Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:56
Abonamente

Comentariu 8 Octombrie 2012, ora 07:34    Din editia print

Marime Font

Călătorie în ţara gri

Cei care au văzut filmul The Grey Zone (Zona Gri), un film apărut în anul 2001 şi regizat de Tim Blake Nelson, îşi aduc probabil aminte că zona gri era o cameră dintre viaţă şi moarte, una în care deţinuţii de la Auschwitz erau pregătiţi pentru a fi gazaţi.

Printr-o extensie, noţiunea de zonă gri implică incertitudine, timorare în faţa acestei incertitudini şi o licărire de speranţă că ceea ce urmează nu este chiar aşa de macabru cum se crede că va fi. Aflat pentru patru zile în Belarus şi privind atent la ceea ce se întâmpla în jurul meu, am simţit acelaşi lucru.

Din 1994, Belarus este un stat cu regim dictatorial, „…ultima dictatură adevărată din inima Europei”, cum consideră liderii occidentali. Nu puteam rata ocazia de a vizita această ţară, aflată la doar trei ore de mers cu trenul de Vilnius. Ultima oară am fost aici în 1998, când am boxat la Campionatul European. Mi s-a părut atunci o ţară ca oricare alta din spaţiul sovietic - nici mai bună, nici mai rea în comparaţie cu R. Moldova, Ucraina sau Rusia. Acum m-am dus să o văd cu alţi ochi. Am folosit avantajul de a fi moldovean cu două paşapoarte, cu cel românesc ieşind liber din Lituania, iar cu cel moldovenesc intrând nestingherit în Belarus. Aveam impresia că merg în Transnistria, aceleaşi uniforme sovietice verzi, aceleaşi cupoane de imigrare pentru completare, aceleaşi priviri bănuitoare, chiar și grănicerii parcă aveau aceleaşi feţe.


Din tren am văzut sate frumoase, case îngrijite, pământ îngrijit, oraşe curate, unde se construieşte, fabrici şi uzine care lucrează, drumuri bune. Ajuns la Minsk, am descoperit acelaşi lucru. Străzi largi şi curate, arhitectura de tip sovietic se intercalează cu noile construcţii moderne, iar simbolurile sovietice convieţuiesc în proximitate cu marile nume ale capitalismului occidental. O primă senzaţie de curăţenie, ordine şi linişte. Am întrebat pe cei care m-au întâlnit dacă ceea ce văd este o impresie pe care o împărtăşesc şi ei. Mi s-a răspuns a la Caragiale, într-un mod ironic, care în sine reflectă şi o modalitate a belaruşilor de a supravieţui acestor realităţi dedublate „…linişte este şi în cimitir”, iar „…curat la noi, în Belarus, este pe străzi şi în capul oamenilor”. M-am obişnuit repede cu felul belaruşilor de a glumi pe seama lucrurilor care se întâmplă aici, numai că la o privire mai atentă mi-am dat seama că lucrurile sunt mult mai profunde. În metrou, pe străzi, în autobuze sau magazine oamenii nu zâmbesc, merg aplecaţi şi nu se privesc în ochi, pentru că au privirile pustii, care nu trădează nimic, iar la ore târzii nu merg mai mult de trei pentru că sunt abordaţi de miliţie. Am văzut în ochii lor frică, apatie şi lipsă de speranţă. Într-o ţară unde totul decide un singur om, care este „părintele poporului belarus”, Batiuşka. Într-o ţară cu alegeri falsificate, candidaţi bătuţi, tineri maltrataţi, oameni care dispar, cu o tentă militaristă, inoculată încă din şcoli, cu o miză pe serviciile secrete şi organele de forţă, care asigură liniştea şi ordinea de cimitir.

La televizor am văzut doar noutăţi cu retorică antioccidentală, care mă asigurau că prăbuşirea zonei euro şi a Uniunii Europene este iminentă, că în acest context tulbur Belarus este o oază de linişte şi prosperitate (chiar dacă majoritatea populaţiei trăieşte la limita pragului de subzistenţă), iar singura alternativă pentru continentul european este Uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan, care în curând va deveni Uniunea euroasiatică, faţă de care îşi arată interesul peste 20 de ţări, inclusiv Noua Zeelandă şi chiar R. Moldova, care „…până recent dorea aderarea la Uniunea Europeană”. Eram plecat de acasă de o săptămână şi nici nu ştiam că s-a schimbat cursul nostru de politică externă. Dar poate chiar s-a schimbat deja…
Dar, spre fericirea mea, am văzut şi un alt Belarus, legat de amintirea unor timpuri când aceste pământuri erau parte a civilizaţiei europene, în diferite formaţiuni statale, care a dat culturii europene şi mondiale minţi luminate, ancorat în valorile limbii şi culturii belaruse, pe care Batiuşka le detestă, pentru că ele se identifică cu opoziţia democratică (aşa cum pe timpuri şi tovarăşul nostru Voronin pe cele româneşti), legat de drapelul alb-roşu-alb al tradiţiei istorice belaruse, un drapel pe care belaruşii îl arborează în casele lor sau la vile, drapel care le-a fost luat de Lukaşenko în 1995 şi înlocuit cu cel al Belarusiei sovietice, este adevărat, fără seceră şi ciocan.
De-a lungul istoriei sale, poporul belarus s-a aflat într-o mare dilemă istorică, între a fi parte a civilizaţiei europene sau parte a unui masiv euroasiatic condus de fraţii mai mari ruşi. A făcut parte din mai multe construcţii statale - de la Cnezatul Poloţk, considerat leagănul statalităţii belaruse, la Cnezatul Lituaniei, Uniunea Polono-Lituaniană, Imperiul Rus sau URSS. A avut mari dificultăţi în a-şi defini identitatea şi limba, dificultăţi determinate de faptul că limba şi cultura rusă au sufocat-o şi continuă să o sufoce. A încercat în mai multe rânduri să fie altceva decât parte a marelui popor rus. În 1812 l-a susţinut pe Napoleon în campania împotriva Rusiei, în speranţa că va reveni la constructul statal distrus de cele trei împărţiri ale Poloniei în 1792-1795. În 1918 a avut un an de scurtă statalitate, Republica Populară Belorusă, recunoscută de Germania, Austria, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Polonia, Ucraina, Cehoslovacia, Armenia, Georgia şi Turcia, dar a fost distrusă de invazia Armatei Roşii şi transformată în republica sovietică. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a mai avut o încercare de statalitate, Rada Centrală, dispărută odată cu revenirea sovieticilor. În 1991 s-a rupt de Uniunea Sovietică şi a avut o pornire de democratizare determinată de reperele istorice seculare.

Aceste amintiri îi face să mai spere, să iasă în stradă şi să protesteze, să vorbească limba belarusă la bucătării şi să arboreze pe ascuns drapelul istoric. Le-am zis prietenilor mei belaruşi că ei sunt mai nefericiţi decât erau în perioada sovietică. Cel puţin, atunci nu ştiam cum trăia lumea în Occident şi eram convinşi că trăim în „…cel mai democratic, bogat şi puternic stat din lume”. Acum ei călătoresc în Polonia şi Lituania, unde merg după cumpărături şi fac facultăţi, iar Uniunea Europeană exercită o atracţie constantă asupra existenţei lor. Nu cred că liniştea de cimitir va mai dura mult, ar fi un nonsens, şi vor veni timpuri când belaruşii vor putea asculta „Leapis Trubeţkoi” la ei acasă, în Minsk, Gomel sau Moghiliov. Pentru că acum o pot face doar la Kiev, Varşovia sau Vilnius. Batiuşka le-a interzis băieţilor de la cea mai populară trupă belarusă să trăiască şi să cânte la ei acasă. Nu suportă critica pe care aceştia o aduc regimului prin muzica lor.

M-am ferit până acum să fac vreo asociere sau paralelă cu R. Moldova, deşi istoric avem foarte multe în comun. Mă gândeam doar în drum spre Vilnius, cum se gândeşte un ţăran moldovean când se sperie de ceva, Doamne fereşte să avem aşa ceva la noi acasă.

Un articol de: Octavian Țâcu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 13:56

SCANDAL ÎN ROMÂNIA /// Curtea Constituțională a decis că alegerea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului este neconstituțională / Meleșcanu urmează să fie revocat din funcție

SCANDAL ÎN ROMÂNIA /// Curtea Constituțională a decis că alegerea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului este neconstituțională / Meleșcanu urmează să fie revocat din funcție

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea referitoare la alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului, stabilind că este neconstituţională, au declarat, pentru G4Media.ro, surse din CCR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 13:53

După Olesea Stamate, Vlad Țurcanu și Dorin Chirtoacă CANDIDEAZĂ pentru funcția de deputat din circumscripția Hîncești / 15 martie 2020

După Olesea Stamate, Vlad Țurcanu și Dorin Chirtoacă CANDIDEAZĂ pentru funcția de deputat din circumscripția Hîncești / 15 martie 2020

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este candidatul înaintat de formațiunea Mișcării Politice „UNIREA” la funcția de deputat pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția Hâncești.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 13:18

Pește inclus în Cartea Roșie, vândut la PIAȚA CENTRALĂ cu 30 de lei

Pește inclus în Cartea Roșie, vândut la PIAȚA CENTRALĂ cu 30 de lei

În urma autosesizării privitor la materialul apărut în sursele mass-media despre comercializarea resurselor piscicole incluse în Cartea Roşie a R Moldova, în temeiul art.440 alin.(3), Cod contravențional al R Moldova, la 21.01.2020 Inspecția pentru Protecția Mediului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:51

APROAPE DE TRAGEDIE! 5 ELEVI, intoxicați la Colegiu Tehnologic

APROAPE DE TRAGEDIE! 5 ELEVI, intoxicați la Colegiu Tehnologic

Cinci elevi de la Colegiu Tehnologic din Capitală, au fost aduşi noaptea trecută la Institutul Mamei şi a Copilului, după ce s-ar fi intoxicat cu vapori de vopsea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:44

Ekaterini Sakellaropoulou, prima femeie aleasă în funcţia de preşedinte al Greciei

Ekaterini Sakellaropoulou, prima femeie aleasă în funcţia de preşedinte al Greciei

 Parlamentul de la Atena a ales-o miercuri pe Ekaterini Sakellaropoulou în funcţia de preşedinte al Greciei, prima femeie care ocupă acest post în istoria ţării, transmite AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:30

FOTO// Apartament cuprins de flăcări, în Chișinau.Trei MINORI, în periol!

FOTO// Apartament cuprins de flăcări, în Chișinau.Trei MINORI, în periol!

În dimineața zilei de 22 ianuarie un incendiu a izbucnit într-un bloc locativ cu cinci nivele de pe strada Sarmezegetuza 1 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 06:16. Potrivit datelor înregistrate, un apartament cu 2 camere de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Yardsale "Ticket to love"

Yardsale "Ticket to love"

Reușiți să prindeți TICKET TO LOVE și să călătoriți cu locomotiva care vă duce spre dragoste! Pe data de 9 februarie, de pe peronul Gării Feroviare pornește locomotiva iubirii YARDSALE care ține drumul spre primăvară! În timp ce trenul așteaptă la peron, împreuna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 10:37

Igor Dodon și zecile de întâlniri de la Moscova au SCUMPIT GAZUL /// În 2019 am plătit MAI MULT decât 2016 / Cum a evoluat prețul la gaz în ultimii ani

Igor Dodon și zecile de întâlniri de la Moscova au SCUMPIT GAZUL /// În 2019 am plătit MAI MULT decât 2016 / Cum a evoluat prețul la gaz în ultimii ani

Moldoga Gaz a publicat pe site-ul său prețul gazelor naturale procurate pentru perioada 2015 - 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 22 Ianuarie 2020, ora: 10:32

La cererea lui Ion Ceban, șefa Direcției generale educație și-a dat demisia. Împreună cu Rodica Guțu, primarul i-a concediat și pe cei doi șefi adjuncți ai Direcției. Cine vine în locul lor

La cererea lui Ion Ceban, șefa Direcției generale educație și-a dat demisia. Împreună cu Rodica Guțu, primarul i-a concediat și pe cei doi șefi adjuncți ai Direcției. Cine vine în locul lor

Sefa Directiei generale educatie, tineret si sport, Rodica Gutu si-a depus demisia, iar ieri Ion Ceban i-a semnat cererea de plecare din functie, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 22 Ianuarie 2020, ora: 10:29

DIN BANI EUROPENI /// Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chişinău

DIN BANI EUROPENI /// Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chişinău

Un sistem informaţional de monitorizare a consumului de energie în clădirile publice – EMIS - va fi lansat în Chişinău. Sistemul va fi dezvoltat cu suportul PNUD Moldova în cadrul Proiectului „Oraşe verzi durabile pentru Moldova", finanţat de Facilitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 10:11

OPINIE /// Procurorul Viorel Morari ar fi persecutat de Președinte (Emerging Europe)

OPINIE /// Procurorul Viorel Morari ar fi persecutat de Președinte (Emerging Europe)

Situația privind arestarea șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este calificată de unele surse media din Vest drept „răfuială” a președintelui socialist Igor Dodon. Și asta pentru că liderul informal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), aflat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:43

VIDEO/ Pamela Anderson s-a căsătorit a cincea oară

VIDEO/ Pamela Anderson s-a căsătorit a cincea oară

Soțul său este regizorul Jon Peters, cel care a produs filmele ”Superman”, „Flashdance” şi „A Star Is Born”. Pamela Anderson, în vârstă de 52 de ani, și-a unit destinul cu Jon Peters, în vârstă de 74 de ani, în cadrul unei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:39

Președintele Serbiei s-a săturat să primească lecții privind relațiile apropiate cu Rusia și China: „Îi spun mereu lui Putin că obiectivul nostru e aderarea la UE”

Președintele Serbiei s-a săturat să primească lecții privind relațiile apropiate cu Rusia și China: „Îi spun mereu lui Putin că obiectivul nostru e aderarea la UE”

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, spune că este sătul să primească lecții de la liderii europeni privind relațiile strânse pe care le are cu Rusia și China, insistând că Belgradul rămâne fidel dorinței de aderare la Uniunea Europeană, în ciuda...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:33

22 ianuarie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

22 ianuarie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Ion Chicu va prezida astăzi, 22 ianuarie, începând cu ora 15.00, şedinţa Cabinetului de miniştri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:31

GALERIE FOTO// Case scoase la vânzare cu 1 EURO, într-un oraș din Italia

GALERIE FOTO// Case scoase la vânzare cu 1 EURO, într-un oraș din Italia

În orașul italian Bisaccia, 90 de clădiri istorice au fost scoase la vânzare. Prețul fiecăreia dintre acestea este de numai 1 €, scrie CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:23

În Moldova, se desfășoară Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin

În Moldova, se desfășoară Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin

În perioada 20 – 27 ianuarie 2020, în Republica Moldova se derulează Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, eveniment organizat în scopul consolidării eforturilor în vederea reducerii poverii cancerului de col uterin. Cancerul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:57

Războiul plăcuțelor / Anatol Țăranu: Chișinăul a CEDAT la ordinul stăpânilor de la Moscova

Războiul plăcuțelor / Anatol Țăranu: Chișinăul a CEDAT la ordinul stăpânilor de la Moscova

Stăpânii guvernului de la Chișinău, cât și a administrației separatiste de la Tiraspol se află la Moscova și de aceea nu trebuie să ne mire faptul că autoritățile moldovenești au cedat rușinos în războiul plăcuțelor de înmatriculare, Dodon umilindu-se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:39

Pisică din Rusia care ar avea puteri vindecătoare, scoasă la vânzare cu 320.000 de dolari

Pisică din Rusia care ar avea puteri vindecătoare, scoasă la vânzare cu 320.000 de dolari

O pisică din Rusia, despre care proprietarul spune că ar avea puteri vindecătoare, a fost scoasă la vânzare pentru suma de 20 de milioane de ruble, adică 320.000 de dolari. „Pisica mi-a spus într-un vis să o vând și să folosesc banii pentru o cauză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:31

Președintele israelian, Reuven Rivlin, va efectua o vizită în România, la invitația lui Klaus Iohannis

Președintele israelian, Reuven Rivlin, va efectua o vizită în România, la invitația lui Klaus Iohannis

Președintele israelian, Reuven Rivlin, a acceptat invitația omologului său român, Klaus Iohannis, de a efectua o vizită în România în 2020, potrivit Administrației Prezidențiale.  „Președintele României a evidențiat relațiile excelente cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:16

VEȘTI BUNE pentru trușeneni / Ruta de troleibuz nr.34 care leagă Chișinăul și Trușeni a fost suplinită cu un troleibuz de ultimă generație

VEȘTI BUNE pentru trușeneni / Ruta de troleibuz nr.34 care leagă Chișinăul și Trușeni a fost suplinită cu un troleibuz de ultimă generație

Ruta de troleibuz nr. 34 „Chișinău - Trușeni” a fost suplinită cu un nou troleibuz de ultimă generație care deja circulă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:16

Cum funcționează celula care ucide toate tipurile de cancer și de ce este diferită de tot ce s-a descoperit până acum

Cum funcționează celula care ucide toate tipurile de cancer și de ce este diferită de tot ce s-a descoperit până acum

O celulă descoperită de cercetătorii de la Universitatea Cardiff în sistemul nostru imunitar ar putea sta la baza unui tratament universal împotriva cancerului. Chiar dacă va avea succes, tratamentul este greu accesibil și foarte costisitor, avertizează medicul Silvia Coman, ea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:09

Dumitru Diacov: „Cândva am fost alintați. Socialiștii au bani, cei de la ACUM au două televiziuni”

Dumitru Diacov: „Cândva am fost alintați. Socialiștii au bani, cei de la ACUM au două televiziuni”

Partidul Democrat nu mai huzurește ca pe vremuri, în schimb privește în jur cu siguranță. Președintele de onoare al formațiunii, Dumitru Diacov a declarat în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8 a declarat că deși au fost supuși mai multor presiuni în...

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 22 Ianuarie 2020, ora: 08:08

Urmaşul iPhone SE ar putea fi lansat în martie

Urmaşul iPhone SE ar putea fi lansat în martie

Apple pregăteşte un model de iPhone mai ieftin decât toate cele pe care le are în prezent în portofoliu, acesta urmând să intre pe piaţă la începutul primăverii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:03

ȘOCANT/ O tânără din Chișinău s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10

ȘOCANT/ O tânără din Chișinău s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10

O tânără de 34 de ani s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10 al blocului în care locuia. Totul s-a întâmplat în prima jumătate a zilei de 21 ianuarie, pe strada Milescu Spătaru din sectorul Ciocana al capitalei. Informația a fost confirmată pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:01

Alexandru Jizdan: Ion Mereuță ar putea fi candidatul PD în Hîncești

Alexandru Jizdan: Ion Mereuță ar putea fi candidatul PD în Hîncești

Potrivit deputatului PD Alexandru Jizdan, candidatul Partidului Democrat la alegerile parlamentare noi din circumscripția Hîncești ar putea fi Ion Mereuță.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)