie validată în CEx. Au fost doar două voturi împotrivă, toți ceilalți lideri PSD votând pentru premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:13

Prim-ministrul, Maia Sandu, și speakerul, Zinaida Greceanii, pleacă astăzi într-o vizită oficială la Bruxelles. Acolo, vor avea mai multe întrevederi, printre care cu Traian Băsescu dar și liderul grupului „Renew” Dacian Cioloș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 12:48

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

 La propunerea guvernului Borisov, majoritatea parlamentară compusă din partidul centrist GHERB și naționaliștii din „Patrioții uniți” a decis renunțarea la votul cu mașină electronică în alegerile locale și cele parlamentare, dar menținerea votului pentru cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:16

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

„Recomandarea e de a face aceste alegeri împreună cu alegeri locale noi, măcar pentru un pic de economie de bani, dar trebuie să facă", a menționat Valeriu Pașa, expert Watchdog.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:14

Vlad Melnic este noul pretor al sectorului Râșcani al capitalei. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci, informează MOLDPRES. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 11:04

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, a avut o întrunire cu viitorii candidați PLDM pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Evenimentul a avut loc la Căușeni, cu participarea președintelui liberal-democrat al raionului Căușeni, Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)