Afaceri

Câinii de rasă – o sursă garantată de venit

Totuși, pe lângă venituri, aceste animale de companie implică și multe cheltuieli pentru mâncare, întreținere, vaccinare și eventual cumpărarea hainelor, care sunt destul de costisitoare.

Pe site-urile specializate din R. Moldova un pui de Husky se vinde cu 200-300 de euro, un Bichon Maltez mic ajunge și el până la 300 de euro, tot cam atât costă și un țânc de Shar-pei. Una dintre cele mai scumpe rase este totuși Akita Inu, iar un pui poate fi cumpărat cu 500-600 de euro. Prețurile variază în funcție de rasă, vârstă, dacă animalul este dresat sau nu și dacă are toate vaccinurile. La piață însă, un astfel de animal de companie costă mai ieftin.

„Majoritatea vor să cumpere Husky”

În Chișinău, câinii se vând la o piață improvizată de pe strada Calea Basarabiei. După ce treci printre cabinele în care se repară aparatele electrocasnice, ajungi la tarabele unde câteva zeci de căței și cățele așteaptă ca viitorii stăpâni să-i ia acasă. „Cel mai aglomerat aici este în zilele de sâmbătă și duminică. Atunci vin mai mulți cumpărători și oferta este mai mare”, îmi spune unul dintre comercianți, după ce l-am întrebat de ce este atât de puțină lume.

Marțea, când am mers noi acolo, jumătate dintre locuri erau goale. Chiar și așa am reușit să găsim câini de rasă. Animalele mai mari erau legate de copaci, iar cei mici stăteau tolăniți în cuști. Ion, unul dintre vânzători, mi-a spus că a venit tocmai de la nord. Acesta avea de vânzare câini mari de rasă precum Husky, Laikă siberiană sau Terier German. În cuști am zărit și câțiva pui de aceleași rase. Ei încercau să prindă razele de soare printre gratii. Când m-am apropiat de ei, aceștia au făcut niște ochi miloși și parcă îmi spuneau să-i iau acasă. Cei mai puțin fricoși întindeau lăbuțele printre gratii, iar dacă le dădeam degetul, ei îl netezeau cu limba.

„În unele zile nu vând nici un câine, dar în altele se întâmplă să vând câte 2-3. Majoritatea vor să cumpere pui de Husky, dar sunt unii care doresc și animale mature. Rasa asta este mai cuminte, mai deșteaptă și mai devotată stăpânului”, povestește Ion. Prin urmare, el a recunoscut că un Husky mic de 2-3 luni costă în jur de 250 de euro, iar unul matur poate fi vândut cu maximum 150 de euro. Totodată, pentru un țânc de Laică siberiană, Ion cere 200 de euro, iar un Terier German de câteva luni costă mai puțin, în jur de 150 de euro.

Câinii cu pielea încrețită sunt cei mai buni prieteni ai copiilor

La doar câțiva metri de haita de câini ai lui Ion, se agitau într-o altă cușcă trei țânci de culoare cafenie, care aveau pielea încrețită de parcă recent au fost scoși din mașina de spălat. „Ce vă uitați așa lung? Ei sunt Shar-peii mei! Îs frumoși, nu?”, mă întreabă zâmbind Victoria, cea care venise cu ei la piață. Femeia mi-a spus că se ocupă de creșterea acestei rase mai bine de 5 ani și îi descrie drept niște câini de pază foarte buni. „Ei au câte 2.5 luni, iar prețul variază între 200 și 500 de euro. Cei cu multe încrețituri costă mai scump. Am avut opt, iar pe patru deja i-am vândut. Ei mănâncă singuri și sunt vaccinați”, m-a asigurat stăpâna.

La o altă tarabă am găsit și cel mai scump câine scos la vânzare în acea zi. Acesta era un pui de Akita Inu și avea doar 2 luni. Stăpânul cerea pentru el 500 de euro și mi-a argumentat că este o rasă destul de rar întâlnită în R. Moldova și că, probabil, este visul fiecărui iubitor de animale. „Când crește mare, acest cățel este un bun paznic, este jucăuș și poate fi folosit și la vânătoare de mistreți. El se dresează ușor pentru că este deștept și receptiv”, subliniază mândru proprietarul.

Împerecherea tot aduce bani

Deși pare greu de crezut, dar găsirea unui partener de împerechere pentru câinii de rasă este o adevărată problemă pentru stăpâni, mai ales dacă rasa animalului este de o specie rară. Pe site-urile specializate prețurile pentru aceste servicii variază între 50 și 300 de euro. Sunt și stăpâni care se mulțumesc și cu un pui în urma împerecherii sau nu mai cer bani. Mulți proprietari caută să-și cupleze cățelele cu masculi campioni, iar aici pretențiile financiare ale stăpânului pot crește.

„Cel mai mare campion Labrador Retriver din R. Moldova. Laureat al multor turnee internaționale. Este de culoare neagră și are un caracter bun. Ne angajăm să prezentăm toate certificatele necesare și diplomele care confirmă că deține multe premii. Prețul pentru împerechere vă va surprinde”, se menționează într-o postare pe un site de anunțuri. Am contactat proprietarul acestui câine-campion și el ne-a spus că este de acord ca animalul său de companie să se cupleze în schimbul unui pui, însă doar dacă cățeaua are documente. „Fără acte împerecherea costă 100 de dolari, dacă femela fată patru țânci. În cazul când are mai mulți, prețul crește cu 25 de dolari pentru fiecare pui, iar dacă fată mai puțini, suma scade”, a menționat stăpânul labradorului.

„Nu sunt fotogenic, în realitate sunt mai frumos”

Un alt anunț cu titlul „un băiețel vrea o fetiță” îl prezintă pe Iașa, un cățel de rasă Yorkshire Terrier. În poze, acesta este îmbrăcat într-o bluză roșie, are părul atent pieptănat și privește rușinos în obiectiv. Stăpâna îl descrie ca fiind frumos, deștept, înțelegător și gingaș. „Căutăm o fetiță dintr-o familie bună. Acum Iașa se antrenează cu motanul, vă rog fie-vă milă de pisic”, scrie, evident amuzată, proprietara. În post-scriptum ea a mai adăugat că în pozele anexate la anunț câinele nu a ieșit prea bine. „Nu sunt fotogenic, în realitate sunt mult mai frumos”, scrie stăpâna în numele cățelului.

La final nu este menționată nicio sumă, semn că proprietara ar fi de acord, probabil, ca Iașa să se cupleze gratis.
Proprietarii câinilor de rasă susțin că întreținerea acestor animale de companie bate la buzunar. Potrivit lor, cheltuielile, timp de un an, se ridică la câteva sute de euro sau chiar mai mult, în funcție de specie.

Cel mai scump câine vândut vreodată a fost un Dog de Bordeaux (Mastiful Francez), acesta a fost cumpărat de un om de afaceri din China cu 1.5 milioane de dolari. În ciuda aspectului fioros, acești câini, care ajung și la 100 de kilograme, sunt calmi și prietenoși. În general, prețul unui Dog de Bordeaux mic variază între 1000 și 11000 de dolari.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *