Ultima oră

California INTERZICE pungile din plastic

Potrivit legii care a fost ratificată marţi de guvernatorul acestui stat american, pungile din plastic de unică folosinţă vor dispărea din magazinele alimentare şi din farmacii începând de la 1 iulie 2015, apoi din minimarketuri, magazine care vând alcool şi din pescării, începând din 1 iulie 2016.

Politicienii americani au adoptat această lege în primele zile ale lunii septembrie, iar guvernatorul Californiei, Jerry Brown, avea la dispoziţie până la sfârşitul lunii pentru a o ratifica.

"Această lege reprezintă un pas în direcţia cea bună, ea reduce torentul de pungi din plastic care ne poluează plajele, parcurile şi chiar oceanul în sine", a comentat guvernatorul californian, după promulgarea de marţi a textului de lege.

"Suntem primii care interzic aceste pungi şi nu vom fi singurii care o vor face", a adăugat el.

Legea permite magazinelor să factureze cu 10 cenţi pungile din hârtie sau reutilizabile.

Interdicţii similare, susţinute de organizaţiile care militează pentru protejarea mediului înconjurător, sunt deja în vigoare în câteva oraşe americane, precum Los Angeles şi San Francisco.

Legea era combătută de opoziţia republicană care consideră această interdicţie un fel de ingerinţă a statului în afacerile companiilor mici şi mijlocii. Legea este criticată şi de producătorii de pungi din plastic, care evocă riscul unor concedieri şi apariţia unor costuri suplimentare pentru consumatori.

În Franţa, guvernul doreşte să interzică pungile din plastic de folosinţă unică din comerţ începând cu 1 ianuarie 2016.

Comisia Europeană a cerut în 2013 statelor membre să reducă utilizarea acestor tipuri de pungi.

Sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *