Astăzi 23 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:42
Abonamente

Educație 23 Mai 2017, ora 10:06    Din editia print

Camerele de supraveghere la BAC sunt eficiente

Marime Font

Acum patru ani, când Ministerul Educației a luat decizia să instaleze camere de supraveghere la examenul de bacalaureat, o bună parte din societate a condamnat această inițiativă. Ce părere au, însă, candidații la bacalaureat, sesiunea 2017, despre camerele de supraveghere, ce emoții îi încearcă, dar și ce rezultate a avut această inițiativă pe termen lung, aflați din materialul ce urmează.

„Când am aflat despre instalarea camerelor de luat vederi, am fost foarte fericită”

Elevii clasei a XII-a A, profil real, din Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Capitală, au păreri împărțite despre pregătirea pentru examenele de bacalaureat și despre camerele de luat vederi. Tinerii au recunoscut că au emoții, însă acestea nu au nicio legătură cu dispozitivele de supraveghere. Mai mult ca atât, eleva Elizabet Galaju, s-a bucurat mult atunci când în 2013, au fost instalate camerele de luat vederi, pentru că acestea asigură egalitatea și transparența la BAC. De asemenea, fata ne-a spus că pentru a obține note bune la bacalaureat a început a se pregăti intensiv pentru acest test încă din primul an de liceu. „Pregătirea pentru BAC a început încă din clasa a X, acum are loc doar o revizuire a cunoștințelor acumulate. Pentru acest proces metoda cea mai bună este să rezolvi teste pentru BAC. Acum, câțiva ani, când am aflat despre instalarea camerelor de luat vederi, am fost foarte fericită, pentru că în sfârșit au fost găsite modalități de combatere a fraudelor în timpul examenului. Am pus întotdeauna accent pe cunoștințe și am pledat pentru corectitudine și onestitate și nu vreau să fiu la un nivel cu cei care nu sunt corecți și trișează. Cele mai mare emoții le am pentru examenul de limbă și literatură română, pentru că acesta este unul subiectiv și este mai greu să obții o notă bună”, recunoaște tânăra.

Camerele de supraveghere de la BAC permit elevilor să fie egali

Emoții are și colegul său de clasă Cezar Crețu, doar că, spre deosebire de Elizabet, băiatul consideră că limba și literatura română este o disciplină mult mai ușoară, decât matematica, care s-ar putea să-i dea bătăi de cap la BAC. „Cele mai mari emoții le am pentru examenul la matematică, deoarece este cel mai important la profilul pe care l-am ales și conține sarcini pe care le-am efectuat în toți cei trei ani de liceu, iar un rezultat sau un semn greșit poate schimba nota radical. Pe când la limba română, cu ajutorul unor tehnici și a unui stil propriu bine conturat poți obține o notă bună. De abilitățile de a lucra cu cifrele o să am nevoie și în activitatea profesională, pentru că voi urma o facultate în domeniul economiei. Instalarea camerelor de supraveghere la BAC este o idee bună. Acestea permit tuturor elevilor să fie egali și să-și arate abilitățile acumulate pe parcursul anilor de studii”, consideră elevul.

„Odată cu instalarea camerelor de supraveghere, elevii au conștientizat importanța BAC-ului”

Și Livia State, profesoară de limbă și literatură română din Liceul „Mihai Eminescu”, susține ideea instalării camerelor de supraveghere în timpul examenelor de absolvire. Mai mut ca atât, profesoara a constatat că odată cu noul sistem de supraveghere, elevii au devenit mult mai implicați în procesul educațional, dar și mai responsabili „Odată cu demararea reformelor și instalarea camerelor de supraveghere, elevii au conștientizat importanța și seriozitatea acestui examen. De aceea, în comparație cu generațiile trecute, au o atitudine mult mai serioasă față de examenele de bacalaureat. Pregătirea unui elev pentru acest examen începe odată cu intrarea lui la liceu. Din clasa a X, testele și evaluările sunt asemănătoare cu cerințele examenului de bacalaureat, iar cea mai bună metodă de diminuare a emoțiilor este pregătirea zilnică de lecții. Deși am emoții pentru elevii mei, sunt sigură că ei vor lua o notă bună. Totuși, Liceul „Mihai Eminescu” este unul bun, aici nu există temeri că elevii nu vor susține BAC-ul, aici suntem orientați ca aceștia să obțină o notă cât mai bună”, explică Livia State.

„Această metodă a contribuit incontestabil la îmbunătățirea sistemului de învățământ”

Plăcut surprinși de atitudinea elevilor din clasa a XII-a a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, ne-am îndreptat către un alt liceu din Chișinău. Un alt colț de oraș, o altă clasă absolventă, dar emoții similare pentru examenul de bacalaureat. Ana Plămădeală, eleva clasei a XII-a, profil umanist, din cadrul Liceului Teoretic „Liviu Deleanu”, ne-a spus că are mari emoții, deoarece de rezultatele examenului de bacalaureat depinde dacă fata va fi admisă la o universitate din România sau nu. „Am emoții, dar o să încerc să le controlez, pentru că știu că acestea pot influența rezultatele pe care le voi obține la BAC. Istoria cred că va fi pentru mine cel mai dificil examen, deoarece acolo este multă informație pe care trebuie să o rețin. Deși facultatea pe care o voi alege nu are practic nicio legătură cu disciplinele studiate la liceu, rezultatele examenelor vor conta la admiterea la Facultatea de Arte Vizuale din cadrul unei universități din România. Pentru mine nu contează, pot fi mii de camere și zeci de supraveghetori, eu oricum mă voi baza doar pe cunoștințe”, recunoaște fata.

Directorul Liceului Teoretic „Liviu Deleanu”, Ala Gherman, ne-a confirmat, de asemenea, că atitudinea elevilor față de procesul de studiere s-a schimbat considerabil după reforma în învățământ din anul 2013. „Atitudinea elevilor față de examenele de bacalaureat s-a schimbat după instalarea camerelor de luat vederi. Aceștia au devenit mai serioși și acordă mai mult timp studiului. Deși sunt și unele excepții, consider că această metodă a contribuit incontestabil la îmbunătățirea sistemului de învățământ”, a declarat Ala Gherman.

„Nu am observat o îmbunătățire a calității celor care vin să-și facă studiile la ASEM”

Rezultatele acestei noi modalități de supraveghere la examenul de bacalaureat, ar trebui să fie resimțit de către instituțiile de învățământ superior din țară, care în mod ideal din 2013 ar trebui să înmatriculeze studenți mai competenți. Însă, Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice din Republica Moldova, spune că nu a observat pe parcursul acestor ani, nicio schimbare de acest gen. „Nu am observat o îmbunătățire a calității celor care vin să-și facă studiile în universitățile noastre, după ce a fost implementată supravegherea video la examenul de bacalaureat. Dar nu cred că aceasta este doar o consecință a ineficienței acestei supravegheri video. Or, cei mai buni absolvenți din liceele din Republica Moldova, de regulă până la absolvirea acestor instituții sunt acceptați la studii în prestigioase universități din Europa și de peste ocean. După care urmează trei mii de burse oferite de Guvernul României, unde pleacă următorii cei mai buni studenți, și doar cei care mai rămân vin în universitățile din țară”, afirmă Grigore Belostecinic.


Pe de altă parte, colegul său, Gheorghe Ciocanu, rectorul Universității de Stat din Moldova poate afirma cu certitudine că studenții care au venit la Universitatea de Stat, după instalarea camerelor de supraveghere la BAC, au fost mai bine pregătiți, decât cei anteriori. „După instalarea camerelor de luat vederi la examene, am efectuat o cercetare prin intermediul căreia, studenții din două promoții au fost verificați printr-un test. Astfel, am constatat că deși rezultatele la examenele de bacalaureat au fost modeste, acestea corespundeau cu abilitățile și competențele lor”, concretizează Gheorghe Ciocanu.

Pentru prima oară camerele de supraveghere au fost instalate în Centrele de BAC din Republica Moldova, în anul 2013. Pe atunci, pentru cele 1.200 de camere necesare, Ministerul Educaţiei, a plătit 7,3 milioane de lei.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:42

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

Istoria se repetă: La adoptarea pachetului de legi privind reforma justiției în anii 1995-1996, la insistența liderilor de la Comrat a fost prevăzut, că în funcțiile de judecători de nivelul I și II din instanțele din Găgăuzia puteau fi numiți DOAR candidații care au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:11

Oamenii au votat dintotdeauna. Pentru că este dificil să adopți decizii care influențează viața unei comunități fără a putea cuantifica cu exactitate preferințele membrilor acestor comunități. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:32

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova l-a localizat pe ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat al închisoare, după ce acesta a publicat mai multe poze de la mare pe rețelele de socializare. Este vorba de insula Hydra din Grecia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:10

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

Elena Grigorieva, una dintre cele mai proeminente activiste ale comunității LGBT din Rusia, a fost găsită moartă în Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:58

video NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20%

NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20% Foto: Simbol

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat marți, 23 iulie, că mai multe taxe vor crește, iar unele scutiri fiscale vor fi eliminate. Noile reguli urmează a fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 și par a fi impuse de către Fondul Monetar Internațional.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:43

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

Astăzi la Chișinău are loc Forumul ”Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” organizat de CRJM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:33

 Sunt anumite mașini la mâna a doua pe care ai face bine să le eviți atunci când vrei să-ți cumperi un autoturism, dar n-ai suficienți bani pentru unul nou abia ieșit pe porțile fabricii. Să nu te bucuri niciodată de un preț mai mic pentru că acela ascunde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:30

Moldovenii care care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia trebuie să ştie că, mâine, 24 iulie, transportul feroviar, maritim, cel public local şi al serviciilor de taximetrie, va fi perturbat, din cauza unei greve naţionale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:27

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse Foto: Alexandru Dodon joacă biliard rusesc

Fratele mai mic al Președintelui Igor Dodon a revenit în atenția presei după ce portalul rus rbk.ru a dezvăluit că acesta face afaceri de milioane cu fiul Procurorului General al F. Ruse. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:15

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat, astăzi, o ședință de lucru a Comitetului organizatoric responsabil de pregătirea și desfășurarea acțiunilor dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:10

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Omul de afaceri și activistul Dmitri Voloșin a lucrat o zi alături de muncitorii care repară străzile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:57

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

O înmormântare din raionul Drochia s-a transformat într-un adevărat ring de luptă. Preotul Ion Zicu din satul Şalvirii Vechi. Potrivit martorilor, slujitorul bisericii a provocat o bătaie în timpul unei înmormântări, pentru că oamenii nu l-au chemat să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

 Deşi vara 2019 este considerată, din punct de vedere astrologic, o perioadă favorabilă, acest lucru nu este valabil pentru toţi nativii. Există o zodie cărora vara îi va aduce ghinioane şi suferinţă. Este important ca nativii loviţi de suferinţă să devină responsabili...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

Boris Johnson e noul lider al Partidului Conservator și va deveni noul premier al Marii Britanii, potrivit unui anunț oficial al conducerii partidului. Johnson, fost primar al Londrei și fost ministru de Externe, a fost ales de majoritatea covârșitoare a membrilor partidului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:55

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Un microbuz care transporta mai mulți copii într-o excursie a fost implicat, marți, într-un accident produs pe DN1D, la Albești Paleologu. Microbuzul circula regulamentar și a fost lovit de o mașină care depășea un autoturism rămas în pană pe marginea drumului, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:42

Incident tragic pe terasa unui hotel din județul Iași: cadavrul unui bărbat, care era sumar îmbrăcat, a fost descoperit marți dimineață. La scurt timp de la descoperire, autoritățile au fost alertate prin numărul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 13:20

Viorica Dăncilă a fost aleasă candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, marți, în Birou Politic Național. Urmează ca propunerea să fie validată în CEx. Au fost doar două voturi împotrivă, toți ceilalți lideri PSD votând pentru premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:13

Prim-ministrul, Maia Sandu, și speakerul, Zinaida Greceanii, pleacă astăzi într-o vizită oficială la Bruxelles. Acolo, vor avea mai multe întrevederi, printre care cu Traian Băsescu dar și liderul grupului „Renew” Dacian Cioloș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 12:48

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

 La propunerea guvernului Borisov, majoritatea parlamentară compusă din partidul centrist GHERB și naționaliștii din „Patrioții uniți” a decis renunțarea la votul cu mașină electronică în alegerile locale și cele parlamentare, dar menținerea votului pentru cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:16

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

„Recomandarea e de a face aceste alegeri împreună cu alegeri locale noi, măcar pentru un pic de economie de bani, dar trebuie să facă", a menționat Valeriu Pașa, expert Watchdog.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:14

Vlad Melnic este noul pretor al sectorului Râșcani al capitalei. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci, informează MOLDPRES. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 11:04

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, a avut o întrunire cu viitorii candidați PLDM pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Evenimentul a avut loc la Căușeni, cu participarea președintelui liberal-democrat al raionului Căușeni, Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)