CSI / Rusia

Bulgaria reia relaţiile cu Rusia. Preţul fidelităţii faţă de UE, prea mare

Vicepremierul Ivailo Kalfin a confirmat discuţiile între patru ochi purtate cu omologul sau rus, Arkadiy Dvorkovich, în cadrul unei vizite la Moscova efectuată la sfârşitul săptămânii trecute. Kalfin a vizitat capitală Rusiei imediat după premierul italian Matteo Renzi, oficialul bulgar motivând că o fost vorba de o simplă vizită protocolară care să reînnoade relaţiile dintre Sofia şi Moscova, arată publicaţia EU Observer.

Înapoi la Rusia

"A fost o vizită de reluare a relaţiilor cu Rusia. Trebuie să restabilim un dialog normal înainte de a trece la vizite de nivel înalt", a precizat Ivailo Kalfin.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat după ce Bulgaria a permis amplasarea a trei baze militare americane pe teritoriul sau şi a anulat dezvoltarea a trei proiecte comune cu Rusia: un oleoduct care urmă să transporte petrolul rusesc până pe ţărmul Marii Egee, o centrală nucleară de 2000 MW dezvoltată în parteneriat cu Rosatom şi proiectul gazoductului South Stream.

Cel puţin în cazul South Stream, bulgarii s-au văzut nevoiţi să renunţe după ce Comisia Europeană a cerut alinierea proiectului la cerinţele legislaţiei europene privind concurenţă pe piaţă energetică.

Furnizarea gazului rusesc pentru Bulgaria pare să fie principala îngrijorare a guvernanţilor de la Sofia, după ce Vladimir Putin a anunţat rezilierea unilaterală a proiectului South Stream din cauza legislaţiei anti-monopol de pe piaţă europeană şi iniţierea unui proiect comun cu Turcia.

Pe de altă parte, bulgarii manifestă şi îngrijorare privind pierderea unor clienţi importanţi din sectoarele imobiliar şi turistic din ţară vecină, peste 400.000 de cetăţeni ruşi având pensiuni, hoteluri sau case de vacanţă achiziţionate în Bulgaria.

Model Orban

Bulgarii par să regrete acum o parte din deciziile luate anterior, mai ales când văd că premierul Ungariei, Viktor Oban, nu se mai sinchiseşte de ameninţările Europei şi marşează deschis în reluarea legăturilor cu Moscova. "Spre deosebire de alţi membrii UE, cum ar fi Italia şi Ungaria, noi am neglijat destul de mult relaţiile cu Rusia, una dintre cele mai mari pieţe de desfacere pe care le-am avut pentru produsele agro-alimentare", consideră Ivailo Kalfin, fost ministru de externe al Bulgariei şi actual vicepremier.

Rusia a răcit relaţiile cu cabinetul condus de premierul Boiko Borisov, exponent al curentului pro-occidental, acesta ajungând în final să constate în mod public că ţară să plăteşte un preţ prea mare pentru fidelitatea arătată Uniunii Europene şi NATO. "Miniştrii bulgari nu au mai efectuat o vizită oficială în Rusia de mai bine de patru ani. Apartenenţa ţării noastre la UE şi NATO nu trebuie să ne oprească din a menţine relaţii de bună cooperare în zona", a precizat Kalfin.

Acesta nu agreează nici ideea sancţiunilor impuse Rusiei, arătând cu nu fac altceva decât să încurajeze dezvotarea contrabandei de mărfuri: "Sancţiunile sunt un semn de boală. Nu fac altceva decât să dezvolte piaţă neagră".

Opţiuni deschise pentru gazul rusesc

Vicepremierul bulgar este membru al AVB, partid ai cărui lideri au negociat cu Moscova cele trei contracte majore în domeniul energetic pe care guvernul lui Borisov le-a trântit pe rând.

Acum, Ivailo Kalfin susţine că discuţiile pot fi reluate, atâta vreme cât Bruxellesul va da dovadă de mai multă iniţiativa în acest sens. "Ar fi mult mai bine dacă gazul rusesc ar intră direct în Europa fără a mai tranzita teritoriul unui stat care, în final, ar putea fi tentat să revândă combustibilul în loc să se mulţumească doar cu taxa de tranzit. Este o problema pe care oficialii ruşi o analizează cu atenţie, iar ei aşteaptă mai multă iniţiativa din partea Comisiei Europene", a rezumat Kalfin o parte din discuţiile purtate cu vicepremierul rus Arkadiy Dvorkovich.

Nabucco re-loaded

În ciuda anunţului de abandon a proiectului South Stream, Moscova nu a făcut paşii necesari pentru a anula acordurile inter-guvernamentale dintre partea rusă şi cea bulgară pe acest proiect. Kalfin a recunoscut chiar că o parte din conductele destinate realizării tronsoanelor gazoductului continuă să sosească în portul Burgas. "Sofia trebuie să reia discuţiile cu Comisia Europeană pentru o analiză mai atentă a proiectului Nabucco, un gazoduct care urmă să asigure o legătură între Turcia şi Austria pe traseul Bulgaria-România-Ungaria", a mai spus Kalfin.

În opinia să, acest proiect ar putea prelua gazul din terminalul turcesc al viitorului gazoduct Turkish Stream.

Proiectul Nabucco a fost abandonat în urmă cu doi ani, după ce ruta de livrare a gazelor din regiunea Marii Caspice către Europa a fost modificată pe traseul Turcia-Grecia-Italia.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *