Istorie

Calendar istoric

10 decembrie 1901 – Primele premii Nobel


La Stockholm, Suedia, au fost decernate primele premii Nobel pentru cercetările în fizică, medicină, chimie, literatură și pace. Ceremonia a avut loc la comemorarea a cinci ani de la moartea savantului Alfred Nobel, care și-a donat întreaga avere pentru premierea anuală a celor mai importante descoperiri. În prezent, premiile Nobel sunt considerate cele mai importante distincții care se acordă în diverse domenii de activitate. Chiar și acum s-a păstrat obiceiul ca premiile să fie acordate în cadrul unei impozante ceremonii pe data de 10 decembrie.

11 decembrie 1946 – Începutul UNICEF

A fost creat Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), cu sediul central la New York, cu scopul ajutorării copiilor din țările devastate de cel de-al Doilea Război Mondial. Cel care a pledat pentru înființarea organizației a fost polonezul Ludwik Rajchman care a propus la o întrunire a reprezentanților Națiunilor Unite crearea unui fond pentru sprijinirea copiilor. Condiția impusă a fost însă aceea ca banii să nu fie direcționați egal, doar spre statele victorioase în al Doilea Război Mondial. Astfel, pe 11 decembrie 1946, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție care a prevăzut apariția noului for. În primii ani de activitate, programele UNICEF au fost direcționate spre Europa de Est, Orientul Mijlociu și China.

12 decembrie 1901- Prima transmisiune transatlantică a unui semnal radio

Inventatorul italian Guglielmo Marconi a realizat prima transmisiune transatlantică a unui semnal radio. Marconi a făcut încercări repetate pentru transmiterea sunetelor la distanță, fiind unul dintre promotorii radiotehnicii. Lui i se atribuie rolul cel mai important în apariţia radioului.

În 12 decembrie 1901, între Poldhu (Anglia) și Terra Nova (St. John – Canada), la ora 11:30, a fost consemnat cel mai important moment pentru istoria radiofonică. Prima transmisiune transatlantică nu a fost scutită însă de peripeţii, dar, în ciuda problemelor tehnice ivite, Marconi s-a încăpățânat să o realizeze. La acea dată, pe țărmul răsăritean al Atlanticului, emițătorul a început să împrăștie unde cu ajutorul unei scântei, în ritmul literei „S”. La aceeași oră, pe țărmul apusean al oceanului un alt fizician, cu urechea lipită de aparatul receptor, urmărea zvâcnirile unui zmeu care avea rolul de antenă. La ora 12.30 s-a auzit primul semnal în condiții destul de bune dacă se ține seamă că nu exista amplificare. Istoria consemnează că prima transmisiune peste Oceanul Atlantic a costat 200.000 de dolari.

13 decembrie 1524 – Radu de la Afumați e confirmat ca domn al Țării Românești

Radu al V-lea, „de la Afumați” sau „Domnul celor 20 de războaie” (n. ante 1500 – m. 2 ianuarie 1529, Râmnicu Vâlcea), fiul lui Radu al IV-lea cel Mare și al Doamnei Cătălina. Ginere al lui Neagoe Basarab, a fost căsătorit cu Ruxandra, la 21 ianuarie 1526. După moartea lui Radu, aceasta a devenit soția unui alt voievod, Radu Paisie. A primit supranumele „de la Afumați” pentru că avea o proprietate în Comuna Afumați (Județul Ilfov), moștenită de la bunicul său Vlad Călugărul (1482 – 1495). Pentru a-l deosebi de alți domnitori cu numele de Radu (în special de tatăl și frații săi), voievodul a mai avut și alte supranume. În timpul vieții i s-a spus Radu Voievod cel Nou și Radu-Vodă cel Tânăr, iar după moarte i s-a mai zis și Radu cel Viteaz (într-un document din 1588), ca dovadă a vitejiei dovedite în stăvilirea turcilor și împiedicarea transformării Țării Românești în pașalâc turcesc. După locul unde a fost ucis, a mai fost pomenit și ca „Radu Voievod care a pierit la Râmnic”.

14 decembrie 1503 – S-a născut Nostradamus

Nostradamus (14 decembrie, 1503 – 2 iulie, 1566), pe numele său real Michel de Nostredame, a fost un faimos medic, cabalist și farmacist francez. Celebritatea sa se datorează lucrării Les Propheties, a cărei primă ediție a apărut în 1555. De la publicarea sa, a devenit foarte populară în toată lumea, creându-se în jurul său un cult. În literatura tuturor timpurilor i s-a acordat titlul de prevestitor al tuturor marilor evenimente care se desfășurau sau urmau să se întâmple în lume. Lucrările lui Nostradamus sunt realizate din catrene, multe dintre ele au fost de-a lungul timpului interpretate sau traduse greșit. Nostradamus este o figură proeminentă a Renașterii Franceze și profețiile sale sunt strâns legate de aplicarea Codului Bibliei cât și a altor lucrări despre profeții.

15 decembrie 1966 – A decedat Walt Disney

Walter Elias Disney (n. 5 decembrie, 1901 – d. 15 decembrie, 1966) a fost un regizor, producător, animator, scenarist și antreprenor american, câștigător de 22 de ori al premiilor Oscar. Numele său este unul comun în orice casă americană și este cunoscut chiar și în rândul copiilor. El a fost fiul Florei și al lui Elias Disney și a avut trei frați și o surioară. Fiind co-fondator al studioului Walt Disney Productions, Walt a devenit unul din cei mai cunoscuți producători de film din lume. Compania sa, cunoscută acum sub numele de The Walt Disney Company, are venituri anuale de peste 30 de miliarde de dolari. Walt Disney este cunoscut mai ales ca și producător de film, precum și ca un inovator al animației și al parcurilor tematice. A fost nominalizat la 61 de premii Oscar și la șapte premii Emmy, deținând recordul pentru cele mai multe nominalizări la Oscar.

16 decembrie 1989 – La Timișoara începe Revoluția

„Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!” – sloganul care a scos în stradă sute de mii de români, sătui de dictatură, s-a născut cu 23 de ani în urmă. Seara de 16 decembrie 1989 a fost seara Revoluţiei de la Timişoara. Mulţimea a reuşit să pună stăpânire pe centrul oraşului. Peste tot se auzeau strigăte şi îndemnuri. 16 decembrie 1989 a fost, pentru timişoreni, un fel de miracol, cel al trecerii de la o măruntă nemulţumire locală, a evacuării unui pastor, la frenezia colectivă a rezolvărilor radicale. Pe 16 decembrie, oamenii au început să se strângă din nou în faţa casei pastorului Laszlo Tokes. Ei au cerut primarului un document scris de anulare a ordinului de evacuare din oraş a pastorului. În jurul orei 15, s-a format o delegaţie care să meargă la primărie, să vadă ordinul scris. În loc să rezolve cererea, autorităţile i-au ameninţat pe oameni că, dacă nu vor elibera Piaţa Mare în două ore, vor fi împrăştiaţi cu tunuri cu apă. Chiar şi Laszlo Tokes i-a sfătuit pe oameni să plece acasă.
Timişorenii au început să scandeze lozinci, un tânăr a oprit un tramvai şi a strigat „Mă numesc Daniel Zăgănescu şi nu mi-e frică de Securitate. Jos Ceauşescu!” Circulaţia a fost întreruptă de cele câteva mii de persoane care se strânseseră în centrul oraşului. Se striga „Libertate, dreptate”, se cânta „Deşteaptă-te, române" şi s-a jucat Hora Unirii. Acesta a fost, spun martorii, momentul declanşării Revoluţiei Române.

Coloanele s-au îndreptat spre Comitetul Judeţean al PCR, bine păzit de trupele Ministerului de Interne. Oficialităţile locale hotărâseră, în şedinţă, să mobilizeze toate forţele, pentru a-i îndepărta pe manifestanţi, şi chiar să ceară ajutor la Bucureşti. Oamenii au fost întâmpinaţi cu jeturi de apă, cu gaze lacrimogene şi bastoane de cauciuc. S-au făcut primele arestări, iar timişorenii s-au regrupat în faţa Catedralei, unde se simţeau mai protejaţi.

Forţele de ordine şterg imediat urmele atacului asupra Comitetului Judeţean şi apoi atacă manifestanţii, de mai multe ori, în diferite locuri din oraş. Protestatarilor li se alătură studenţii şi sindicatele. A fost momentul în care protestul a devenit unul social. Oamenii au spart vitrinele magazinelor şi au dat foc cărţilor lui Ceauşescu, au distrus lozincile „Epocii de aur" de pe stradă. Până după miezul nopţii, au loc adevărate lupte de stradă. Pastorul Laszlo Tokes a fost arestat şi bătut, dar combatanţii şi-au părăsit poziţiile spre dimineaţă. Cu promisiunea, însă, că vor continua protestul şi a doua zi, pe 17 decembrie. În acea noapte, timişorenii au primit un mesaj de împăcare de la autorităţi – caloriferele erau fierbinţi, iar la robinete curgea apă caldă. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *