Calendar istoric - 3 iunie 1989: Începe reprimarea revoltei anticomuniste din Piața Tien An Men

publicat în Istorie pe 3 Iunie 2013, 05:40

Guvernul chinez trimite forțe militare pentru reprimarea demonstranților anticomuniști adunați în Piața Tien An men, din centrul Beijingului. 

Manifestația a început la mijlocul lunii mai, când studenții chinezi s-au adunat în Piața Tien an Men în urma decesului liderului Partidului Liberal, Hu Yaobang. La scurt timp, studenții au început să scandeze lozinci anticomuniste și au cerut democratizarea Chinei. Fără niciun răspuns favorabil de la autoritățile comuniste conduse de Deng Xiaoping, studenții din Piața Tien an Men au intrat în greva foamei, la 13 mai. O săptămână mai târziu, conducerea comunistă a Chinei impunea legea marțială în Beijing. Masacrul a început la 3 iunie, când liderul comunist chinez Deng Xiaoping a ordonat forțelor armate să elibereze Piața. Tancurile s-au îndreptat imediat către Tien an Men, și au intrat în plin în mulțimea tinerilor protestatari. Miile de studenți chinezi au fost împrăștiați, iar pe străzile adiacente Pieței sute de civili neînarmați au fost uciși de forțele armate trimise de puterea comunistă.

4 iunie 1920

Este parafat Tratatul de la TrianonTratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, pe de altă parte.

Tratatul a fost semnat pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România și Cehoslovacia. Tratatul de la Trianon a făcut parte din seria tratatelor încheiate la finalul Primului Război Mondial, celelalte fiind tratatele de pace încheiate de Puterile Aliate cu Germania (la Versailles, în 28 iunie 1919), Austria (la Saint Germain en Laye, în 10 septembrie 1919), Bulgaria (la Neuilly, în 27 noiembrie 1919) și cu Turcia (la Sèvres, semnat la 4 iunie 1920 și repudiat apoi, fiind înlocuit cu tratatul de la Lausanne).

Tratatul a fost și continuă să fie perceput în mentalul colectiv maghiar drept o catastrofă. Din această perspectivă Tratatul de la Trianon reprezintă doar actul care a consfințit sfârșitul regatului Sfântului Ștefan, regat care, de facto, dispăruse în secolul al XVI-lea, prin înfrângerea de la Mohács și divizarea teritoriilor sale între Imperiul Otoman și Sfântul Imperiu Roman (devenit ulterior Austria și, în 1867, Dubla Monarhie, Austro-Ungaria), dar care, formal, a continuat să existe, împărații de la Viena purtând până la sfârșit și titlul de regi apostolici ai Ungariei.

5 iunie 1947

Este făcut public Planul Marshall


A fost făcut public planul Marshall, de către George Marshall, senator de stat al SUA, de ajutorare a țărilor din Europa Occidentală devastate de cel de-al Doilea Război Mondial. Aplicarea acestuia a început de la 3 aprilie 1948, fiind în vigoare până în luna iulie 1951. Planul Marshall, cunoscut oficial ca European Recovery Program (ERP), a fost primul plan de reconstrucție conceput de Statele Unite ale Americii și destinat aliaților europeni din al Doilea Război Mondial.

6 iunie 1944

Ziua Z, debarcarea în Normandia


Operațiunea Neptun, cunoscută și ca Debarcările din Normandia, a fost asaltul și operațiunile amfibii din timpul Operațiunii Overlord declanșată de Aliații occidentali pentru deschiderea celui de-al doilea front în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ziua Z inițială pentru declanșarea operațiunii (5 iunie) a fost amânată cu 24 de ore, pentru 6 iunie 1944. Atacul inițial a avut două faze: o debarcare a parașutiștilor americani și britanici (printre ei se afla și un batalion canadian) la scurtă vreme după miezul nopții și o debarcare amfibie a infanteriștilor și diviziilor blindate aliate pe plajele Franței, care a fost declanșată la ora 06:30.

7 iunie 1929

Vaticanul devine stat suveran


Vatican, oficial Statul Cetății Vaticanului, este un mic stat suveran al cărui teritoriu constă dintr-o enclavă în orașul Roma, Italia. Întreaga țară este de aproximativ jumătate de kilometru pătrat. Statul este condus de către episcopul Romei, Papa, și astfel poate fi considerat un stat ecleziastic în care funcțiile înalte sunt ocupate de către clerici. În zilele noastre, Vaticanul este cel mai mic stat independent din punctul de vedere al suprafeței și al numărului de locuitori. Este reședința teritorială a Sfântului Scaun, entitatea instituțională reprezentată de către papă, episcopul Romei și prin urmare principala reședință ecleziastică a Bisericii Catolice.

8 iunie 632

Moare profetul Mohamed


Mohamed este întemeietorul religiei islamice și este considerat, de către musulmani, a fi un mesager și un profet al lui Dumnezeu, ultimul profet într-o serie de profeți islamici, așa cum se spune în Coran. Dintre toți întemeietorii de religii universale, Mahomed este singurul căruia i se cunoaște, în linii mari, biografia (izvoarele cele mai importante sunt Coranul - în arabă, al Quar'an, „Propăvăduirea" - și informațiile transmise de Tradiție - în arabă, al-Hadit, „Zicerea", „Spusa".

9 iunie 1856

A fost publicată poezia „Hora Unirii”


Marele poet moldovean Vasile Alecsandri a publicat în revista „Steaua Dunării", poezia „Hora Unirii"; în scurt timp a devenit imnul de luptă pentru Unirea Principatelor, imnul unității naționale românești. Este cântecul care va însoți nu doar unirea Moldovei cu Țara Românească, în 1859, dar va fi și îndemnul la realizarea aducerii tuturor românilor între granițele unui singur stat, România, act realizat la 1 decembrie 1918.