Actualitate

Ca sa-si apere puii, un cine a omort o vulpe turbata

In satul Lozova, r-l Straseni, o vulpe cu rabie a fost omorata de un caine. Pentru a impiedica raspandirea virusului a inceput imunizarea animalelor, iar cainele este supravegheat de specialisti. Rabia sau turbarea, cum este numita in popor, este o boala infectioasa provocata de un virus foarte periculos si poate avea un sfarsit letal.

Pentru Lozova, localitate inconjurata de codri, nu e o raritate ca, din cand in cand, sa intalnesti prin sat o caprioara, o vulpe sau un alt animal salbatic. Acestea cutreiera de obicei doar ulitele de la marginea asezarii. De aceasta data insa, o vulpe a ajuns tocmai in centrul satului si a intrat in curtea lui Ion Spanu, care isi lasase dezlegata cateaua, ca sa poata ingriji mai bine de tanci. Aparandu-si puii, cateaua s-a napustit furioasa asupra vulpii. Dimineata, stapanii au vazut sange in toata ograda, iar in mijlocul curtii au gasit lesul animalului salbatic. Gospodarul a chemat medicul veterinar, care, in urma analizelor de laborator, a constatat ca vulpea avea rabie.

Pentru a evita raspandirea infectiei, in curtea familiei Spanu s-a facut dezinfectie, iar cateaua a fost pusa in carantina pentru 12 zile – ea sta legata si zilnic este vizitata de medicul veterinar care o examineaza pentru a vedea daca nu au aparut simptomele rabiei: salivare abundenta, ochi iesiti din orbite, agresivitate sau, dimpotriva, apatie. In sat a inceput vaccinarea tuturor pisicilor si cainilor. S-a facut un demers catre „Moldsilva” ca sa fie imunizate si animalele salbatice din Rezervatia „Codrii”. „De doi ani si jumatate, acestea nu au fost vaccinate si iata rezultatul”, ne-a spus medicul veterinar.

Fiind in numar mare, dar si bolnave de rabie, vulpile sunt foarte periculoase, deoarece pot ataca si infecta animalele domestice si chiar oamenii. Potrivit informatiei furnizate de Ministerul Agriculturii, in 2008 au fost inregistrate 35 de cazuri de rabie la animale, iar in primele sase luni ale anului curent au fost depistate deja 28 de cazuri, cele mai multe la vulpi (13) si caini (10). Specialistii considera ca este strict necesar sa fie vaccinata fauna salbatica. Potrivit rapoartelor de la directiile raionale/municipale sanitar-veterinare, in aceste scopuri au fost repartizate in 2008 doar 5.765 de doze de vaccin din cele 40.300 planificate initial.

W rabie Lozova

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *