Cultură

Caderea Zidului din Berlin marcata si in RM

In 2009, Germania marcheaza 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului. Cu ocazia acestui eveniment istoric, Ambasada Republicii Federale Germania in RM organizeaza pe parcursul anului actiuni culturale de exceptie, ne-a anuntat Julia Krummenauer, sef adjunct al misiunii diplomatice. Desi se afla de numai un an in RM, Julia Krummenauer are planuri mari in ceea ce priveste sprijinirea celor mai talentati artisti de la noi.

„La 20 de ani de la caderea zidului berlinez, vrem sa aratam si cetatenilor de aici ca suntem o regiune europeana, in contextul in care si RM se afla pe calea integrarii europene. Europa trebuie sa fie o zona integrata si acest lucru trebuie sa fie valabil si pentru RM. In relatiile noastre exista interesul reciproc, sa aflam mai multe unii despre altii. Doleanta mea e sa realizam proiecte comune, mai ales ca exista relatii de durata intre RM si Germania – de 150 de ani, de cand colonistii germani au venit aici”, a declarat Julia Krummenauer. Recent, trupa Operei Nationale a evoluat pe scene din Germania, iar la 26 iulie, la Teatrul de Vara din Chisinau va avea loc traditionalul concert in aer liber, sustinut de Orchestra Simfonica a Filarmonicii Nationale, Ansamblul de acordeonisti „Concertino”, Geta Burlacu, violonista Alexandra Conunov etc. De asemenea, ambasada va organiza o expozitie a pictorilor germani in universitatile din RM, dedicata evenimentului de acum doua decenii.
 

„In RM sunt foarte multi artisti, care cu trup si suflet doresc sa se dedice artei si ambasada si-a propus sa-i sustina. Vom sprijini plecarea acestora la evenimentele din Germania. In domeniul universitar, acordam anual circa 40 de burse pentru studiile tinerilor in Germania. Desi in istoria noastra au existat si momente mai dureroase, le depasim si incurajam cooperarea pozitiva”, a spus diplomatul. Pentru a crea o Europa unita, e nevoie nu doar de vointa politica, dar si de relatii personale de durata. De aceea, obiectivul strategic al Juliei Krummenauer e sa faciliteze aceste contacte intre oameni. Visul ei este ca cetatenii din RM sa nu-si mai paraseasca tara. Europenii sa vina in RM, o tara ce va prezenta interes!

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *