Cultură

Calendar ortodox 18 august. Este sărbătorit un mare Sfânt făcător de minuni

Calendar ortodox 18 august. Este sărbătorit un mare Sfânt făcător de minuni
Sfântul Ioan de Rila (cca. 867 – 946) este cunoscut ca ocrotitor al poporului bulgar și unul dintre cei mai reprezentativi sfinți ai Bisericii Ortodoxe Bulgare. Sfântul Ioan de Rila a fost unul dintre primii sfinți canonizați după încreștinarea bulgarilor. Este atât întemeietorul monahismului bulgar, cât și al primului așezământ monahal din Bulgaria, Mănăstirea Rila.

Sfântul Ioan de Rila a fost primul sihastru bulgar, fiind venerat ca sfânt încă de pe vremea când era în viață. Legendele create în jurul său spun că animalele sălbatice veneau în mod liber la el și păsările i se așezau pe mâinile sale. Ucenicii săi au fondat mai multe biserici în onoarea sa, inclusiv celebra Mănăstire Rila. Una dintre aceste biserici, „Sf. Ivan Rilski” și a fost descoperită abia în anul 2008, în orașul Veliko Tărnovo. Astăzi, Sfântul Ioan de Rila, prăznuit în fiecare an pe 18 august, dar și pe 19 octombrie, este cinstit ca sfântul patron al bulgarilor și ca unul dintre cei mai importanți sfinți ai creștinismului bulgar.

Initial pastor, la vârsta de 25 de ani a ales să-și trăiască viața în singurătate și rugăciune. Sfântul Ioan de Rila a trăit în singurătate în mai multe locuri, înainte de a se duce in Munții Rila, unde și-a petrecut restul vieții. Sfântul Ioan de Rila era cunoscut, înca din timpul vieții, ca făcător de minuni. Vestea aceasta s-a răspândit cu ușurință în întreaga țară, ajungând până în capitala Imperiului Bulgar.

Rugăciune închinată Sfântului Ioan de Rila
„Cel ce ai fost alesul Domnului, cu vieţuire preaminunată, Preacuvioase Ioane, din tinereţe L-ai iubit pe Hristos şi ai urmat calea cea îngustă către El; iar pentru multele tale nevoinţe şi râuri de lacrimi, te-ai îmbogăţit cu darurile Sfântului Duh. Pentru aceasta te fericim şi, pentru că îndrăznire multă ai înaintea Sfintei Treimi, te rugăm, izbăveşte-ne din tot necazul, căci te chemăm pe tine: Bucură-te, Preacuvioase Ioane, făcătorule de minuni din Rila, slava şi bucuria noastră!”

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *