Cultură

Calendar ortodox 23 octombrie 2020. Mare sărbătoare la români

Sărbătoare mare la data de 23 octombrie

La 23 octombrie îl prăznuim pe Sfântul Iacob, numit și fratele Domnului. Cel mai bine ar fi să îl numim vărul lui Iisus Hristos, pentru că Mântuitorul S-a născut pe cale supranaturală, deci nu a fost rodul legăturii dintre Iosif și Fecioara Maria. Totuși, la evrei, orice legătură de rudenie se rezumă la FRATE.

Mama lui Iacob, Salomeea, era ruda Maicii Domnului, iar Iosif ajunge să fie logodnicul Mariei la bătrânețe, după moartea soției sale Salomeea. Sfântul Iacob a călătorit în Egipt împreună cu tatăl său Iosif, cu Fecioara Maria și Pruncul, în vremea în care Irod căuta să-L omoare pe Hristos.

El a avut un rol important în religia noastră, pentru că a fost primul episcop al Ierusalimului și a alcătuit prima slujbă a Sfintei Liturghii. În ziua în care el este prăznuit, pe 23 octombrie, Biserica Ortodoxă Greacă săvârșește Liturghia Sfântului.

Mai mult, Sfântul Iacob a determinat mulți iudei și elini la creștinism. Când Anania a ajuns Mare Arhiereu, a hotărât să-l ucidă. Atunci când bătrânii l-au sfătuit să urce pe aripa Templului şi să grăiască de acolo împotriva lui Hristos, le-a urmat porunca doar pe jumătate: el a mers acolo și a spus în fața celor prezenți că Hristos este Fiul lui Dumnezeu. Mărturisirea lui i-a adus moartea. A fost aruncat de pe zidurile templului din Ierusalim și ucis cu pietre.

Troparul Sfântului Apostol Iacob, ruda Domnului, glasul al 2 lea:

Ca un ucenic al Domnului ai primit Evanghelia, drepte; ca un mucenic eşti de neînduple­cat; îndrăzneală ca un frate al lui Dumnezeu, a te ruga ca un ierarh. Roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *