Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:50
Abonamente

Externe 14 August 2017, ora 11:01

Ca de la fost și actual invadator…: Moscova cere Washingtonului să-și retragă armata din Afganistan

Marime Font

Statele Unite ar trebui să-și retragă trupele din Afganistan, campania militară a Armatei SUA eșuând, a declarat într-un interviu acordat semioficiosului rusesc „Izvestia“, Zamir Kabulov, trimisul special al președintelui rus pentru Afganistan, director al Departamentului Asia II în cadrul MAE rus și fost ambasador rus în Afganistan.

Diplomatul susține că Moscova nu vede nevoia de a continua campania armatei americane în Afganistan. În plus, Rusia se opune trimiterii în Afganistan de mercenari americani (companii militare private), a declarat reprezentantul misiunii diplomatice ruse.

„Moscova niciodata nu a cerut retragerea grabnica a trupelor americane din Afganistan. Dar pentru că armata SUA nu este capabila de nimic, să plece din Afganistan. Campania SUA în Afganistan a eșuat ..“ – a spus Kabulov.De asemenea, diplomatul afirma ca intenția SUA de a trimite în Afganistan mercenari militari este o prostie. „Nimic bun nu va ieși din asta: mercenarii vor fugi pur și simplu“ – a spus el. Afganistanul este pentru SUA doar o colonie, iar planurile autorităților americane seamănă cu restaurarea East India Company, a declarat fostul ambasador.

Kabulov a explicat că, în cazul continuării conflictului, Afganistanul poate deveni o sursă de amenințare teroristă la nivel mondial. „Afganistanul poate deveni un incubator mondial de terorism. De fapt, parțial deja așa este“ – a spus diplomatul.

Ziarul USA Today a raportat săptămâna trecută că autoritățile americane lucrează la o nouă strategie militară în Afganistan. Publicatia susține că Washingtonul intenționează să extindă rolul companiilor militare private și să le dea o serie de noi sarcini. În special, este vorba despre crearea unei Forțe Aeriene privata, care împreună cu armata afgană va ataca luptătorii teroriști.

În prezent, contingentul NATO în Afganistan numără aproximativ 13.500 de oamenii. Anterior s-a anunțat că Statele Unite ar putea sa trimita suplimentar în Afganistan aproximativ 3000-5000 de soldați, iar alți membri NATO – aproximativ 1.200 de soldați.

NATO a finalizat retragerea forțelor sale principale de luptă din Afganistan în 2014. De atunci, în țara actioneaza o misiune a alianței, denumita „Resolute Support”. Sarcinile misiunii sunt instruirea forțelor naționale afgane, suport logistic si de intelligence.

După retragerea forței principale de lupta a NATO din Afganistan, mișcarea „Taliban“ a recâștigat controlul a până la 40% din țară. Începând cu 2015, în Afganistan și-au consolidat pozițiile și grupurile legate de organizația terorista „Statul Islamic“, care pe de o parte lupta împotriva autorităților oficiale, pe de altă parte – împotriva talibanilor.

paginaderusia.roblog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md