Astăzi 19 Noiembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 18 Noiembrie 2018
Abonamente

Finanţe 2 Decembrie 2013, ora 07:00

Bugetul RM pentru 2014: Cum sunt împărțiți banii pe domenii

Marime Font

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege al bugetului de stat pentru anul viitor. Pentru 2014 veniturile totale la buget au fost estimate la peste 25,682 mlrd. lei, în timp ce cheltuielile planificate însumează cifra de 28,085 mlrd. lei. Astfel, pentru anul viitor se prevede un deficit bugetar de peste 2,4 mlrd. lei, de 2,7 ori mai mare decât în 2013, și urmează să fie acoperit prin împrumuturi externe în valoare de peste 2 mlrd. lei, dar şi cu banii obţinuţi din privatizarea proprietăţilor de stat şi din vânzarea titlurilor de stat.

Potrivit proiectului bugetului, cele mai multe resurse vor fi alocate: pentru asigurare şi asistenţa socială – 17,9% din totalul de cheltuieli, pentru învăţământ – 12,2%, pentru ocrotirea sănătăţii – 10,5%, pentru transporturi şi gospodăria drumurilor – 9,2%.

Bugetul pentru 2014 mai prevede majorări graduale de salarii pentru câteva categorii de bugetari. Astfel, peste 43 mln. lei vor fi alocate pentru triplarea salariilor judecătorilor, iar circa 24 mln. lei sunt prevăzute pentru a suplimenta cu 17,6% salariile angajaţilor din cultură şi cu 23,6% cele ale asistenţilor sociali. De asemenea, în buget este prevăzută majorarea burselor de studii pentru elevi, studenţi şi doctoranzi cu 10%.

Aproape 90 mln. pentru alegeri și recensământ

Astfel, conform proiectului bugetului pentru 2014, cinci la sută din cheltuieli, adică peste 1,4 mlrd lei, vor fi alocate pentru servicii de stat cu destinație generală. Din acestea, 52 mln. lei sunt planificate pentru organizarea alegerilor parlamentare, iar 36 mln. lei – pentru desfășurarea recensământului populației și locuințelor.


Pentru activitatea externă, din bugetul de stat sunt planificați peste 324 mln. lei, cu aproape 20% mai mult față de anul curent. Conform proiectului aprobat, o parte din finanțe vor fi repartizate pentru deschiderea și întreținerea misiunilor diplomatice și consulare, inclusiv: deschiderea misiunii diplomatice în Japonia (5,9 mln. lei), construcția sediilor pentru ambasadele din Turcia și Belarus (23 mln. lei), precum și renovarea capitală a Ambasadei din Federația Rusă (5,6 mln. lei).

După ce pentru anul 2013 s-au dublat alocațiile pentru justiție, pentru anul viitor în proiectul bugetului se planifică o creștere de 10%, cheltuielile pentru domeniul dat fiind estimate la 687 mln. lei. Potrivit notei informative, acest fapt se datorează majorării salariilor judecătorilor (43,6 mln. lei) și a cheltuielilor de personal (2,3 mln. lei).

Mai mulți bani pentru bursele studenților și salariile de la CNA

Pentru menținerea ordinii publice, apărare și securitatea națională, în proiectul bugetului pentru anul viitor se prevăd cheltuieli în sumă de circa 2,5 mlrd. lei, cu 10 la sută mai mult față de anul curent. Din aceasta, 103 mln. lei vor fi alocate din contul suportului bugetar acordat de către UE pentru realizarea acțiunilor prevăzute în Planul de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize. De asemenea, sunt planificate 15,4 mln. lei pentru înlocuirea graduală a militarilor în termen cu militari prin contract, iar peste 23 mln. lei sunt prevăzute pentru majorarea salariilor colaboratorilor Centrului Național Anticorupție.

Totodată, pentru 2014 sunt planificate de două ori mai multe resurse financiare față de anul în curs pentru sistemul educațional. Acesta va primi o finanţare de 3,4 mlrd. lei, cu 1,5 mlrd. lei mai mult faţă de nivelul aprobat pe anul 2013. Din această sumă, peste 1,4 mlrd. lei vor fi transferate către bugetele unităților administrativ-teritoriale, iar 75,7 mln. lei sunt planificate pentru dotarea și renovarea instituțiilor de învățământ secundar general. De asemenea, peste 120 mln. lei sunt prevăzute pentru acordarea burselor, 10 mln. lei – pentru organizarea desfăşurării examenelor de absolvire în gimnazii şi licee, iar aproape 5 mln. lei vor fi alocate pentru finanțarea programului național de studiere a limbii române.

Trei miliarde de lei pentru sănătate

Cheltuielile pentru știință și inovare pentru 2014 se estimează în sumă de 418,7 mln. lei, cu un sfert mai mult față de suma aprobată pe anul curent. Din acestea mai mult de jumătate sunt destinate pentru finanțarea cercetărilor științifice instituționale, iar 38 mln. lei vor fi alocate pentru proiecte din cadrul programelor de stat, selectate pe bază de concurs

La cultură, artă, sport şi activităţi pentru tineret, cheltuielile însumează 365,5 mln. lei și sunt în creștere cu 9 mln. lei față de anul trecut. Dintre acestea, mai bine de un sfert, peste 94 mln. lei, vor fi alocate pentru asigurarea activităţii instituţiilor teatral-concertistice, 24 mln. lei vor fi cheltuite pentru realizare Calendarului acţiunilor sportive naţionale şi internaţionale, iar peste 82 mln. lei sunt planificate pentru subvenționarea activității IPNA Compania „Teleradio-Moldova”.

