Ultima oră

Bumerangul unui dosar inventat

Mai mult de un an a durat procesul de urmarire penala a Svetlanei Chifa, sefa Directiei municipale pentru protectia drepturilor copilului din Chisinau, care a fost invinuita de procurorii Sectiei de urmarire penala a Procuraturii Generale ca ar fi facilitat adoptia ilegala a tinerei Elena Barlow (Barunova), infiata acum patru ani de catre o familie din Statele Unite. Considerand ca a fost acuzata neintemeiat, Svetlana Chifa il cheama la raspundere pe ex-procurorul general Valeriu Gurbulea.

In cadrul conferintei de presa pe care a sustinut-o ieri, Svetlana Chifa a declarat ca urmarirea sa penala fost o farsa politica, pusa la cale de fosta guvernare comunista, deoarece pentru invinuire nu a existat niciun temei legal. „Dosarul a fost deschis pentru ca cineva a hotarat sa se razbune, din simplul motiv ca faceam parte din opozitie. Am trecut prin perchizitie, arest, incercari de intimidare si injosire, dar ma mandresc ca am reusit sa-mi apar nevinovatia”, a spus Chifa.

La 13 ianuarie 2009 a fost efectuata o perchezitie la domiciliul Svetlanei Chifa, iar ea insasi a fost retinuta pe un termen de 72 de ore in Izolatorul de detentie preventiva al Directiei serviciului operativ. La 15 ianuarie a aceluiasi an, in cadrul unei conferinte de presa, Valeriu Gurbulea, procurorul general al R. Moldova, a invinuit-o pe Svetlana Chifa de organizarea adoptiei ilegale a unui copil, abuz de putere si abuz de serviciu, detaliind ca „Chifa a organizat o schema criminala pe care eu as numi-o nu adoptie internationala, ci o forma camuflata juridic de trafic de copii de un cinism deosebit”.

La 16 ianuarie, Procuratura a solicitat arestarea pe un termen de 30 de zile a dnei Chifa, pe motiv ca aceasta se sustrage de la urmarirea penala si impiedica aflarea adevarului. Insa la 6 martie 2010, la adresa de domiciliu a Svetlanei Chifa, prin posta, a parvenit ordonanta Procuraturii Generale, Sectia cazuri exceptionale, prin care destinatara este anuntata ca este scoasa de sub urmarire penala din lipsa elementelor constitutive ale infractiunii.

Avocatul dnei Chifa, Viorel Sava, precizeaza: „A fost un dosar cusut cu ata alba, fara de probe. Codul de Procedura Penala si Constitutia R. Moldova reglementeaza expres principiul prezumtiei nevinovatiei, care prevede ca orice persoana se considera nevinovata pana in ziua in care vinovatia ii va fi dovedita intr-un proces public echitabil, in care a fost asigurat dreptul apararii sale”.

Svetlana Chifa si-a valorificat dreptul de a-l actiona in judecata pe Valeriu Gurbulea, ex-procurorul general, printr-o actiune civila, inaintata la Judecatoria sectorului Buiucani. Valoarea prejudiciului solicitat constituie 200 de mii de lei – despagubire pentru prejudiciul adus reputatiei profesionale, demnitatii si onoarei in urma declaratiei facute de Gurbulea in cadrul conferintei de presa din 15 ianuarie 2009.Prima sedinta de judecata este stabilita pentru 23 martie, ora 12.00, la Judecatoria Buiucani.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *