Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 10:22
Abonamente

Editorial 12 Iulie 2017, ora 06:05    Din editia print

Marime Font

Bună ziua zdravstvuite

Nu trece nicio săptămână fără să auzi un deștept prin Chișinău care, cu fața serioasă, spune același lucru: societatea „noastră” este divizată. Deși auzim asta non-stop, niciodată nu am auzit continuarea sau vreo explicație clară - Cine, când și cum a divizat-o? Exact, ce acțiuni face statul, societatea civilă, presa pentru a o anti-diviza?

 
 
 

Săptămâna trecută un post TV lansat din bani europeni a propus societății „noastre” extrem de divizate o emisiune în care interlocutorii vorbesc două limbi diferite. Aparent acest demers este nobil și ar urma să-i determine pe ruși să învețe odată și odată româna. Chiar mi-i imaginez pe acei deputați din Parlamentul Republicii Moldova care nu cunosc limba oficială, cum îl ascultă pe Боțаn și stau cu carnețelul pe genunchi și iau notițe în limba română.

N-ar fi prima dată când banii europenilor și ai cetățenilor români ar fi folosiți de acest stat penibil pentru a finanța sistemul educațional al minorităților naționale. Toți tinerii bulgari, găgăuzi și ucraineni sunt obligați să facă studii generale în limba rusă. De ce ne mirăm că după 26 de ani încă avem cetățeni care umblă cu „ia ne panimaiu” (n.red.: eu nu înțeleg) prin oraș? Sigur că există și tot felul de excepții - cu toți cunoaștem ruși, bulgari sau găgăuzi care vorbesc la perfecție limba română, uneori chiar mai corect și mai frumos decât mulți băștinași. Dar până la urmă, dacă n-au reușit să învețe „bună ziua” și „mulțumesc” în 26 de ani, de cât timp mai au nevoie?Emisiunea ruso-română nu este doar un demers inofensiv de învățare a românei de către non-moldoveni așa cum pretinde într-un mod ipocrit realizatorul emisiunii. Scopul este egalizarea limbii oficiale a statului și a limbii vorbite de 80% din populația cu limba unei minorități de doar 4%. Mai mult decât atât, se încearcă menținerea limbii ruse ca limbă de comunicare între etnii (ex.: între etnia majoritară - românească și cea minoritară - rusă, nu doar între bulgari și găgăuzi). Adică, moldovenii trebuie să fie toți bilingvi (ca să-i înțeleagă pe ruși), iar rușii n-au de ce să știe româna pentru că toți băștinașii știu rusa. Luați orice tânăr român din Basarabia - toți știu rusa, luați orice tânăr rus/bulgar/găgăuz - doar excepțiile știu româna. Până să înceapă cu asemenea formate televizate deocheate, n-ar fi stricat să ceară și opinia celor care cică i-ar viziona - vor ei să vadă asemenea struțocămile? Vor rușii care nu cunosc deja româna să audă vorbă românească? Eu cred că nu. Voi, dragi abonați, ce credeți? De ce după 26 de ani încă avem atâția concetățeni care nu cunosc sau refuză să vorbească limba noastră?
 

Un articol de: Silviu Tănase Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md