Actualitate

Bugetul Rusiei prevede cheltuieli SECRET de 40 miliarde de euro

Volumul alocațiilor secretizate este de câteva ori mai mare decât nivelul alocațiilor cu titlu similar in bugetele țărilor dezvoltate, arată autorii documentului. Ei remarcă faptul că această practică contravine legii cu privire la secretul de stat, care prevede ca secretizarea capitolelor de cheltuieli se poate impune doar pentru alocatii „în domeniul serviciilor de informații, contrainformatii, spionaj, precum și în domeniul combaterii terorismului”.

În partea secreta a bugetului pentru anul următor sunt indicate mai mult de 65% din cheltuielile pentru apărarea națională, implementarea obligațiilor internaționale în domeniul cooperării militar-tehnice și cercetarea aplicată în domeniul apărării naționale. Au fost complet secretizate costurile cu pregătirea pentru mobilizarea economiei și complexul militar-nuclear

Și cheltuieli care nu au legatura cu apărarea au fost parțial secretizate. Astfel, au fost ascunse publicului 6% din cheltuielile pentru cultura fizică, circa 6% pentru reviste și edituri, aproximativ 16% – asistența de sanatate și wellness, aproape 4% – învățământul superior și postuniversitar etc.

După cum menționează ziarul Vedomosti, ponderea cheltuielilor secrete a crescut constant începând cu 2012 și a atins nivelul maxim în 2016 – 21,7% din totalul cheltuielilor pentru anul respectiv.

Experții institutului ”Gaidar” sustin ca secretizarea in asemenea proportie a bugetului public este ilegala chiar si in Rusia.

Sursa: paginaderusia.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *