Eveniment

Bumacov nu crede că Lazăr este „greu de cap” şi acuză presa de minciună

Conflict în Guvernul Filat şi acuzaţii dure la adresa presei din partea ministrului Agriculturii, Vasile Bumacov. În timp ce colegul său de la Economie, Valeriu Lazăr, prognozează falimentul „Tutun CTC” până la finele lui 2012, Bumacov nu crede că acesta ar fi „greu de cap” şi dă de înţeles că jurnaliştii mint. Declarând la un post de radio că subsemnatul a făcut publică recompensa anuală de 860 de mii de lei a directorului CTC, Ala Sîrbu, în schimbul unei remunerări băneşti, Bumacov învinuieşte CCCEC că ar fi părtinitor. Aceasta după ce, în urma unei interpelări a deputatului Valeriu Saharneanu, Centrul a depistat că Sîrbu a demis din funcţie specialişti calificaţi, angajând în schimb rude şi apropiaţi de-ai săi…

Directorul general al CTC, Ala Sîrbu, a fost remunerată legal cu peste un milion de lei pentru nouă luni ale anului 2011, inclusiv cu recompensa de 860 mii de lei ridicată de ea în octombrie. Aşa prevede contractul său de management, care a rămas nemodificat de pe vremea fostului director, Pavel Filip. Sumele uriaşe cu care a fost plătită Ala Sîrbu se datorează profitului incredibil, de 77 mln. lei, declarat de întreprindere pentru 2011. Sunt concluziile controlului efectuat la Combinatul de tutun de către CCCEC ca urmare a solicitării lui Saharneanu.

Totodată, Centrul a depistat alte încălcări grave la întreprindere, şi anume că Sîrbu a eliberat din funcţii specialişti cu experienţă în domeniu, cărora le-au rămas câteva luni până la pensie, cu scopul de a-şi angaja în schimb rude şi prieteni. Astfel, conchide CCCEC, din aparatul de conducere a CTC fac parte cumnatul directoarei, Ion Voluţă, verişorul Anatol Leahu, fiul Radu Sîrbu, fina Rodica Neicovcen, nepotul Grigore Stahi, prietena Larisa Sajin (care, menţionăm noi, deja a fost demisă, după care a ajuns în stare gravă la spital) şi rudele fostului soţ: Tudor Sîrbu, Diana Postică, Liuba Sîrbu şi Artiom Sîrbu. Este vorba despre 13 persoane, cu unele dintre care Ala Sîrbu a muncit anterior la firmele „Astral-Construct”, „Basfruct”, „Basvinex” şi altele. Deşi constată că astfel directoarea a încălcat flagrant prevederile Legii privind conflictul de interese, Centrul menţionează că sancţiunile pentru respectiva abatere ţin de competenţa Comisiei Naţionale de Integritate. Amintim că această comisie nu este constituită, deşi, conform legislaţiei, ar fi trebuit să activeze din martie curent.

Bumacov şi Sîrbu: CCCEC minte!

În replică, Ala Sîrbu presupune că CCCEC operează cu informaţii false. Ea spune că dintre angajaţii CTC doar contabilul Grigore Stahi îi este rudă, fiindu-i nepot de la frate. „Îmi pare rău că funcţionarii de la CCCEC lucrează la comandă şi intenţionez să-i dau în judecată. Am doi fraţi. Unul e agronom şi n-are treabă cu CTC, altul e invalid şi nu se mişcă. Doar Stahi îmi este nepot. CCCEC face trimitere la rude ale fostului meu soţ, Boris Sîrbu, pe care nu l-am văzut de 20 de ani. Ce legături pot să am cu rudele sale? Dacă Rodica Neicovcean îmi este fină, habar n-am cine e finul. Fiul meu, Radu, este student la ASEM şi vă daţi seama că nu este angajat la CTC”, susţine Sîrbu. De altă părere este Bumacov, care spune că singura rudă a Alei Sîrbu care a fost angajată la CTC este anume fiul ei, care a lucrat ca traducător: „Este o minciună a CCCEC. Doar o rudă a doamnei director a fost angajată, timp de o lună, ca translator. Combinatul a adus profit, dar toate ziarele scriu că-i contrabandă, dracul ştie ce-i şi o să moară până la sfârşitul anului”.


Ministrul Economiei Valeriu Lazăr

Bumacov îi răspunde astfel şi ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, care acum o săptămână a declarat presei că CTC înregistrează scăderi semnificative ale producţiei şi poate falimenta până la finele acestui an, dacă nu va fi privatizat. Una din cauzele crizei, potrivit lui Lazăr, este majorarea accizelor la ţigări, dar şi faptul că ţigările moldoveneşti au ajuns să fie vândute legal doar pe piaţa internă şi ilegal – în ţările din regiune, unde ajung prin contrabandă. Dacă până acum contrabanda peste Prut asigura o bună parte din piaţa de desfacere pentru ţigările noastre, menţiona ministrul, acest lucru se complică după ce frontiera cu România a devenit mai securizată. În atare condiţii, Lazăr avertiza că din CTC s-ar putea alege un morman de fier uzat, dacă întreprinderea nu va fi scoasă urgent la privatizare.

Bumacov: „Lazăr nu-i Vanga”

Deşi declaraţiile lui Lazăr au fost publicate în mass-media importante, Bumacov acuză jurnaliştii de minciună: „Nu cred că dl Lazăr putea să spună aşa ceva. Cineva a inventat. Dl Lazăr nu-i Vanga, nu cred că e greu de cap, ci are destul de multă carte la cap”. Perlele lui Bumacov nu mai miră după ce recent, în cadrul unui interviu radiofonic, el a calificat drept aberaţii cele scrise de TIMPUL despre veniturile Alei Sîrbu şi despre demiterile specialiştilor calificaţi de la CTC, lucruri confirmate de către CCCEC.

Şi Ala Sîrbu îl contrazice pe ministrul Economiei. Ea susţine că „dl Lazăr uneori este o persoană foarte impulsivă. Nu spun că vrea să ia postul lui Nostradamus, dar nu poţi să faci declaraţii în vânt. Întotdeauna, în prima parte a anului, vânzările sunt mici, dar de fapt noi am ajuns la un profit istoric şi oamenii lucrează în două schimburi”. Sîrbu crede că Lazăr, ca exponent al PD, face asemenea declaraţii cu intenţia de a distruge CTC, care se subordonează unui ministru al PLDM… Ea este de acord că întreprinderea trebuie privatizată, dar regretă că nimeni nu doreşte s-o cumpere la preţul ei real.


Ministrul Agriculturii Vasile Bumacov

Secretara lui Bumacov în locul unui doctor habilitat

După ce a anunţat un profit de 77 mln. lei, CTC (la care statul deţine 90,8% de acţiuni) urmează să achite jumătate, adică 34 mln. lei, dividende la bugetul de stat. Întreprinderea a solicitat Guvernului să o scutească de această obligaţiune, însă cererea i-a fost respinsă. Dacă prin culise se vorbeşte că CTC, fiind incapabil să plătească aceşti bani, va lua un împrumut bancar, Sîrbu ne asigură că a achitat deja 20 mln. lei. „Spre uimirea celor care vor moartea întreprinderii, noi vom plăti dividendele până la 1 iunie”, adaugă ea.
Astăzi are loc Adunarea generală ordinară a acţionarilor CTC. Membrii Consiliului de administraţie (CA) al întreprinderii vor mai beneficia de o parte din profitul net pentru 2011, după ce în octombrie trecut şi-au împărţit în taină alte 2 mln. lei din aceeaşi sursă. Acest lucru a fost ascuns în mod inexplicabil sub zeci de lacăte, chiar dacă CCCEC n-a descoperit abateri la acest capitol. Întrebaţi anterior de TIMPUL dacă, în 2011, au primit bani din profitul pentru anul trecut, preşedintele CA, Iurie Brumărel, şi secretarul Constantin Moraru s-au eschivat să ne răspundă. „Să nu intrăm în situaţia care nu-i a noastră. Sunt subtilităţi care azi nu vi le pot spune”, a fugit de răspuns Moraru. Alţi membri au refuzat în genere să discute cu noi despre aceasta. Cea mai deranjată de întrebările noastre s-a arătat secretara lui Bumacov, Snejana Vieru: „Ce întrebări astea-s? În general, eu nici n-am fost…”. N-am înţeles unde n-a fost Vieru, dar parcă n-am vrea să credem că s-a referit la şedinţele Consiliului. De fapt, însăşi apariţia ei printre membrii CA este foarte ciudată. În primul rând, Vieru i-a luat locul la CTC lui Petru Paşa, singurul doctor habilitat în domeniul industriei tutunului din RM. În al doilea rând, rugat să ne explice cine i-a promovat secretara, Bumacov mai întâi ne-a spus că nici nu ştie despre asta, ca peste câteva zile să precizeze: „Cu mare surprindere am aflat că e membră a CA. Şi ce dacă e acolo? E o fată deşteaptă, nu e proastă. Tu ia şi te uită oleacă la icoană, fiindcă moldovenii îs săraci că-s proşti”…

Membrii CA au încercat să ascundă venituri de 3 mln. lei

În afară de salariul de 1800 de lei, pe care membrii consiliilor de administraţie îl primesc conform legii, aceştia au dreptul să-şi împartă o cotă şi din profitul net al întreprinderii, în funcţie de decizia Adunării generale. Astfel, în iunie trecut, ei şi-au repartizat 603 mii lei, adică 4,5% din venitul întreprinderii de 13,4 mln. lei pentru 2010. 193 mii lei (32% din această sumă) i-au revenit lui Iurie Brumărel şi câte 102 mii lei (17%) – celorlalţi membri ai CA. O singură excepţie se pare că a fost secretarul Constantin Moraru care, potrivit fişei de evidenţă de la CTC, a primit cu cinci mii de lei mai mult. În octombrie, membrii CA şi-au repartizat deja 3,5% din profitul net, de peste 52 mln. lei, pentru nouă luni ale anului 2011. Brumărel a primit 588 mii 277 lei (32%), iar ceilalţi membri – câte 312 mii 522 lei.

După Ala Sîrbu, care în 2011 a ridicat de la CTC 1,1 mln. lei, cei mai mulţi bani i-au revenit lui Moraru – 830 mii lei. Acesta, care e şi angajat al CTC, a primit şi în decembrie un premiu de 24 mii lei. Venitul lui Brumărel constituie 802 mii, al lui Petru Maleru şi Iurie Spasov – câte 436 mii 511 lei, iar al Snejanei Vieru – 324 mii lei. În total avem de-a face cu circa 3 mln. lei. Deşi pentru cetăţeni aceste venituri sunt fantastice, Ala Sîrbu consideră că ele sunt meritate şi că situaţia nu diferă mult la alte întreprinderi din RM, inclusiv la cele subordonate Ministerului Economiei.

Bumacov: „Au dat bani…”, Sîrbu: „Aberaţii!”

După ce TIMPUL a scris despre venitul de peste un milion al Alei Sîrbu, Bumacov anunţa că i-a cerut acesteia şi membrilor CA să împartă câte 100 mii lei copiilor bolnavi. Miercuri, ministrul ne-a asigurat că totul e în ordine: „Au fost daţi banii şi degrabă o să vă prezinte raportul”. Brumărel a recunoscut că a donat peste 150 mii lei pentru construcţia unei clopotniţe şi unor copii sărmani. În schimb, Ala Sîrbu a rămas surprinsă de întrebarea noastră: „Dvs. chiar credeţi în prostiile astea? N-a chemat dl ministru pe nimeni, nici n-au fost discuţii despre aceasta. Iarăşi aberaţiile cuiva! Chiar şi 10 lei, dacă vrei să-i dai, o faci fără jurnalişti, din suflet, şi e mai primit decât să-ţi faci PR”. Sîrbu consideră că ea a ajuns să fie o ţintă pentru presă doar din cauza corectitudinii sale, pentru că nu-şi ascunde veniturile şi profitul real al întreprinderii şi achită integral impozitele la stat.

Juristul CTC, agresat miercuri la întreprindere?

Miercuri, juristul CTC, C.S., a depus o cerere la Comisariatul de poliţie Ciocana, precum că a fost agresat fizic de o rudă a Alei Sîrbu, şeful Secţiei comerţ articole de tutun, Ion Voluţă. Potrivit juristului, directoarea i-a cerut să-şi dea demisia, după care i-a redus din salariu, i-a dat mustrare aspră, a trimis pe cineva să-l urmărească pe stradă şi la policlinica unde se trata, fiind în concediu medical. În cele din urmă, el şi-a depus cererea de demisie, după care a retras-o. Asta l-ar fi înfuriat pe Voluţă, care l-ar fi împins cu forţa în birou, încercând să-l bată. C.S. spune că a scăpat basma curată, reuşind să fugă. Vera Cernat, directoarea Policlinicii nr. 12 de la Buiucani, confirmă că CTC şi-a arătat suspiciunea faţă de certificatele de boală emise lui C.S.: „Le-am lămurit că băiatul era bolnav şi că trebuia spitalizat. I-am rugat să nu mă şantajeze”.

Fireşte, Voluţă şi Sîrbu ne asigură că C.S.minte. Primul spune că a vrut să-l ajute pe jurist, iar directoarea afirmă că acesta a adus prejudicii statului într-un proces, iar în timpul concediului medical umbla prin baruri… Ea recunoaşte că a format o comisie pentru a verifica concluziile medicilor de la policlinici, căci „în ziua de azi, cu 100 de lei îţi cumperi cu uşurinţă un certificat”. Poate că am fi crezut-o, dacă n-ar fi avut loc antecedentul Larisei Sajin, fostul director financiar al CTC. Şi despre aceasta Sîrbu ne spunea că amăgeşte că ar fi fost spitalizată după ce a fost demisă, pentru ca noi s-o găsim la terapie intensivă…

P.S. Cititorul atent al acestui text a sesizat că în povestea de mai sus toţi actorii se acuză reciproc de minciună. De fapt, asta creează impresia că toţi ca unul vând gogoşi. N-am vrea să fie aşa, căci dacă mint până şi miniştrii, şi instituţiile de drept, şi oamenii simpli, atunci ce fel de dreptate căutăm noi şi în ce fel de ţară trăim? Aveam să uit ceva important – tot la radio, Bumacov m-a acuzat că aş lucra la comandă, fiind plătit. La aceasta voi reveni cu altă ocazie, în cel mai scurt timp, dacă el nu-şi va cere scuze barem de la colegii mei, pe care i-a învinuit că ar fi, apropo, tot mincinoşi…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *