Actualitate

Bugetul rus pe 2016 continuă cursa înarmării. Tunuri şi tancuri în loc de pâine şi unt

Cheltuielile militare ale bugetului federal vor crește anul viitor cu 0,8%, comparativ cu 2015. Este vorba despre 3.145 miliarde de ruble, adica 4% din PIB. În același timp, proiectul de buget include reduceri de cheltuieli în domeniul sănătății și educației, și promite doar o singura indexare a pensiilor, care cu siguranta nu va acoperi inflația anuală.

Cheltuielile din domeniul protectiei sociale, conform proiectului de buget, vor crește cu 6,4% în 2016 și se ridică la 4.450 miliarde de ruble, sau 5,7% din PIB. Cheltuielile cu pensiile vor fi de 3.070 miliarde ruble, ceea ce este cu 7,7% mai mult decât în ​​2015. S-ar părea că, în comparație cu ritmul de crestere a cheltuielilor militare- componenta „socială”, adica hranirea populatiei, este mai importanta decat productia de tancuri si tunuri. În realitate, experții avertizează ca nu mai tarziu de anul viitor, categorii întregi de populatie – pensionari, medici, profesori – vor deveni mult mai săraci decât sunt acum. La urma urmei, inflația ridicată nu a fost anulata de nimeni. În același timp, cheltuielile militare foarte mari vor continua să fie o povara uriasa pe umerii populației. 

Cheltuielile totale pentru „Apărarea Națională” vor fi de 3.145 miliarde de ruble, ceea ce la cursul actual inseamna 45 miliarde de euro. Este demn de reamintit faptul că, la sfârșitul verii – începutul toamnei, în planurile Ministerului Finanțelor se prevedea o reducere a bugetului militar cu 5-10%, dar apoi au început operațiunile militare în Siria, iar aceste cheltuieli au fost crescute din nou.

În același timp, în interiorul bugetului de aparare exista redistribuiri de cheltuieli. În special, anul viitor, nu vor fi majorate salariile în armata. În același timp, bugetul pentru arme nucleare va creste la 48.3 miliarde ruble (cu aproape 4 miliarde mai mult decat anul trecut). Mai mult de 5.4 miliarde de ruble vor fi cheltuite pentru mobilizarea și formarea militară. Au fost crescute cu 4% și cheltuielile in domeniul „cercetarii aplicate în domeniul apărării naționale” – la 311.2 miliarde ruble.

Din fericire, al treilea razboi mondial nu a început. Cu toate acestea, populația Rusiei, prinsa în strânsoarea unei crize, se va confrunta cu noi amenințări de natură socio-economică. Iar bugetul Rusiei nu prevede solutii la aceste probleme.

„Acest buget poate fi interpretat oricum, dar nu drept unul orientat social. Poate doar în imaginația înfierbântată a cuiva – spune Tatiana Malev, director al Institutului pentru Analiză Socială și Prognoze RANHiGS, citata de NI. – Bugetul a redus semnificativ cheltuielile cu educația și sănătatea, sufera puternic si pensionarii. Indexarea pensiilor cu 4% nu acopera prognoza privind inflația (12-13%), astfel încat bugetul de fapt prevede o reducere drastica in sectorul de pensii”.

În plus, recent, Guvernul rus a aprobat cresterea vârstei de pensionare a funcționarilor publici, iar cheltuielile federale pentru 2016 în ceea ce privește salariile medicilor și profesorilor vor fi reduse cu 33.3 miliarde de ruble.

Nu trebuie sa ne miram de aceste „economii”: în nota explicativă la proiectul de buget pe 2016 se spune că formarea bugetului de cheltuieli a fost facuta „pe baza reducerii prognozate a veniturilor bugetare”. Pentru a o scoate cumva la liman, Guvernul va consuma „perna de siguranță” a guvernului – Fondul de rezervă, care potrivit ministrului de finanțe, Anton Siluanov, ar putea sa fie epuizat până la sfârșitul anului 2016.

S-ar părea că, în aceste condiții, decizia logica ar fi reducerea bugetului apararii, pentru a nu atenta la si aşa „săracele” bugete pentru sănătate și educație. Cu toate acestea, actualii ministri nu doresc sa repete soarta fostului ministrului de finanțe, Alexei Kudrin, care în 2012 a pus la îndoială justificarea cheltuielilor pentru „industria de apărare”. Ulterior a fost concediat. Nimeni in guvernul rus nu vrea sa-si riste scaunul. Deci, va trebui sa stranga cureaua – poporul.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *