Opinii și Editoriale

Businessul electoral la moldoveni

…Va imaginati – ce calvar! – sa-ti vina Greacenai de la Chisinau si sa te gaseasca cu sala goala. Dar, cum satele noastre sunt cam pustii in ultimul timp, iar oamenii nu-s prea insetati de cunostinte politice, riscul e mare.

 

Asa ca, in localitatea despre care va vorbesc, s-a gasit solutia salvatoare. Geniala, dupa mine, demna de Cartea Recordurilor: a fost organizat un detasament din 60 70 de persoane, in temei tineri fara ocupatie, care merge pe la toate intalnirile cu candidatii. Azi intr-un sat, maine in altul, azi cu un partid, maine cu altul, in functie de relatiile dintre liderii din teritoriu ai partidelor, adica, daca acestia isi pot imprumuta unul altuia „desantul” in caz de necesitate. Bineinteles, cei 60-70 de insi ofera servicii contra plata. Iar taxa e minimum 50 de lei de caciula pentru o intalnire, transport gratis dus-intors si, daca partidul se tine bine pe picioare, o masa de pranz… E un business destul de bun pentru un om de la tara, daca te gandesti ca „intalnirea cu alegatorii” nu dureaza mai mult de o ora, iar transportul este asigurat. Cel mai greu, imi povestea unul dintre tinerii cooptati de comunisti, este sa asculti unul si acelasi discurs pe la intalniri….

Intr-un sat, dupa o intalnire cu Greceanai, aceasta, la despartire, le-a spus: „S-ar putea ca unele partide sa va ofere bani in schimbul votului vostru din 5 aprilie. Eu va sfatuiesc sa luati banii pentru ca ei sunt supti din sudoarea voastra…”. Doamna Greceanai, probabil, avea in vedere partidele din opozitie, dar cei din sala stiau foarte bine ca, la sfarsitul intalnirii, nu partidele de opozitie le vor achita cei 50 de lei, ci liderul local al comunistilor. Un alt participant ne spune ca a fost la trei intalniri ale candidatilor PCRM in trei localitati diferite. De fiecare data, comunistii prezentau acelasi film despre succesele guvernarii lor, asa ca el a fost nevoit sa-l vada tocmai de trei ori. La a patra intalnire, cand a venit momentul filmului, a simtit ca i se face rau si a incercat sa iasa din sala, chipurile, la o tigara. Dar a fost imediat depistat de organizatori si readus inapoi, sa-si castige cinstit cei 50 de lei…

In ultimele zile – ne povesteste tanarul – „desantul” s-a mai intalnit, intr-un sat vecin, cu o doamna cu ochelari, din domeniul Sanatatii, care le-a povestit taranilor cat de ieftine vor fi medicamentele daca ii vor vota inca o data pe comunisti. Iar duminica trecuta „desantul” respectiv a fost parasutat la o intalnire cu candidatul Braghis, de unde fiecare s-a intors cu 50 de lei la mana si cu cate un ziar electoral „Adevarul”… Stiti ce mi se pare paradoxal? Faptul ca nici doamnei Greceanai, nici „doamnei cu ochelari” de la Ministerul Sanatatii, nici chiar domnului Braghis nu le-a trecut prin cap ca s-au intalnit cu unii si aceiasi oameni… Aceleasi fete, doar amestecate altfel, ca si cartile de joc. Pentru ca, de unde sa iei altii? Altii sunt ori prea batrani si bolnavi, ori prea departe de casa, ori nu le arde de politica…

Nu se stie, totusi, pentru cine vor vota, in definitiv, cei care astazi isi castiga existenta din businessul electoral. Se poate intampla ca ei, din suprasaturatie ideologica, sa nu voteze tocmai secera si ciocanul. Asa sa-i lumineze Dumnezeu.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *