Social

Călătorii peste hotare pe banii publici

Printe artiştii din ansamblu, din delegaţie au mai făcut parte şi funcţionari publici din Ungheni, dar şi rude, şi amici de-ale acestora care s-au plimbat pe bani publici.

Gazdele oraşului Moletai au menţionat în invitaţia pe care o expediase la Consiliul raional Ungheni că grupul de participanţi care va veni la Festival nu trebuie să depăşească cifra de 35 de persoane. Autorităţile raionale însă nu au ţinut cont de rugămintea gazdelor, aşa că în Lituania au plecat din Ungheni 40 de persoane, 12 dintre care au fost funcţionari publici, dar şi rude ale acestora. Printre funcţionarii care au vizitat ţara baltică se numără: Petru Langa, vicepreşedinte raionului Ungheni şi soţia acestuia Mariana Langa; Eugenia Rotari, specialist în cadrul Consiliul raional Ungheni; Maria Bolotovici, directoarea Casei de Cultură; Eugenia Baroncea, şefa secţiei Cultură şi Turism; Tatiana Babin, specialist principal, şi Tatiana Scripcari, contabil în cadrul aceleiaşi secţii. Artiştii din Pârliţa au fost însoţiţi şi de consilierii raionali Constantin Iutiş, Vladislav Negară şi Victor Reznic, ultimul fiind şi şeful Inspectoratului Fiscal din Ungheni. Printre participanţii la Festival au fost şi două persoane care nu sunt nici artişti, nici funcţionari publici. Este vorba de fiica contabilei de la secţia Cultură şi Turism şi de Victor Gaibu, medic stomatolog.

Consilierul raional din partea Partidului Democrat din Moldova, Vladislav Negară, susţine că el a reprezentant autorităţile publice locale, fiind acolo într-o vizită de lucru. „Împreună cu ceilalţi colegi de-ai mei de la Consiliu ne-am întâlnit cu autorităţile locale de acolo, pentru a stabili proiecte comune de viitor cu oraşul Moletai, localitate care este înfrăţită cu Ungheniul”, argumentează alesul raional.

Transportul achitat din „economii”

Şefa secţiei Cultură şi Turism din raionul Ungheni, Eugenia Baroncea, spune că medicul stomatolog a mers la eveniment în calitate de reporter. „Trebuia cineva să fotografieze artiştii pentru a aduna material! De ce căutăm răul în tot ce-i frumos? Care e problema dumneavoastră că am fost însoţiţi şi de un copil? A fost o vizită de artişti amatori şi am avut dreptul să luăm pe cine dorim. Din bani publici nu am cheltuit nimic”, ne-a spus supărată Eugenia Baroncea.

Dacă şefa Secţiei Cultură şi Turism susţine că nu au fost cheltuiţi bani publici, altceva ne spune Petru Langa, vicepreşedintele raionului Ungheni. „Alimentaţia şi cazarea a fost asigurată din contul gazdelor, transportul cu autocarul a fost achitat din economiile făcute de secţia Cultură şi Turism”, ne-a spus funcţionarul. Petru Langa argumentează faptul că soţia sa a mers în Lituania, deoarece el a fost şeful delegaţiei, iar protocolul spune că trebuia să fie însoţit de aceasta.

Menţionăm că, anterior, Eugenia Baroncea declara pentru ziarul local „Unghiul” că transportul a fost achitat din bani publici, iar suma cheltuită ar fi de circa 38 de mii de lei.

Eugenia Baroncea: „Jurnaliştii trebuie să scrie despre lucruri frumoase”

Şefa secţiei Cultură şi Turism, Eugenia Baroncea, s-a arătat extrem de supărată, pentru că, susţine ea, o întrebam lucruri inutile pentru societate. „Nu înţeleg care e problema dumneavoastră, de mă întrebaţi din contul cui au mers persoanele străine? Eu cred că ar trebui să scrieţi de lucruri mai frumoase. Nu aveţi cu ce vă ocupa? E prea mult negativism în societate, iar pentru acest lucru natura ne pedepseşte”, ne-a „sfătuit” Eugenia Baroncea, care a refuzat să ne dea detalii despre organizarea acelei vizite în Lituania.

Vasile Spinei, directorul Centrului „Acces-Info”, afirmă că, atunci când o persoană deţine o funcţie publică, aceasta este obligată să furnizeze informaţii cu caracter public, iar dacă transportul a fost achitat din haznaua publică, atunci funcţionarii trebuie să dea socoteală pentru orice bănuţ cheltuit. „Jurnalistul se informează pentru cetăţeni, iar doamna nu trebuie să le dea indicaţii reporterilor cum să-şi facă datoria. Văd că la noi devine o modă ca demnitarii şi funcţionarii publici să-i pună la punct pe jurnalişti şi să le reproşeze că nu au cu ce se ocupa sau, mai rău, să-i ameninţe, doar din motivul că aceştia încearcă să scoată de la ei informaţii publice”, a menţionat Spinei.

Lilia Zaharia

Citiți mai departe pe moldovacurata.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *