Astăzi 18 Februarie 2019, Luni - Ultima actualizare la 17 Februarie 2019
Abonamente

Finanţe 2 Decembrie 2013, ora 07:00

Bugetul RM pentru 2014: Cum sunt împărțiți banii pe domenii

Marime Font

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege al bugetului de stat pentru anul viitor. Pentru 2014 veniturile totale la buget au fost estimate la peste 25,682 mlrd. lei, în timp ce cheltuielile planificate însumează cifra de 28,085 mlrd. lei. Astfel, pentru anul viitor se prevede un deficit bugetar de peste 2,4 mlrd. lei, de 2,7 ori mai mare decât în 2013, și urmează să fie acoperit prin împrumuturi externe în valoare de peste 2 mlrd. lei, dar şi cu banii obţinuţi din privatizarea proprietăţilor de stat şi din vânzarea titlurilor de stat.

Potrivit proiectului bugetului, cele mai multe resurse vor fi alocate: pentru asigurare şi asistenţa socială – 17,9% din totalul de cheltuieli, pentru învăţământ – 12,2%, pentru ocrotirea sănătăţii – 10,5%, pentru transporturi şi gospodăria drumurilor – 9,2%.

Bugetul pentru 2014 mai prevede majorări graduale de salarii pentru câteva categorii de bugetari. Astfel, peste 43 mln. lei vor fi alocate pentru triplarea salariilor judecătorilor, iar circa 24 mln. lei sunt prevăzute pentru a suplimenta cu 17,6% salariile angajaţilor din cultură şi cu 23,6% cele ale asistenţilor sociali. De asemenea, în buget este prevăzută majorarea burselor de studii pentru elevi, studenţi şi doctoranzi cu 10%.

Aproape 90 mln. pentru alegeri și recensământ

Astfel, conform proiectului bugetului pentru 2014, cinci la sută din cheltuieli, adică peste 1,4 mlrd lei, vor fi alocate pentru servicii de stat cu destinație generală. Din acestea, 52 mln. lei sunt planificate pentru organizarea alegerilor parlamentare, iar 36 mln. lei – pentru desfășurarea recensământului populației și locuințelor.


Pentru activitatea externă, din bugetul de stat sunt planificați peste 324 mln. lei, cu aproape 20% mai mult față de anul curent. Conform proiectului aprobat, o parte din finanțe vor fi repartizate pentru deschiderea și întreținerea misiunilor diplomatice și consulare, inclusiv: deschiderea misiunii diplomatice în Japonia (5,9 mln. lei), construcția sediilor pentru ambasadele din Turcia și Belarus (23 mln. lei), precum și renovarea capitală a Ambasadei din Federația Rusă (5,6 mln. lei).

După ce pentru anul 2013 s-au dublat alocațiile pentru justiție, pentru anul viitor în proiectul bugetului se planifică o creștere de 10%, cheltuielile pentru domeniul dat fiind estimate la 687 mln. lei. Potrivit notei informative, acest fapt se datorează majorării salariilor judecătorilor (43,6 mln. lei) și a cheltuielilor de personal (2,3 mln. lei).

Mai mulți bani pentru bursele studenților și salariile de la CNA

Pentru menținerea ordinii publice, apărare și securitatea națională, în proiectul bugetului pentru anul viitor se prevăd cheltuieli în sumă de circa 2,5 mlrd. lei, cu 10 la sută mai mult față de anul curent. Din aceasta, 103 mln. lei vor fi alocate din contul suportului bugetar acordat de către UE pentru realizarea acțiunilor prevăzute în Planul de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize. De asemenea, sunt planificate 15,4 mln. lei pentru înlocuirea graduală a militarilor în termen cu militari prin contract, iar peste 23 mln. lei sunt prevăzute pentru majorarea salariilor colaboratorilor Centrului Național Anticorupție.

Totodată, pentru 2014 sunt planificate de două ori mai multe resurse financiare față de anul în curs pentru sistemul educațional. Acesta va primi o finanţare de 3,4 mlrd. lei, cu 1,5 mlrd. lei mai mult faţă de nivelul aprobat pe anul 2013. Din această sumă, peste 1,4 mlrd. lei vor fi transferate către bugetele unităților administrativ-teritoriale, iar 75,7 mln. lei sunt planificate pentru dotarea și renovarea instituțiilor de învățământ secundar general. De asemenea, peste 120 mln. lei sunt prevăzute pentru acordarea burselor, 10 mln. lei – pentru organizarea desfăşurării examenelor de absolvire în gimnazii şi licee, iar aproape 5 mln. lei vor fi alocate pentru finanțarea programului național de studiere a limbii române.

Trei miliarde de lei pentru sănătate

Cheltuielile pentru știință și inovare pentru 2014 se estimează în sumă de 418,7 mln. lei, cu un sfert mai mult față de suma aprobată pe anul curent. Din acestea mai mult de jumătate sunt destinate pentru finanțarea cercetărilor științifice instituționale, iar 38 mln. lei vor fi alocate pentru proiecte din cadrul programelor de stat, selectate pe bază de concurs

La cultură, artă, sport şi activităţi pentru tineret, cheltuielile însumează 365,5 mln. lei și sunt în creștere cu 9 mln. lei față de anul trecut. Dintre acestea, mai bine de un sfert, peste 94 mln. lei, vor fi alocate pentru asigurarea activităţii instituţiilor teatral-concertistice, 24 mln. lei vor fi cheltuite pentru realizare Calendarului acţiunilor sportive naţionale şi internaţionale, iar peste 82 mln. lei sunt planificate pentru subvenționarea activității IPNA Compania „Teleradio-Moldova”.

Pentru 2014, pentru sectorul privind ocrotirea sănătăţii, cheltuielile au fost estimate la 2,9 mlrd. lei. Au fost majorate transferurile de la bugetul de stat către FAOAM cu 126,4 mil.lei. Suma totală a transferurilor de la bugetul de stat către fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală constituie 2,269 mlrd. lei.

Cel mai mare buget – pentru asistența socială

Cheltuielile pentru asigurarea și asistența socială pentru anul 2014 vor constitui 5 mlrd. lei, cu aproape un miliard mai mult față de anul curent. Din acestea pentru anul 2014 se prevăd alocații pentru: restituirea valorii bunurilor prin achitarea de compensaţii victimelor reabilitate ale represiunilor politice – 10,5 mln. lei, indemnizaţii unice pentru construcţia sau procurarea spaţiului locativ, sau restaurarea caselor vechi – 15,5 mln. lei, indexarea depunerilor băneşti ale cetăţenilor în Banca de Economii - 50 mln. lei. Totodată, transferurile de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2014 vor însuma 3462,7 mil.lei, cu 34% mai mult față de anul 2013.

Pentru agricultură se estimează un volum de alocații în sumă de aproape 2 miliarde de lei, mai mult cu 28% comparativ cu anul 2013. În acest sens, proiectul de buget prevede alocaţii pentru: fondul de subvenționare a producătorilor agricoli – 500 mln. lei, măsuri de protecție antigrindină - 74 mln. lei, iar peste 630 de milioane lei din contul grantului Fondul „Provocările Mileniului” vor fi cheltuite pentru proiectul „Tranziția la agricultura performantă”.

100 de milioane pentru susținerea IMM-urilor și atragerea investițiilor

Pentru drumuri, comunicaţii şi informatică sunt planificate 2,57 mlrd. lei, depășind cu aproape o jumătate de miliard nivelul aprobat pe anul 2013. Creşterea alocaţiilor se datorează în special majorării cheltuielilor fondului rutier cu 246,8 mil.lei, precum și majorării cheltuielilor în cadrul proiectelor finanţate din surse externe – cu 217,1 mil.lei. Volumul total al fondului rutier inclus în proiect constituie 1,3 mlrd. lei, dintre care întreţinerea drumurilor – 1,1 mlrd. lei şi reparaţia capitală – 200 mln.lei.

Iar peste 400 mln. lei sunt destinate cheltuielilor pentru combustibil și energie, dintre care 172,7 mln. lei reprezintă valoarea alocațiilor din fondul de eficiență energetică.

De asemenea, în proiectul bugetului au fost prevăzute alocațiile de 40 mln. lei pentru continuarea programului PNAET, 32,5 mln. lei pentru continuarea Programul-pilot „PARE 1+1”, peste 23 mln. lei pentru asigurarea atragerii investițiilor și sporirea volumului exportului, 15 mln. lei pentru crearea centrelor de afaceri. Pentru răscumpărarea de la SA „Banca de Economii” a obligațiunilor emise pentru stabilitate financiară vor fi direcționate 93,1 mil.lei.

Premieră: guvernul dat în judecată pentru lipsă de transparență

Menționăm că, executivul a publicat luni, pe site-ul Ministerului de Finanțe, proiectul bugetului național pentru 2014, cu o întârziere de circa două luni. La numai două zile de la publicare, guvernul a examinat proiectul în ședința Cabinetului de Miniștri și a aprobat bugetul. De asemenea, miercuri au fost aprobate în ședința de guvern politica bugetar-fiscală, legea bugetului asigurărilor sociale și al fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru 2014.

În acest context, subliniem faptul că membrii Biroului Consiliului Național pentru Participare (CNP) au acționat în judecată guvernul pentru încălcarea principiilor transparenței decizionale. Cererea de chemare în judecată a fost trimisă după ce executivul a inclus pe ordinea de zi a ședinței de miercuri examinarea proiectului Legii bugetului pentru 2014, fără ca anterior să fie făcut public ori consultat cu cetățenii, după cum prevede legislația în vigoare.

Proiectul bugetului pentru 2014 urmează a fi pus în discuție și aprobat de către parlament.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 20:03

Ipocrizie în două cu obraznicie. Nu obosesc să critice România, dar îi justifică pe fruntașii PSRM din Parlament care dețin cetățenia țării vecine. Candidatul socialist din circumscripția nr.8 Florești, Sergiu Groza, a inventat încă o scuză – deputații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 17:20

Eliminarea schemelor de corupție de la Vamă și Fisc a permis creșterea semnificativă a veniturilor la buget. Aceste măsuri, alături de politicile pro-business promovate, au făcut posibilă reparația drumurilor, creșterea salariilor, pensiilor, alocațiilor și dezvoltarea unor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 13:25

 Cancelarul german Angela Merkel a apărat sâmbătă cu putere relaţiile economice şi politice ale ţării sale cu Rusia, îndemnându-i pe liderii prezenţi la conferinţa de securitate de la Munchen să coopereze în abordarea problemelor globale, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:19

Legislaţia Republicii Moldova prevede că cetăţenii pot vota doar cu acte de identitate valabile. Această prevedere trebuie să fie valabilă inclusiv pentru moldovenii stabiliţi în afara ţării. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi a fost făcută...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:05

Partidul Democrat din Moldova a ajuns cea mai eficientă formațiune din țară. Iar acest lucru a fost posibil datorită echipei profesioniste de care dispune. Declarația a fost făcută de către liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, la Ialoveni. Șeful democraților a mai spus că partidul a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:01

Preşedintele Igor Dodon a avut, la Munchen, o întrevedere cu Elmar Brok, europarlamentar german. Dodon spune, într-o postare pe Facebook, că a făcut cu oficialul european un schimb de opinii privind relațiile dintre Moldova și UE, dar și privind situația politică internă și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 07:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 00:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)