Pentru 2014, pentru sectorul privind ocrotirea sănătăţii, cheltuielile au fost estimate la 2,9 mlrd. lei. Au fost majorate transferurile de la bugetul de stat către FAOAM cu 126,4 mil.lei. Suma totală a transferurilor de la bugetul de stat către fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală constituie 2,269 mlrd. lei.

Cel mai mare buget – pentru asistența socială

Cheltuielile pentru asigurarea și asistența socială pentru anul 2014 vor constitui 5 mlrd. lei, cu aproape un miliard mai mult față de anul curent. Din acestea pentru anul 2014 se prevăd alocații pentru: restituirea valorii bunurilor prin achitarea de compensaţii victimelor reabilitate ale represiunilor politice – 10,5 mln. lei, indemnizaţii unice pentru construcţia sau procurarea spaţiului locativ, sau restaurarea caselor vechi – 15,5 mln. lei, indexarea depunerilor băneşti ale cetăţenilor în Banca de Economii - 50 mln. lei. Totodată, transferurile de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2014 vor însuma 3462,7 mil.lei, cu 34% mai mult față de anul 2013.

Pentru agricultură se estimează un volum de alocații în sumă de aproape 2 miliarde de lei, mai mult cu 28% comparativ cu anul 2013. În acest sens, proiectul de buget prevede alocaţii pentru: fondul de subvenționare a producătorilor agricoli – 500 mln. lei, măsuri de protecție antigrindină - 74 mln. lei, iar peste 630 de milioane lei din contul grantului Fondul „Provocările Mileniului” vor fi cheltuite pentru proiectul „Tranziția la agricultura performantă”.

100 de milioane pentru susținerea IMM-urilor și atragerea investițiilor

Pentru drumuri, comunicaţii şi informatică sunt planificate 2,57 mlrd. lei, depășind cu aproape o jumătate de miliard nivelul aprobat pe anul 2013. Creşterea alocaţiilor se datorează în special majorării cheltuielilor fondului rutier cu 246,8 mil.lei, precum și majorării cheltuielilor în cadrul proiectelor finanţate din surse externe – cu 217,1 mil.lei. Volumul total al fondului rutier inclus în proiect constituie 1,3 mlrd. lei, dintre care întreţinerea drumurilor – 1,1 mlrd. lei şi reparaţia capitală – 200 mln.lei.

Iar peste 400 mln. lei sunt destinate cheltuielilor pentru combustibil și energie, dintre care 172,7 mln. lei reprezintă valoarea alocațiilor din fondul de eficiență energetică.

De asemenea, în proiectul bugetului au fost prevăzute alocațiile de 40 mln. lei pentru continuarea programului PNAET, 32,5 mln. lei pentru continuarea Programul-pilot „PARE 1+1”, peste 23 mln. lei pentru asigurarea atragerii investițiilor și sporirea volumului exportului, 15 mln. lei pentru crearea centrelor de afaceri. Pentru răscumpărarea de la SA „Banca de Economii” a obligațiunilor emise pentru stabilitate financiară vor fi direcționate 93,1 mil.lei.

Premieră: guvernul dat în judecată pentru lipsă de transparență

Menționăm că, executivul a publicat luni, pe site-ul Ministerului de Finanțe, proiectul bugetului național pentru 2014, cu o întârziere de circa două luni. La numai două zile de la publicare, guvernul a examinat proiectul în ședința Cabinetului de Miniștri și a aprobat bugetul. De asemenea, miercuri au fost aprobate în ședința de guvern politica bugetar-fiscală, legea bugetului asigurărilor sociale și al fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru 2014.

În acest context, subliniem faptul că membrii Biroului Consiliului Național pentru Participare (CNP) au acționat în judecată guvernul pentru încălcarea principiilor transparenței decizionale. Cererea de chemare în judecată a fost trimisă după ce executivul a inclus pe ordinea de zi a ședinței de miercuri examinarea proiectului Legii bugetului pentru 2014, fără ca anterior să fie făcut public ori consultat cu cetățenii, după cum prevede legislația în vigoare.

Proiectul bugetului pentru 2014 urmează a fi pus în discuție și aprobat de către parlament.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 15:34

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care este și ambasador al siguranței rutiere, îndeamnă cetățenii R. Moldova să respecte regulile circulației rutiere. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 12:47

Mitingul anunțat cu pompă de PSRM a reunit mai puțin de 10 mii de oameni. Potrivit unor estimări, la evenimentul anunțat de socialiști drept ”mitingul majorității naționale” au venit în jur de opt mii de persoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 10:43

Raportul comisiei care a anchetat implicarea fundaţiei "Open Dialog", condusă de Ludmila Kozlovska, în politica internă şi finanţarea unor partide din Moldova, va fi transmis instituţiilor europene şi agenţiilor străine specializate, pentru investigaţii. Anunţul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Noiembrie 2018, ora: 09:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...” Din editia print

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:34

 Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în octombrie un avans de 7,8% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,9% în perioada similară din 2017, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:18

E haos pe şoselele din Franţa! Cel puţin o persoană a murit şi peste 100 au fost rănite în timpul protestului "Vestelor Galbene". Oamenii sunt nemulţumiţi de creşterea taxelor la carburanţi şi îi cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron. Aproape 2.000 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:04

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim!

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim! Din editia print

În timp ce părinții și buneii noștri mureau de foame, poeții Moldovei sovietice au scris o scrisoare de mulțumire în versuri dictatorului Stalin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 08:50

 Sfârşit cumplit pentru un tânăr din judeţul Botoşani, care duminică ar fi împlinit 20 de ani. Maşina pe care o conducea a ieşit de pe şosea, şi după un impact puternic a luat foc.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Noiembrie 2018, ora: 08:46

 O zi reuşită. O să dăm dovadă de flexibilitate şi dacă apar situaţii noi faţă de programul pe care ni l-am făcut o să ne pliem pe cerinţele prezentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)