Astăzi 18 Martie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:24
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 5 Iulie 2017, ora 06:10

Câți ani de închisoare riscă Chirtoacă, Grama, Chirinciuc și alți funcționari

Marime Font

Primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a fost reţinut la 25 mai și pus oficial sub învinuire, ulterior eliberat în arest la domiciliu. Procurorii îl acuză că ar fi obținut 13% din veniturile unei companii pe care ar fi ajutat-o să câștige un proiect pentru construirea de parcări cu plată.


Prin acțiunile sale, primarul Chirtoacă ar fi comis trafic de influență, infracțiune care se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 7 ani.


Fostul ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, a fost eliberat din arest la domiciliu. Dosarul de învinuire a fost expediat în judecată.

Inițial, Eduard Grama, a fost învinuit de corupere pasivă, pentru că ar fi încasat sume în proporții deosebit de mari ce depășeau 200.000 de lei, ulterior acest dosar a fost comasat cu dosarul pentru tentativa de înstrăinare a circa 38 de hectare de teren care aparținea Colegiului de Viticultură și Vinificație din Chișinău. Grama a fost arestat pe 17 martie și trimis în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar în scurt timp acesta și-a dat demisia din funcția de Ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare. Inculpatul riscă până la 15 ani de închisoare.

Fostul ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, este acum în arest la domiciliu, după ce a stat de la 27 aprilie curent până săptămâna trecută la Penitenciarul nr. 13.Demnitarul este învinuit că, în complicitate cu alte persoane, ar fi exercitat presiuni asupra unei companii câştigătoare a licitaţiilor finanţate de Banca Europeană de Investiţii, cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi. La fel ca și fostul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Chirinciuc riscă 15 ani de închisoare.

Fostul viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, este în arest la domiciliu de pe 3 aprilie 2017. El a fost reţinut într-un dosar în care este bănuit de abuz de putere şi prejudicierea bugetului de stat în proporţii deosebit de mari.

Pedeapsa maximă pentru abuz de putere este 6 ani de închisoare.

Fostul deputat, Chiril Lucinschi, a fost plasat la 27 mai curent, în arest la domiciliu. Potrivit procurorilor, fostul deputat împreună cu 3 reprezentanţi ai unui agent economic, sunt bănuiţi de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Acesta ar fi comis spălare de bani prin intermediul companiilor Toast Delux SRL și IPA International Project Agency, al căror gestionar şi beneficiar efectiv este fostul deputat.

Dacă va fi găsit vinovat, Chiril Lucinschi riscă până la 10 ani privațiune de libertate.
 
Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Opinii & Editoriale 14 Martie 2018, de Moni Stănilă

Biserica în dialog (?)

Duminică m-am întristat foarte tare. Uitându-mă la un program de știri, cu speranța că în weekend toate sunt bune și frumoase, dacă tot era duminica Sfântului Grigore Palama, a luminii necreate, văd un circ fără pâine, dar cu televiziune, în fața bisericii din Dereneu,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Martie 2018, de Moni Stănilă

„Lumea mea este în flăcări”

„Lumea mea este în flăcări” este ultimul vers din volumul de poezie al poetului flamand Michaël Vandebril (n. 1972), New romantics, tradus de Doina Ioanid și Jan H. Mysjkin și publicat de editura Arc în această lună, vers care surprinde perfect starea indusă de lecturarea cărții.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Martie 2018, de Dan Nicu

Parlamentarii de la Chişinău, antiromâni prin absenţă

În an de Centenar al Marii Uniri din 1918, există în ambele state româneşti o societate care, prin diferite manifestări, sărbătoreşte marele eveniment de acum un secol.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Martie 2018, de Moni Stănilă

Panoul de onoare

Săptămânile trecute v-am vorbit despre „panoul rușinii”, acele reclame uriașe în care așa-zișii oameni simpli își manifestă susținerea față de un politician sau altul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 8 Martie 2018, de George Simion

NU E ACUM MOMENTUL!

Dragi Tovarăși și pretini, galeria intelectualilor și politicienilor de vază care ne spun că nu este acum momentul Unirii s-a întregit cu o nouă figură hâdă. 

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul