Opinii și Editoriale

Ca mata, bibicule, mai rar!

Dupa cateva saptamani de dezbateri electorale, incepem a avea usoare ameteli. Unii participanti la cursa nationala pentru un mandat de deputat, lansandu-si „programele electorale” si „ofertele de guvernare”, se conduc de lozinca mereu actualului Conu’ Leonida: „Sa nu se mai plateasca biruri si tot romanul sa prospere”. Soata acestuia, Eftimita, adica electoratul cel naiv, il soarbe din priviri pe Conu’ Leonida, rostind cu admiratie: „Ca mata, bibicule, mai rar!”.

 

Astfel, „programele electorale” ale acestora sunt ca lampa lui Alladin: ai atins-o si din ea curg garla investitiile straine de milioane, sute de kilometri de drumuri asfaltate, masini de spalat pentru fiecare familie, cumparate din bani publici, si alte minunatii de acest gen. In aceste saptamani de campanie electorala, Bacul iese din maluri de atata lapte si miere!

Cel mai inspirat minte alegatorii Partidul Comunistilor. Pentru a incurca mintea moldoveanului, comunistii se declara concomitent „partid al saracilor” si „partid al reformelor liberale”, promit, concomitent, „schimbarea” si „stabilitatea”, sunt gata sa se integreze, simultan, in UE si CSI, intr-un cuvant, programul lor electoral este un soi de cununie intre un urs si o rata. Mostenitorul direct si continuatorul glorioaselor traditii ale nomenclaturii sovietice, PCRM se simte in economia capitalista de piata ca pestele in apa. Voronin, de exemplu, dupa opt ani de mandat de presedinte al republicii, cu voia lui Dumnezeu si a natiunii, s-a ales cu vreo opt milioane – (numai) atata a declarat el ca are… Astfel, la Chisinau, comunismul s-a transformat in liberalism, iar oligarhia comunista, in frunte cu Voronin, a inteles ca doar economia de piata si libera intreprindere ii poate asigura prosperarea si apara interesele.

Fireste, comunistii, fiind baieti destepti, nu-i incurca mintea alegatorului cu asemenea subtilitati doctrinare, fiindca ei stiu ca, intr-o campanie electorala, in RM o torba de macaroane este mai convingatoare decat orice doctrina. De aceea, mint si mituiesc, mituiesc si mint. Mint si mituiesc nu numai in cluburi, dar si in biserici.
Ca sa nu ramana in urma comunistilor, acelasi lucru il fac si alte partide. Precum am amintit, Rosca, de exemplu, fiind adeptul doctrinei „mainilor curate”, promite fiecarei familii cate o masina de spalat; Petrencu, fiind adeptul valorilor democratiei europene, promite confiscarea averilor celor avuti; Braghis, fiind „patriot al Moldovei”, promite darea in arenda a Transnistriei rusilor, cu tot cu moldovenii de acolo; Tarlev, fiind adeptul iubirii dintre state, promite o „centura de siguranta” in jurul Moldovei.

…Si, totusi, un gust amar ti se lasa pe suflet cand ii asculti. Pentru ca esti tratat ca un imbecil, apriori ti se refuza statutul de fiinta dotata cu ratiune si demnitate. Un lideras de partid, cu pantalonii rupti in fund, iti promite prosperitate, altul, cu adanci radacini in fostul regim, iti promite integrarea europeana, un al treilea, care mai ieri blestema R. Moldova, azi iti promite ca o va face „tara de succes”…

…ma opresc aici pentru ca la TV au inceput dezbaterile. Uite, apare bibicul. E dat dracului, combate adanc. Si promite mult. Il admir: „Ca mata, bibicule, mai rar!”. Ce facem, neamule, il votam sau nu?

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *