Astăzi 23 Ianuarie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 22:15
Abonamente

Eveniment 9 Aprilie 2012, ora 11:31    Din editia print

Butmalai, băgat la rece de Igor Popa şi Iurie Ciocan

Marime Font

Actualul deputat PLDM Ion Butmalai a fost condamnat ilegal la puşcărie după 7 aprilie 2009 cu acordul actualului preşedinte al Comisiei Electorale Centrale. 

Candidat la funcţia de deputat din partea PLDM, Ion Butmalai a venit împreună cu fiul său în seara de 7 aprilie din Cahul la Chişinău pentru a prezenta la partid raportul despre rezultatele scrutinului în localitatea sa. Oprit în drum spre casă, a fost dus cu forţa la Comisariatul General de Poliţie (CGP). Poliţiştii lui Papuc şi-au bătut joc de el, l-au lovit cu un scaun în cap, iar pe fiul său l-au trecut prin „coridorul morţii”. Deşi i s-au încălcat drepturile asigurate de legislaţia moldovenească şi cea internaţională, el a fost arestat cu ştirea Comisiei Electorale Centrale, care şi-a dat acordul în acest sens printr-o scrisoare semnată de fostul secretar, actualul preşedinte al Comisiei, Iurie Ciocan, propus ulterior la funcţia respectivă tot de către liberal-democraţi.

A doua zi după alegerile din 5 aprilie 2009, fostul comisar al poliţiei din Cahul şi reprezentantul PLDM în acest raion, Ion Butmalai, a adunat procesele-verbale de la secţiile de votare, dar a zăbovit. Nu primise încă procesul-verbal de la Comisia electorală de circumscripţie nr. 7 din Cahul şi a decis să se mai odihnească. Actul aşteptat a ajuns la el a doua zi, pe la ora 16.00, când Chişinăul clocotea în proteste. Atunci s-a pornit şi el spre capitală, ca să prezinte darea de seamă la partid. Spune că a ajuns la Chişinău pe la 20.30, cu o maşină particulară şi însoţit de fiul său, Ion. Era târziu şi n-au mai trecut prin centrul urbei, unde clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei erau deja în flăcări. Pe Filat l-au găsit la partid. La 22.00 au avut o şedinţă, iar după miezul nopţii s-au întors acasă.

Legitimaţia de candidat la deputăţie nu i-a interesat

Dar n-au reuşit să ajungă mai departe de intersecţia străzilor Şciusev şi Alecsandri, unde au fost opriţi de poliţie. I-au coborât din maşină, i-au urcat într-un microbuz plin de oameni şi sânge şi i-au dus la CGP. „Curtea era plină. Vreo 80 de cetăţeni stăteau cu faţa la perete şi cu mâinile în sus. Îi păzeau poliţişti înarmaţi, care îi loveau cu bastoanele de cauciuc pe cei care îşi întorceau capul. Şi fiul meu de 18 ani, care nu mai putea sta nemişcat, a înhăţat câteva bastoane pe spate. I-am rugat să se liniştească, dar m-au ameninţat şi pe mine”, îşi aminteşte Butmalai.

Loading...


Apoi li s-a poruncit să-şi predea telefoanele şi curelele, fiind invitaţi la o masă din curte, unde li se preluau amprentele digitale şi erau fotografiaţi. Li se cerea să semneze nişte foi, prin care urmau să recunoască că ar fi participat la devastările în masă. Îi acuzau de huliganism. „Am refuzat să semnez. Deşi am prezentat legitimaţia de candidat la deputăţie, poliţiştii n-au reacţionat. M-au condus şi pe mine în izolator, unde ne aştepta coridorul morţii”, mai spune deputatul.

Deşi avea imunitate, l-au bătut cu scaunul în cap

Înainte de a fi băgat în izolator, unde erau chemaţi pe rând, Butmalai a solicitat o întrevedere cu Vladimir Botnari, comisarul oraşului de atunci. „Nu te fă aşa deştept!”, i s-a reproşat. Lucrând în poliţie peste două decenii, a insistat să discute barem cu şeful izolatorului. Şi astfel a scăpat de coridorul morţii... „Am stat de vorbă vreo jumătate de oră cu şeful izolatorului şi i-am explicat că am imunitate. A zis că nu poate să mă ajute, căci primise indicaţii să-i retina pe toţi, fără excepţii. L-am rugat să-l invite pe avocatul meu, Vitalie Nagacevschi, dar m-a sfătuit să mă liniştesc... M-au dus apoi într-o celulă, unde erau vreo 18 persoane şi un medic, care împărţea nişte pastile chiar şi celor bătuţi măr”, afirmă deputatul. Fiul său, de care fusese separat, însă, n-a scăpat de coridorul morţii, care se afla, din spusele parlamentarului, chiar la intrare în izolator. Poliţiştii umpleau un coridor de vreo zece metri lungime şi îi loveau cu bastoanele sau cu picioarele pe cei conduşi în celule.

Butmalai susţine că a doua zi a fost invitat la o discuţie. „Se arătau convinşi că partidele de Opoziţie au organizat evenimentele şi se interesau câţi bani am primit pentru a veni la proteste. Deşi negam hotărât toate aberaţiile lor, au scris că, la 7 aprilie, aş fi trimis oameni la Chişinău în scopul uzurpării Puterii… Pe neprins de veste, un poliţist, Dorel Roşca, m-a lovit puternic cu un scaun în cap. Eram cu mâinile în cătuşe, n-am putut să mă apăr. I-am prevenit să se oprească”.

„Nu pot să fac nimic”, a zis procurorul Dântu

După ce a insistat să beneficieze de serviciile lui Nagacevschi, i s-a răspuns că avocatul, fiind bănuit pe acelaşi dosar, nu avea dreptul să-l apere. Dar tot atunci Nagacevschi se afla la CGP ca avocat al fiului său, pe care a reuşit să-l scoată la libertate. „Într-o zi, ieşeam din celulă şi l-am văzut în alt capăt al coridorului pe fiul meu. Nu mi-au permis nici să mă uit la el. Pe urmă am aflat că Nagacevschi l-a scos de acolo... În jurul meu erau minori bătuţi până la sânge, dar am tăcut în continuare - în fiece celulă erau infiltraţi turnători. După bătaie, i-am rugat să cheme Salvarea, dar nu m-au auzit. Ne-au vizitat şi procurorii, care trebuiau să ne apere. Le-am explicat că mă simt foarte rău, dar ei mi-au spus că n-au dreptul să vorbească. De fapt, ei veneau ca să vadă cât de vineţi şi însângeraţi suntem”.

La 10 aprilie, lui Butmalai i-a fost emisă ordonanţa de arest. Procurorul Grigore Dântu, pe care-l cunoştea de vreo cinci ani, îl acuza că a participat la devastarea şi incendierea celor două clădiri ale statului, cu toate că el a fost reţinut pe 8 aprilie, iar până atunci s-a aflat la Cahul. S-a luat la harţă cu Dântu, dar acela s-ar fi dezvinovăţit: „Nu pot să fac nimic, am primit indicaţii”.

„Nu-s vinovat cu nimic, dle deputat!”

Deşi a refuzat să semneze orice hârtie, pe 11 aprilie 2009, Butmalai a fost pus în faţa magistratului Galben de la Judecătoria Râşcani. În timpul aşa-zisului proces îi cerea lui Dântu să noteze că nu-i de acord cu învinuirea, dar acela „zâmbea şi mornăia sub nas”. A recuzat judecătorul, dar legea atunci nu mai conta - a fost condamnat la 30 de zile de arest. Transferat la Penitenciarul nr. 13, Butmalai a anunţat greva foamei. Şi n-a mâncat nimic timp de şase zile, până la 18 aprilie, în ajunul Paştelui, când fusese anunţat că este eliberat printr-o decizie a de Curţii de Apel. S-a internat imediat la spital, unde s-a tratat timp de aproape o lună. În toamna lui 2009, când dosarul i-a fost clasat din lipsă de probe, nimeni nu l-a anunţat. A apelat la Procuratură, ca să-şi caute dreptatea şi până astăzi, deşi e deputat, bate pragurile Judecătoriei Centru, unde procesul contra lui Dorel Roşca se tot tergiversează. Poliţistul neagă faptul că l-ar fi lovit, iar procurorul Dântu i se tot plânge: „Nu nu-s vinovat cu nimic, dle deputat! Am primit indicaţii”...

Ciocan îşi retrage semnătura?

Totuşi, cum a fost arestat un candidat la fotoliul de deputat şi cine i-a dat indicaţii lui Dântu? Astăzi, Iurie Cecan, preşedintele CEC, spune că Butmalai a fost arestat ilegal, deoarece Comisia nu şi-a dat acceptul în acest sens. „Un candidat la funcţia de deputat nu poate fi tras la răspundere penală fără acceptul CEC. În cazul Butmalai, ni s-a cerut acordul mai devreme, pe un alt caz, care nu avea legătură cu 7 aprilie”, susţine Ciocan. Fie că şi el se spală pe mâini, fie că nu ţine minte, însă acordul scris al CEC de a-l trage la răspundere pe Butmalai pentru participare la dezmăţul din 7 aprilie este semnat de nimeni altul decât Iurie Ciocan…

Şi Valeriu Gurbulea, ex-procurorul general, încearcă să dreagă busuiocul în privinţa refuzului procurorilor de a-l invita pe Nagacevschi la CGP. „Mi-a spus un avocat că Nagacevschi a refuzat să vină la Butmalai. Şi trebuie să fii foarte mărginit ca să crezi că un anume avocat îţi asigură câştigul. Sunt formalităţi”, consideră Gurbulea. Nagacevschi îl contrazice deschis: „Am şi refuzul scris al Procuraturii de a-mi permite să intru la Butmalai. Motivau că figurez şi eu pe acelaşi dosar, deşi nu mi s-a prezentat nici învinuirea, nici bănuiala. Când am intrat la fiul său, n-au zis nimic sau nu şi-au dat seama, dar am reuşit să-l scot din arest”.

„Popa trebuia tras la răspundere”

Dântu s-a arătat destul de deranjat atunci când l-am contactat: „Cu toată stima faţă de ziarişti, nu pot comenta aşa lucruri. Nu cereţi de la procurorul Dântu aşa afirmaţii. Vă înţeleg bine, dar nu comentez astfel de lucru”. Însă Butmalai îşi dă seama că Dântu a lucrat nu din capul său, ci la indicaţiile şefului grupului de urmărire penală pe cazul 7 aprilie, Igor Popa. „După atâta dezmăţ, Popa trebuia tras la răspundere, dar ei îl tot avansează în funcţii. Aici dreptate nu poate să existe, căci procurori care altădată şi-au bătut joc de noi astăzi ne apără. E aceeaşi echipă”, constată Butmalai.

Amintim că Igor Popa, actualul procuror de Râşcani, a instrumentat pe vremea lui Voronin dosarele Urecheanu, Danilescu, Andronic, Pasat, Gabriel Stati şi altele. Tot el a încercat să-i deschidă subsemnatului un dosar penal pentru editorialul „Mâine va fi prea târziu”, publicat în TIMPUL pe 7 aprilie, în care încerca să mă învinuiască de chemare la uzurparea puterii în stat… Vladimir Bornari, ex-comisarul poliţiei de Chişinău, a primit gradul de general de la Voronin după 7 aprilie.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Liber 23 Ianuarie 2020, ora: 13:31

VIDEO /// Câștigă o vacanță la Paris de la PROIMOBIL.MD și OASIS

VIDEO /// Câștigă o vacanță la Paris de la PROIMOBIL.MD și OASIS

Proimobil.md în parteneriat cu Oasis Apartments își surprinde clienții cu un nou premiu. De data aceasta, toți cei care vor procura, cu ajutorul managerilor Proimobil.md, apartamente în complexul OASIS, au șansa de a câștiga o excursie de vis în orașul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 13:25

Stoianoglo confirmă că Sergiu Sîrbu are un dosar penal dar declară că nu știe de ce este bănuit deputatul PDM și care este subiectul

Stoianoglo confirmă că Sergiu Sîrbu are un dosar penal dar declară că nu știe de ce este bănuit deputatul PDM și care este subiectul

Informația a fost făcută publică de procurorul general Alexandr Stoianoglo, după ședința de joi a Consiliului Superior al Procurorilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:35

Președintele Ucrainei, REPETENT LA ISTORIE: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

Președintele Ucrainei, REPETENT LA ISTORIE: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

România a ocupat nordul Bucovinei în 1918. Declarația aparține lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei și a fost făcută în cadrul discursului oficial ținut cu ocazia Zilei Unităţii şi Libertăţii Ucrainei. Evenimentul este marcat anual la 22 ianuarie, deoarece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:34

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Dorin Chirtoacă a publicat pe pagina sa de facebook mai multe imagini și detalii despre crima zguduitoare de la Orhei, unde un tânăr de 14 ani l-a înjunghiat pe amicul său, de doar 12 ani, pentru o consolă XBOX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:30

FOTO / Unioniștii au organizat un MINUT AL TĂCERII în fața Președinției

FOTO / Unioniștii au organizat un MINUT AL TĂCERII în fața Președinției

Unioniştii au adus lumânări şi au ţinut un minut de reculegere pentru victimele crimelor de rezonanţă care s-au produs în ultima perioadă în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:25

Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului? (Deutsche Welle)

Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului? (Deutsche Welle)

Aceste cuvinte – scrie publicația germană - au fost pronunţate de însuşi liderul spiritual şi politic suprem al Repubicii Islamice, marele ayatollah Ali Khamenei, imediat după uciderea generalului iranian Qassam Soleimani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:12

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Un incident aviatic deosebit de grav a avut loc în urmă cu puțin timp. Un avion-cisternă, care intervenea pentru stingerea unor incendii, s-a prăbușit. Avionul era în misiune. Potrivit autorităților, nu există supraviețuitori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:09

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional (IRI), Maia Sandu și Igor Dodon se bucură de același nivel de încredere, la nivel național, din partea cetățenilor. Ambii politicieni au acumulat 24% din simpatiile cetățenilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:56

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

La cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Viorel Morari a fost suspendat de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din funcția de procuror șef la Procuratura Anticorupție (PA), scrie unimedia.info.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:28

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

La data de 20 decembrie 2019, ARCA a început testele pentru un motor rachetă avansat, de tipul aerospike care folosește apă drept combustibil și electricitate. Motorul se numește Launch Assist System – LAS 25DA, și este folosit ca primă treaptă pentru racheta orbitală Haas....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:22

Fotografii cu Michael Schumacher în comă, scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline

Fotografii cu Michael Schumacher în comă, scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline

O persoană din anturajul lui Michael Schumacher l-ar fi fotografiat pe fostul pilot imobilizat la pat, în locuința sa din Geneva. Se pare că fotografiile sunt scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline, scrie Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:55

O familie tânără din satul Țipala a câștigat la loterie 250 de mii de lei

O familie tânără din satul Țipala a câștigat la loterie 250 de mii de lei

O tânără de 25 de ani din satul Țipala, raionul Ialoveni, a suplinit bugetul familiei sale cu un sfert de milion de lei în doar câteva clipe. Tatiana Poiata s-a bazat pe intuiția soțului și a cumpărat două bilete ”Loto+”, ediția a treia, de la un chioșc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:39

Orhei, singurul oraș din Moldova unde trecerile pentru pietoni sunt iluminate cu reflectoare roșii intermitente

Orhei, singurul oraș din Moldova unde trecerile pentru pietoni sunt iluminate cu reflectoare roșii intermitente

Primăria orașului Orhei planifică să finiseze în acest an iluminarea cu reflectoare roșii intermitente a tuturor trecerilor pentru pietoni din oraș. Asta după ce experimentul început acum 2 ani, un proiect inițiat de Ilan Șor pentru a asigura securitatea pietonilor pe timp de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:34

Românii braconează tot!

Românii braconează tot!

 Un caz deosebit, dar extrem de îngrijorător. Acest codalb (Haliaeetus albicilla) a fost gasit de către un paznic de vânătoare, incapabil să zboare, într-un câmp din comuna Fântânele, lângă orașul Zimnicea - Teleorman. Cu ajutorul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:17

Misteriosul coronavirus din China ar fi SĂRIT la oameni de la șerpi, potrivit unui studiu apărut în Journal of Medical Virology

Misteriosul coronavirus din China ar fi SĂRIT la oameni de la șerpi, potrivit unui studiu apărut în Journal of Medical Virology

Pe măsură ce noul coronavirus face tot mai multe victime, oamenii se întreabă de unde a venit virusul? Un studiu publicat aseară de 4 cercetători chinezi în revista Journal of Medical Virology arată spre șerpi. Mai exact, spre cele două specii de șerpi des...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 08:50

Schema prin care ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice nimeni (vice.com)

Schema prin care ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice nimeni (vice.com)

Funcționar, către subordonați: „Bag dosarul în altă comisie, până când găsesc măcar un membru să dea aviz pozitiv”.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 23 Ianuarie 2020, ora: 08:45

O stea şi o exoplanetă poartă două nume româneşti: Moldoveanu şi Negoiu

O stea şi o exoplanetă poartă două nume româneşti: Moldoveanu şi Negoiu

Sistemul exoplanetar XO-1, aflat la o distanţă de 536 de ani lumină, va primi două nume româneşti pentru corpurile sale, respectiv steaua „Moldoveanu” şi exoplaneta „Negoiu”. Denumirile au fost date ca urmare a campaniei „IAU100 NameExoWorlds”, al...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Ianuarie 2020, ora: 08:22

Ciuma, boala care a afectat cel mai mult Moldova medievală: „Au murit mulţi oameni, că nu-i pute îngropa“

Ciuma, boala care a afectat cel mai mult Moldova medievală: „Au murit mulţi oameni, că nu-i pute îngropa“

În secolul al XVII-lea, Moldova a fost lovită grav de epidemia de ciumă. Pentru a stârpi boala, domnitorii au apelat, cu predilecţie, la preoţi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 08:16

Sergiu Sîrbu se teme de „colegii” din PSRM? Democratul admite că ar putea fi arestat chiar la următoarea ședință a Parlamentului

Sergiu Sîrbu se teme de „colegii” din PSRM? Democratul admite că ar putea fi arestat chiar la următoarea ședință a Parlamentului

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu nu exclude că ar putea fi arestat la prima ședință din acest an a Parlamentului. El a declarat în cadrul emisiunii Butonul Roșu de la Moldova 1 că i-au fost deschise dosare penale și se fac presiuni și asupra altor deputați PD.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 08:06

O ucraineanca de 19 ani și-a vândut VIRGINITATEA pentru 1,3 milioane de dolari unui afacerist din MUNCHEN

O ucraineanca de 19 ani și-a vândut VIRGINITATEA pentru 1,3 milioane de dolari unui afacerist din MUNCHEN

Bruneta a publicat un mesaj-video prin care isi anunta oferta. Pe langa filmulet, tanara a postat si cateva fotografii senzuale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 08:00

Cel mai recent, în Europa Kaufland a intrat pe piaţa din Republica Moldova în 2019, când a deschis două hipermarketuri cu preţuri mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 07:57

Cum arată ambițiile lui Putin de modernizare a Rusiei, o țară cu economie anemică și infrastructură învechită

Cum arată ambițiile lui Putin de modernizare a Rusiei, o țară cu economie anemică și infrastructură învechită

Sute de miliarde pentru ambiţii titanice. Vladimir Putin a lansat un program de investiţii fără precedent pentru a moderniza o Rusie cu economie anemica, scrie publicația franceză La Tribune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 07:44

SUA: Un mort şi şapte răniţi, într-un incident armat la Seattle

SUA: Un mort şi şapte răniţi, într-un incident armat la Seattle

 O persoană a fost ucisă şi alte şapte rănite miercuri în timpul unui incident armat în centrul oraşului american Seattle, au anunţat surse ale poliţiei şi medicale, relatează AFP. ''Poliţia investighează un incident armat'' survenit în apropierea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)