Eveniment

Bună dimineaţa, „TIMPUL de dimineaţă”…

Deşi mai există posibilitatea de a ataca decizia la Curtea Supremă de Justiţie, din motive de precauţie, activitatea „TIMPUL info-magazin” (aceasta era denumirea oficială a publicaţiei) este suspendată şi e creat ziarul „TIMPUL de dimineaţă”. De fapt, este acelaşi TIMPUL care, din 28 iulie, începe să apară de două ori pe săptămână, miercurea şi vinerea… La Şerpeni, e pe cale să fie finisat Memorialul în care s-au băgat zeci de milioane de lei şi pe care experţii îl califică drept „maşina de vot a lui Voronin” pentru alegerile din 2005. La 8 septembrie 2004 moare Dan Spătaru, artistul care a unit „Drumurile noastre toate”.

*
La 24 iunie 2004, Constantin Tănase îşi lansează, cu prilejul celei de-a 55-a aniversări, cartea de publicistică „Hoţii de mituri”. Este a treia carte a jurnalistului Tănase, după „Ochiul lui Esop” şi „Patria vuindă”. La 2 iulie, în premieră, TIMPUL publică interviul „O planetă tragicomică”, realizat de Alina Anghel cu cei care, pe atunci, erau doar o pagină web – www.planetamoldova.net. Tot în iunie 2004 apare primul număr al primului supliment al TIMPULUI – „Integrarea Europeană, pas cu pas”. „Contează ca Moldova să nu bată pasul pe loc”, ne spune ambasadorul de atunci al Germaniei la Chişinău, Michael Zickerick… CEDO îşi face publică Hotărârea pe cazul „Ilaşcu vs. Moldova şi Federaţia Rusă”, prin care Rusia e recunoscută, de facto, ca stat-agresor în războiul din 1992. Cauza lui Ilaşcu este apărată de avocatul Alexandru Tănase… La 16 iulie, într-un accident rutier, mor jurnalistul Adrian Neacşu şi actorul Traian Grigoriu, fiul lui Grigore Grigoriu.

Campioni la Sudoku

În februarie 2006, TIMPUL a organizat primul şi, deocamdată, singurul Campionat Naţional de Sudoku. Timp de patru luni, participanţii – adică, oricine dintre cititorii noştri – au dezlegat jocurile publicate în fiecare ediţie a TIMPULUI şi au trimis soluţiile pe adresa redacţiei. Concursul s-a desfăşurat în 16 etape – câte una pe săptămână, fiecare învingător intrând în posesia unui premiu de 50 de lei. Dintre cei peste 100 de participanţi, pentru etapa finală, au fost selectaţi 12 concurenţi, care au rezolvat în această perioadă toate jocurile logice. Pentru ultima etapă, au fost alese problemele cele mai dificile, care trebuiau rezolvate în trei ore.

Campionatul propriu-zis s-a desfăşurat la 5 iunie, în Sala cu cămin a Uniunii Scriitorilor din Moldova. Majoritatea participanţilor s-au dovedit a fi profesori de matematică, veniţi din diferite colţuri ale republicii. Competiţia a fost destul de dură. În schimb, toţi participanţii au rămas satisfăcuţi de rezultatele obţinute. Fiecare finalist a primit în dar Noul Dicţionar al Limbii Române, o lucrare lexicografică de zile mari, editată recent de Agenţia „Litera”, în Italia. Marele Premiu – 100 dolari SUA, a fost luat de Viorica Gobjilă, studentă din Chişinău.

În zodia lui "4 aprilie"

În septembrie 2004, Vladimir Voronin dă startul represiunilor politice şi începe cu funcţionarii primăriei Chişinău, acuzaţi de abuz de putere şi neglijenţă în serviciu. Se fac mai multe tentative de a-l aresta şi pe primarul Serafim Urecheanu… După luni de zile petrecute în izolator, toate aceste persoane au fost eliberate, dosarele fiind clasate din lipsă de probe. Vladimir Şarban a câştigat un proces la CEDO împotriva RM. La 14 octombrie, guvernarea comunistă a RM boicotează deschis Hramul Chişinăului…

La sfârşit de an 2004, TIMPUL lansează, pentru liceeni şi studenţi, concursul literar „Mamă, tu eşti Patria mea”, al cărui scop e cinstirea şi valorificarea creaţiei marelui poet Grigore Vieru, care pe 14 februarie 2005 împlinea 70 de ani. Pe adresa redacţiei sosesc 170 de lucrări despre creaţia lui Grigore Vieru, pentru finală juriul selectează 50, iar bilanţul concursului e făcut chiar pe 14 februarie, la Uniunea Scriitorilor. Marele Premiu îi revine lui Andrei Prohin, student la Facultatea de Istorie a USM. Fiecare dintre participanţi – care s-au declarat „copii ai lui Grigore Vieru” – a plecat acasă cu câte un exemplar al cărţii „Steaua de vineri”, însoţită de un autograf al poetului. Se întâmpla după ce, în aceeaşi zi, preşedintele Voronin îi înmânase lui Grigore Vieru Medalia „Mihai Eminescu”, care-i fusese conferită încă în 2000.

Începând cu 25 ianuarie 2005, TIMPUL apare, în plus la miercuri/vineri, şi marţea. Astfel, se face un prima pas spre Cotidianul Naţional „TIMPUL de dimineaţă”. În aceeaşi zi, serviciul Independent de Sociologie şi Informaţii „Opinia” face public un sondaj sociologic potrivit căruia TIMPUL e cea mai bună publicaţie a anului 2004. La 27 ianuarie, la vârsta de 88 de ani, se stinge marele actor Eugeniu Ureche.

La 4 aprilie 2005, Vladimir Voronin este reales preşedinte al RM, fiind votat de 75 dintre cei 78 de deputaţi care au participat la alegeri, inclusiv deputaţii PPCD, PD şi PSL. Singurii care au boicotat scrutinul au fost cei 23 de legislatori din Alianţa „Moldova Noastră”… Două zile mai devreme, pe 2 aprilie, se stinge din viaţă Papa Ioan Paul al II-lea. La 25 aprilie, după aproape zece ani de la depunerea cererii oficiale, România şi Bulgaria au semnat, la Luxemburg, Tratatul de aderare la UE.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *