Actualitate

Burse unice pentru tineri defavorizaţi

Angela Muşet, directoarea Centrului de Informaţii Universitare (CIU), a ţinut să sublinieze în cadrul festivităţilor dedicate finaliştilor că proiectul îşi propune „să contribuie la reducerea inegalităţii de acces la studii educaţionale, oferind tinerilor dezavantajaţi suportul financiar şi informaţional necesar pentru integrarea acestora în societate”. Potrivit directoarei CIU, în cadrul proiectului se vor organiza şi un set de activităţi suplimentare pentru bursieri, seminare şi workshop-uri.
În spatele fiecăruia dintre cei 264 de premianţi, se ascunde o poveste personală, de cele mai multe ori tristă, căreia aceştia încearcă să-i facă faţă.

Ştefan Roşca, student în anul II la Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport,
este fost campion al Moldovei la box. Acum trei ani, în urma unui teribil accident, şi-a pierdut ambele picioare. După recuperare, Ştefan nu a renunţat la sport, iar în prezent participă la numeroase competiţii internaţionale. A fost desemnat „Sportivul anului” în 2008, iar în 2009 a devenit campion al ţărilor balcanice la tenis în cărucior. Anul curent a bătut două recorduri la competiţiile sportive din Polonia. „Cu această bursă mă voi pregăti pentru turneele internaţionale, în special pentru Campionatul European. Îmi doresc să bat recordul european la haltere”, spune Ştefan.

Natalia Tanasiciuc, studentă în anul I la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, spune că în august anul curent şi-a pierdut tatăl şi că familia sa se confruntă cu o serie de probleme, inclusiv de ordin financiar. Bursa de 1000 de dolari pe care a câştigat-o îi va fi de mare ajutor. „Este o investiţie în viitorul meu. Cu aceşti bani voi putea să particip la diverse concursuri şi să studiez câteva limbi străine”, a spus Natalia, iar în semn de mulţumire a interpretat o melodie pentru participanţii la festivitate.

Nici Elena Ciobanu din Cârpeşti, raionul Cantemir, nu o duce mai bine în familie. Studentă la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Elena visează demult la o cobză şi la un costum popular specific sudului Moldovei. „Învăţ la canto popular şi cu această bursă o să pot să îmi înregistrez câteva piese de muzică populară. Tot din aceşti bani vreau să îmi procur o cobză şi chiar mi-aş face un costum popular”, spune tânăra.

Din totalul de 312 studenţi care au participat la proiect, 64 au beneficiat de burse anuale în valoare de 1500 dolari, 106 studenţi au primit burse de 1000 dolari, iar 94 – de câte 560 dolari. Bursele au fost oferite în cadrul proiectului organizat de către Centrul de Informaţii Universitare cu suportul financiar al Fondului de Urgenţă. Acesta este un program internaţional, creat de George Soros, pentru atenuarea efectelor negative ale crizei economice mondiale în Europa Centrală, de Est şi Sud-Est şi Asia Centrală. Prin intermediul acestui Fond, în Moldova sunt implementate în prezent patru proiecte, în valoare de 5 milioane de dolari. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *