Actualitate

Caii politiei sunt pe duca

Animalele Ministerului de Interne stau toata ziua in grajd

Caii procurati in 2005 de autoritatile capitalei pentru patrularea zonelor verzi sunt slabiti, deoarece nu au fost intretinuti cum se cuvine. Iar unii patrupezi sunt cai taranesti, valoarea carora nu depaseste 5-6 mii de lei, a declarat, ieri, in timpul sedintei operative de la Primaria Chisinau, Alexei Hantatiuc, directorul Gradinii Zoologice.

In 2005, autoritatile publice locale au cumparat 20 de cai de rasa din Ucraina, cu tot cu echipamentul special pentru cavalerii-politisti, valoarea unui animal ajungand la 5000 de euro. Cu alte 1,5 mln. lei, primarul interimar Veaceslav Iordan le-a construit un grajd si doua hipodromuri pentru antrenamente. Au mai fost cheltuiti bani si la procurarea masinilor speciale pentru transportarea cailor de la ZOO pana in zonele de agrement ale capitalei. Astfel, decizia autoritatilor publice locale de a introduce in zonele verzi ale capitalei patrule calari a costat cateva milioane de lei.

Alexei Hantatiuc spune ca intretinerea acestor cai pe teritoriul Gradinii Zoologice este ilegala. Contractul de intretinere a patrupezilor la ZOO a expirat in 2008. Directorul sustine ca, de atunci, nu a mai primit bani in acest scop. El nici nu spera sa vada acesti bani, fiindca „multe animale sunt de azi pe maine”. „Trebuie sa facem ceva. Caii sunt scosi in oras o singura data pe an, de Ziua politiei, pe 18 decembrie. Sufera si animalele.

Toata ziua stau in grajd”, a mai spus Hantatiuc. Iurie Crijanovschi, seful Sectiei ordine publica, afirma insa ca, in perioada calda a anului, aceste animale ajuta la patrularea parcurilor din Chisinau, Vadul lui Voda si Ghidighici. Primarul Dorin Chirtoaca s-a intrebat daca nu ar fi mai ieftin ca pentru politistii care patruleaza parcurile sa fie procurate motorete. „Cu motoreta printre copaci e mai greu sa circuli. Cu caii e mult mai rezonabil si mai placut”, a replicat Iurie Crijanovschi.

Cele mai mari cheltuieli sunt suportate in perioada rece a anului. Iarna, caii sunt intretinuti in boxe speciale, unde temperatura aerului nu coboara mai jos de 18 grade, iar ratia zilnica a unui cal trebuie sa contina 3 kg morcov, 8 kg ovaz, 6 kg fan si 20 de litri de apa incalzita.

Ieri, la sedinta operativa a primariei, s-a decis sa fie formata o comisie speciala, care urmeaza sa examineze cu cat au fost cumparati caii, daca intr-adevar sunt pursange, cat costa intretinerea acestora etc. In prezent, la ZOO sunt intretinuti 39 de cai dintre care 28 sunt ai Regimentului „Scut”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *