Astăzi 15 Decembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 14 Decembrie 2019
Abonamente

Istorie 27 Decembrie 2013, ora 08:00    Din editia print

Căciula de miel, un simbol al rezistenței împotriva regimului sovietic

Marime Font

Motto: 
„Taică-meu în primărie
Avea dreptul ca să intre cu căciula-n cap,
Obicei de pe moşie,
De la moşii şi strămoșii mei păstrat”. (Ioan Hagiu, Căciula) 

Ca orice element al portului național, căciula de cârlan a devenit un accesoriu care se poartă cel mai des în perioada sărbătorilor de iarnă. Nu se găsește urător care să vină la casa gospodarilor cu capul gol, și dacă are o căciulă în cap, atunci și urătura pare mai răsunătoare. Puțini sunt cei care mai păstrează obiceiul de a purta o căciulă zi de zi, pentru că acum e altă modă. În perioada sovietică, însă, căciula țurcănească însemna un simbol al rezistenței și o sfidare adusă la adresa comuniștilor. Până și căciula lui Guguță a avut o dublă semnificație.

Pe Constantin Cojan din satul Colibași, raionul Cahul, l-am prins foarte ocupat. Abia de a găsit câteva minute să ne răspundă la întrebări. El este unul din foarte puținii meșteri populari din Republica Moldova care confecționează cojoace și căciuli din blană de miel. A moștenit meseria de la tatăl său, Stelian Cojan, care a terminat ucenicia la Galați în 1934. Stăpânul i-a dăruit un calapod pentru căciuli care este folosit și astăzi de fiul Constantin. Meșterul din Colibași confecționează căciulile la fel cum a învățat tatăl său acum 80 de ani. S-au schimbat doar tehnologiile de prelucrare a pielii de miel ce permit ca obiectul să reziste spălării cu mașina. Când i-am spus că astăzi căciulile nu mai sunt populare, el a ținut să ne contrazică. „Am fost la Chișinău și de Ziua Independenței, și de Ziua Vinului, iar la Ziua Orașului nu mai aveam căciuli. Cumpără toți, de la vlădică până la opincă. Mie mi se pare că are loc trezirea neamului”, ne spune Constantin, care se pregătea pentru o nouă expoziție în capitală.


Constantin Cojan


Pe de altă parte, meșterul popular Valentina Guțu din satul Gordineștii Noi, raionul Edineț, susține că principalii cumpărători de căciuli sunt străinii și colectivele de creație. Chiar dacă în ultimii ani se simte o îmbunătățire a gustului pentru accesoriile costumului popular, spune doamna Valentina, căciulile sunt solicitate foarte rar. „Am participat la expozițiile organizate de Ziua Națională a Vinului și Ziua Orașului Chișinău. Bărbații dacă vedeau, numaidecât se opreau în fața căciulilor. Le încercau, se uitau în oglindă. Aveau diferite reacții: unii vorbeau cu ironie, alții spuneau că într-adevăr ar fi bine să aibă una. Vânzările căciulilor cresc acum de Anul Nou, dar mai mult ca detalii de scenă”, povestește Valentina Guțu.

„Căciula însemna o sfidare a lepădăturilor”

În perioada sovietică, mulți scriitori basarabeni purtau căciuli. Memorabilă este, de exemplu, fotografia criticului literar Vasile Coroban, surprins într-o cușmă țurcănească brumărie. Deși s-ar părea că era o modă trecătoare în mediul intelectualilor, scriitorul Ion Mânăscurtă ne convinge contrariul. „A purta o căciulă însemna să arăți exact obârșia ta, însemna și o sfidare a tuturor lepădăturilor care încercau să-și bată joc de rădăcinile noastre. Însemna și o expunere la pericol, pentru că, în primul rând, puteau să ți-o fure (o căciulă bună de miel costa 70-100 de ruble, aproape un salariu), iar în al doilea rând puteai să iei bătaie de la golanii care vroiau să-i învețe minte pe „ciobanii” de moldoveni”, relatează scriitorul.


Vasile Coroban

Cușmă țurcănească au purtat Vasile Coroban, Valentin Mândâcanu, Liviu Damian, Ion Gheorghiță, Aurel Scobioală și alții. În capitala URSS-ului, căciulile moldovenilor au devenit celebre. „Eram vizibili din toate părțile, datorită căciulilor noastre monumentale. Îmi amintesc de un caz când mergeam cu Aurel Scobioală la Casa de creație, într-o pădure din Moscova. Pe stradă auzeam comentarii „Uite, au ieșit boierii moldoveni la plimbare”, își amintește Ion Mânăscurtă.

„Emilian Bucov era revoltat pe cușma lui Guguță”

„Eu și acum port căciulă. Iată, o am aici la doi pași”, ne spune scriitorul Vladimir Beșleagă. El își amintește că, într-adevăr, pentru anii `60 - `70 ai secolului trecut, când se promova ideea creării poporului sovietic prin anihilarea tradițiilor populare, căciula era un mijloc de manifestare a demnității naționale. Până și povestirea „Cușma lui Guguță” a lui Spiridon Vangheli a trezit controverse. „Îmi amintesc că Emilian Bucov (scriitor proletcultist, promotor al realismului socialist, n.red.) a fost foarte revoltat pe căciula asta. Nu i-a plăcut că cineva a scos-o în prim-plan în literatură. Simbolul acesta al lui Vangheli avea o dublă semnificație. Pe lângă faptul că avea și o tentă națională, deși prima versiune a cușmei era una țuguiată, caricaturală, simbolul a prins și la ideologia sovietică. Nu știu dacă Vangheli și-a dat seama, dar atunci când a spus că sub cușmă se pot aduna mai mulți copii, ideologii au interpretat că e un simbol al republicilor sovietice sub care se pot aduna mai multe popoare și națiuni”, relatează Vladimir Beșleagă.


Spiridon Vangheli cu unul din discipolii lui Guguță

Nu cred că poate ieși din modă ceea ce aparține poporului din care faci parte. Prin urmare, cei care nu au căciulă, să-și cumpere una.


Ion Mânăscurtă:
„În 1976 am fost la Ion Druță, la Moscova. Druță mi-a pipăit căciula în toate părțile, a mirosit-o, a constatat că e de calitate și a spus în glumă: „Înainte am purtat și eu o căciulă de asta. Dar am lăsat-o și mi-am cumpărat una de ondatră, pe care o folosesc în calitate de permis la Comitetul Central”.

Prețul mediu al unei căciuli confecționată de un meșter popular este de 300-400 lei.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 14 Decembrie 2019, ora: 19:45 de Silviu Tănase

Tancurile lui Dodon și neutralitatea

Tancurile lui Dodon și neutralitatea Din editia print

Săptămâna trecută (n.red - 2017), premierul Filip și Secretarul General NATO au semnat un acord privind deschiderea unui oficiu NATO la Chișinău. Biroul NATO va fi unul mic format din doar patru persoane civile care vor încerca să mențină o colaborare între RM și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 17:33 de Natalia Hadârcă

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut Din editia print

Fiecare al treilea medic din R. Moldova se pregătește să plece în România

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 16:23

Ion Chicu: Sunt adeptul teoriei și practicii că cel mai bine procesele le gestionează și le gândesc doamnele

Ion Chicu: Sunt adeptul teoriei și practicii că cel mai bine procesele le gestionează și le gândesc doamnele

Autoritățíle trebuie să susțină femeile în antreprenoriat, iar Planul de Acțiuni aprobat de Guvern include mai multe măsuri pentru eliminarea dificultăților în acest proces. De asmenea, premierul Ion Chicu a declarat că susține și va susține promovarea femeilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 15:47

Ion Chicu: Este mult loc de îmbunătățire atunci când vorbim despre eficiența cheltuielilor publice

Ion Chicu: Este mult loc de îmbunătățire atunci când vorbim despre eficiența cheltuielilor publice

Subiectul majorării investițiilor publice în infrastructură, în domeniul educației, în agricultură și mediu, prevăzute în Planul de Acțiuni al Guvernului, a fost discutat în cadrul unei ședințe convocată de premierul Ion Chicu și la care au participat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 14:41 de Ana Marchitan

Școala pentru românii din Poroșcovo prinde contur

Școala pentru românii din Poroșcovo prinde contur Foto: Școala din Poroșcovo

Comunitatea izolată de români/volohi din Poroșcovo, o mică localitate din regiunea Transcarpatia, Ucraina, ar putea avea în curând o școala. Părintele Eftimie Mitra, sprijinul românilori/volohi din regiune a anunțat despre ultimile lucrări care au avut loc în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 08:46

Regina Elisabeta angajează o persoană care să se ocupe de paginile ei de Facebook și Instagram. Ce salariu oferă

Regina Elisabeta angajează o persoană care să se ocupe de paginile ei de Facebook și Instagram. Ce salariu oferă

Familia Regala a Marii Britanii face angajari. Astfel, regina Elisabeta a II-a cauta o persoana care sa se ocupe de conturile de social media ale Casei de Windsor. Salariul este avantajos: 50.000 de lire sterline pe an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 08:41

Vreme de weekend. Maxime de pana la +11 grade și cer noros se așteaptă în capitală. Ce temperaturi vom avea în urmatoarele zile/ FOTO

Vreme de weekend. Maxime de pana la +11 grade și cer noros se așteaptă în capitală. Ce temperaturi vom avea în urmatoarele zile/ FOTO

Potrivit meteorologilor, astazi, se prevede cer variabil. Presiunea atmosferica va fi scazuta. In urmatoarele zile vremea se va incalzi usor. In cursul noptii, in nord se asteapta 1 grade, ziua termometrele vor indica 10 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 08:38

Piton de trei metri, ascuns printre ornamentele din bradul de Crăciun. Cum a fost observat// FOTO

Piton de trei metri, ascuns printre ornamentele din bradul de Crăciun. Cum a fost observat// FOTO

O femeie din Australia a descoperit, printre ornamentele din bradul său împodobit, un piton de trei metri lungime. Leanne Chapman şi soţul ei, din Brisbane, Australia, s-au întors acasă şi au fost alertaţi de comportamentul neobişnuit al păsărilor din balcon. „Sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 14 Decembrie 2019, ora: 07:47

REVOLUȚIA ANTI-CEAUȘESCU din ROMÂNIA. 14 decembrie - 15 decembrie încep PRIMELE MIȘCĂRI la IAȘI și TIMIȘOARA

REVOLUȚIA ANTI-CEAUȘESCU din ROMÂNIA. 14 decembrie - 15 decembrie încep PRIMELE MIȘCĂRI la IAȘI și TIMIȘOARA

La 14 decembrie 1989 are loc o tentativă de organizare a unei manifestaţii anti-ceauşiste la Iaşi care este zădărnicită de forţele de represiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 07:32

OPINIE despre unirea unioniștilor /// Trebuie cooptați lideri noi, credibili. Dacă se va merge pe formulele vechi, nu cred că se va ajunge la schimbare

OPINIE despre unirea unioniștilor /// Trebuie cooptați lideri noi, credibili. Dacă se va merge pe formulele vechi, nu cred că se va ajunge la schimbare

Partidul Liberal propune crearea unei Mișcări Unioniste în Republica Moldova din care să facă parte toate formațiunile care optează pentru unirea cu România și care să participe în comun la alegerile parlamentare și la scrutinul prezidențial din anul viitor. Asemenea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 07:29

Ce temperaturi vor fi în weekend și următoarele 7 zile

Ce temperaturi vor fi în weekend și următoarele 7 zile

Vremea o ia razna! Meteorologii promit temperaturi de până la 14 grade în săptămâna ce urmează și zile cu soare.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 14 Decembrie 2019, ora: 04:53

14 decembrie 1467 - Armata lui Ştefan cel Mare incendiază oraşului Baia (Moldova) şi atacă pe invadatorii unguri

La 14-15 decembrie 1467, noaptea, armata moldovenească (circa 12.000 de oşteni), comandată de Ştefan cel Mare, dă foc oraşului Baia, fosta capitală a Ţării Moldovei, şi atacă pe invadatorii unguri.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Decembrie 2019, ora: 03:14

Cum reduci porția de mâncare, dar să nu rămâi flămând!

Mestecaţi îndelung o bucată de pâine. La un moment dat, veţi simţi gustul dulce, semn că amidonul a fost descompus în glucoză. Aşa reduceţi porţiile imense de mâncare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 18:48

Câteva gospodării din Sîngera au rămas fără porţi de Sfântul Andrei

Câteva gospodării din Sîngera au rămas fără porţi de Sfântul Andrei

Tradiție cu năbădăi. Câteva gospodării din Sîngera au rămas fără porţi de Sfântul Andrei. Acestea au fost furate, iar apoi lăsate la staţia terminus 31.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 18:35

Focuri de armă, în centrul capitalei/ VDEO

Focuri de armă, în centrul capitalei/ VDEO

Focuri de armă în centrul capitalei. Un polițist a fost reținut de ofițerii anticorupție, în momentul în care lua 1.000 de euro mită de la un șofer, prins anterior băut la volan. Totul s-a întâmplat în după-amiaza de 13 decembrie, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 15:54

Statul a înglodat-o în datorii, iar privații o salvează! Datoriile imense ale Companiei „Air Moldova”, lichidate

Statul a înglodat-o în datorii, iar privații o salvează! Datoriile imense ale Companiei „Air Moldova”, lichidate

La un an de la privatizare, fosta companie de stat „Air Moldova” scapă de o bună parte din povara datoriilor. „Civil Aviation Group”, actualul proprietar privat al „Air Moldova”, a reușit performanța de a rambursa, din banii câștigați din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 15:50

România este cel mai mare exportator de viori din UE

România este cel mai mare exportator de viori din UE

Satele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut 105.000 viori, în valoare de 23,3 milioane de euro, iar România este cel mai mare exportator de viori al UE în restul lumii, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică, scrie euractiv.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:49

Iată cât de periculoase sunt mezelurile

Iată cât de periculoase sunt mezelurile

Românii sunt înnebuniţi după mezeluri, arată un studiu recent, peste 60% consumând cel puţin o dată pe săptămână astfel de produse. Nutriţioniştii şi medicii avertizează însă că mezelurile de pe piaţa românească sunt, în mare parte, de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:45

Cea mai bună reţetă de nuci umplute

Cea mai bună reţetă de nuci umplute

 În amintirea anilor de copilărie, când nicio masă de sărbătoare nu era completă fără cozonac, nuci umplute, „faguri" lipiţi cu şerbet şi prăjitură albă ca zăpada, va propunem să vă aromaţi bucătăria şi să vă răsfăţaţi simţurile cu reţeta de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:39

Ion Ceban: Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților, în PMAN

Ion Ceban: Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților, în PMAN

Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților. Primarul Ion Ceban informează locuitorii Capitalei că aceștia pot fi întâlniți lângă Pomul de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:36

Expert: Asistăm la schimbarea tendințelor economice pe fondul creșterii ponderii construcțiilor și serviciilor publice

Expert: Asistăm la schimbarea tendințelor economice pe fondul creșterii ponderii construcțiilor și serviciilor publice

Ascensiunea unor sectoare, inclusiv industria, arată schimbarea tendințelor economice, a opinat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, economistul Ion Tornea. Potrivit lui, asistăm la avansul sectorului construcțiilor, care a ajuns la o pondere de 10 la sută...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 13:30

Donald Trump îl felicită pe Boris Johnson pentru victoria obținută

Donald Trump îl felicită pe Boris Johnson pentru victoria obținută

Președintele american Donald Trump l-a felicitat vineri pe premierul britanic Boris Johnson pentru victoria obținută de formațiunea sa politică, Partidul Conservator, în scrutinul parlamentar din Marea Britanie, relatează site-ul agenției Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)