Astăzi 21 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 09:20
Abonamente

Educație 23 Mai 2017, ora 10:06    Din editia print

Camerele de supraveghere la BAC sunt eficiente

Marime Font

Acum patru ani, când Ministerul Educației a luat decizia să instaleze camere de supraveghere la examenul de bacalaureat, o bună parte din societate a condamnat această inițiativă. Ce părere au, însă, candidații la bacalaureat, sesiunea 2017, despre camerele de supraveghere, ce emoții îi încearcă, dar și ce rezultate a avut această inițiativă pe termen lung, aflați din materialul ce urmează.

„Când am aflat despre instalarea camerelor de luat vederi, am fost foarte fericită”

Elevii clasei a XII-a A, profil real, din Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Capitală, au păreri împărțite despre pregătirea pentru examenele de bacalaureat și despre camerele de luat vederi. Tinerii au recunoscut că au emoții, însă acestea nu au nicio legătură cu dispozitivele de supraveghere. Mai mult ca atât, eleva Elizabet Galaju, s-a bucurat mult atunci când în 2013, au fost instalate camerele de luat vederi, pentru că acestea asigură egalitatea și transparența la BAC. De asemenea, fata ne-a spus că pentru a obține note bune la bacalaureat a început a se pregăti intensiv pentru acest test încă din primul an de liceu. „Pregătirea pentru BAC a început încă din clasa a X, acum are loc doar o revizuire a cunoștințelor acumulate. Pentru acest proces metoda cea mai bună este să rezolvi teste pentru BAC. Acum, câțiva ani, când am aflat despre instalarea camerelor de luat vederi, am fost foarte fericită, pentru că în sfârșit au fost găsite modalități de combatere a fraudelor în timpul examenului. Am pus întotdeauna accent pe cunoștințe și am pledat pentru corectitudine și onestitate și nu vreau să fiu la un nivel cu cei care nu sunt corecți și trișează. Cele mai mare emoții le am pentru examenul de limbă și literatură română, pentru că acesta este unul subiectiv și este mai greu să obții o notă bună”, recunoaște tânăra.

Camerele de supraveghere de la BAC permit elevilor să fie egali

Emoții are și colegul său de clasă Cezar Crețu, doar că, spre deosebire de Elizabet, băiatul consideră că limba și literatura română este o disciplină mult mai ușoară, decât matematica, care s-ar putea să-i dea bătăi de cap la BAC. „Cele mai mari emoții le am pentru examenul la matematică, deoarece este cel mai important la profilul pe care l-am ales și conține sarcini pe care le-am efectuat în toți cei trei ani de liceu, iar un rezultat sau un semn greșit poate schimba nota radical. Pe când la limba română, cu ajutorul unor tehnici și a unui stil propriu bine conturat poți obține o notă bună. De abilitățile de a lucra cu cifrele o să am nevoie și în activitatea profesională, pentru că voi urma o facultate în domeniul economiei. Instalarea camerelor de supraveghere la BAC este o idee bună. Acestea permit tuturor elevilor să fie egali și să-și arate abilitățile acumulate pe parcursul anilor de studii”, consideră elevul.

„Odată cu instalarea camerelor de supraveghere, elevii au conștientizat importanța BAC-ului”

Și Livia State, profesoară de limbă și literatură română din Liceul „Mihai Eminescu”, susține ideea instalării camerelor de supraveghere în timpul examenelor de absolvire. Mai mut ca atât, profesoara a constatat că odată cu noul sistem de supraveghere, elevii au devenit mult mai implicați în procesul educațional, dar și mai responsabili „Odată cu demararea reformelor și instalarea camerelor de supraveghere, elevii au conștientizat importanța și seriozitatea acestui examen. De aceea, în comparație cu generațiile trecute, au o atitudine mult mai serioasă față de examenele de bacalaureat. Pregătirea unui elev pentru acest examen începe odată cu intrarea lui la liceu. Din clasa a X, testele și evaluările sunt asemănătoare cu cerințele examenului de bacalaureat, iar cea mai bună metodă de diminuare a emoțiilor este pregătirea zilnică de lecții. Deși am emoții pentru elevii mei, sunt sigură că ei vor lua o notă bună. Totuși, Liceul „Mihai Eminescu” este unul bun, aici nu există temeri că elevii nu vor susține BAC-ul, aici suntem orientați ca aceștia să obțină o notă cât mai bună”, explică Livia State.

„Această metodă a contribuit incontestabil la îmbunătățirea sistemului de învățământ”

Plăcut surprinși de atitudinea elevilor din clasa a XII-a a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, ne-am îndreptat către un alt liceu din Chișinău. Un alt colț de oraș, o altă clasă absolventă, dar emoții similare pentru examenul de bacalaureat. Ana Plămădeală, eleva clasei a XII-a, profil umanist, din cadrul Liceului Teoretic „Liviu Deleanu”, ne-a spus că are mari emoții, deoarece de rezultatele examenului de bacalaureat depinde dacă fata va fi admisă la o universitate din România sau nu. „Am emoții, dar o să încerc să le controlez, pentru că știu că acestea pot influența rezultatele pe care le voi obține la BAC. Istoria cred că va fi pentru mine cel mai dificil examen, deoarece acolo este multă informație pe care trebuie să o rețin. Deși facultatea pe care o voi alege nu are practic nicio legătură cu disciplinele studiate la liceu, rezultatele examenelor vor conta la admiterea la Facultatea de Arte Vizuale din cadrul unei universități din România. Pentru mine nu contează, pot fi mii de camere și zeci de supraveghetori, eu oricum mă voi baza doar pe cunoștințe”, recunoaște fata.

Directorul Liceului Teoretic „Liviu Deleanu”, Ala Gherman, ne-a confirmat, de asemenea, că atitudinea elevilor față de procesul de studiere s-a schimbat considerabil după reforma în învățământ din anul 2013. „Atitudinea elevilor față de examenele de bacalaureat s-a schimbat după instalarea camerelor de luat vederi. Aceștia au devenit mai serioși și acordă mai mult timp studiului. Deși sunt și unele excepții, consider că această metodă a contribuit incontestabil la îmbunătățirea sistemului de învățământ”, a declarat Ala Gherman.

„Nu am observat o îmbunătățire a calității celor care vin să-și facă studiile la ASEM”

Rezultatele acestei noi modalități de supraveghere la examenul de bacalaureat, ar trebui să fie resimțit de către instituțiile de învățământ superior din țară, care în mod ideal din 2013 ar trebui să înmatriculeze studenți mai competenți. Însă, Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice din Republica Moldova, spune că nu a observat pe parcursul acestor ani, nicio schimbare de acest gen. „Nu am observat o îmbunătățire a calității celor care vin să-și facă studiile în universitățile noastre, după ce a fost implementată supravegherea video la examenul de bacalaureat. Dar nu cred că aceasta este doar o consecință a ineficienței acestei supravegheri video. Or, cei mai buni absolvenți din liceele din Republica Moldova, de regulă până la absolvirea acestor instituții sunt acceptați la studii în prestigioase universități din Europa și de peste ocean. După care urmează trei mii de burse oferite de Guvernul României, unde pleacă următorii cei mai buni studenți, și doar cei care mai rămân vin în universitățile din țară”, afirmă Grigore Belostecinic.


Pe de altă parte, colegul său, Gheorghe Ciocanu, rectorul Universității de Stat din Moldova poate afirma cu certitudine că studenții care au venit la Universitatea de Stat, după instalarea camerelor de supraveghere la BAC, au fost mai bine pregătiți, decât cei anteriori. „După instalarea camerelor de luat vederi la examene, am efectuat o cercetare prin intermediul căreia, studenții din două promoții au fost verificați printr-un test. Astfel, am constatat că deși rezultatele la examenele de bacalaureat au fost modeste, acestea corespundeau cu abilitățile și competențele lor”, concretizează Gheorghe Ciocanu.

Pentru prima oară camerele de supraveghere au fost instalate în Centrele de BAC din Republica Moldova, în anul 2013. Pe atunci, pentru cele 1.200 de camere necesare, Ministerul Educaţiei, a plătit 7,3 milioane de lei.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:51

Prețurile petrolului au scăzut marți cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an, pe fondul evoluției negative a pieței de pe Wall Street, provocată de îngrijorările tot mai mari legate de încetinirea creșterii economiei globale, transmite Reuters. Cotația...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:49

Procuratura militară a Ucrainei investighează clinica „BioTexCom” și pe șeful acesteia, Albert Tochilovskyi, pentru trafic cu nou-născuți. Dosarul este instrumentat de Procuratura Militară, dmulte mame-surogat provenind din teritoriile ocupate Lugansk și Donețk.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Catastrofă cu microbuz românesc pe o şosea în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit la Terpsithea, Messenia, în Peloponez. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:16

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a declarat marți că Statele Unite îl susțin pe sud-coreeanul Kim Jong Yang la alegerile pentru președinția Interpol, Washingtonul poziționându-se astfel împotriva candidatului Rusiei, Alexander Prokopchuk, informează publicația...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 07:54

Horoscop dragoste 21 noiembrie 2018. E o zi specială şi un flirt cu o persoană abia cunoscută aduce fluturi în stomac.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Noiembrie 2018, ora: 06:18

Dieta asiaticilor i-a inspirat pe nutriţionişti şi, în urma unor studii atente efectuate asupra obiceiurilor alimentare, a apărut faimoasa dietă cu orez. În afară de redobândirea siluetei, iată ce alte beneficii aduce organismului acest regim alimentar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Premierul Pavel Filip declară că mandatul Guvernatorului BNM Sergiu Cioclea a fost unul de succes, cu atât mai mult cu cât acesta a avut curajul să vină în fruntea instituţiei într-un moment complicat pentru Moldova. Într-o postare pe Fascebook, Filip i-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:41

Liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au beneficiat material de pe urma colaborării cu Open Dialog, s-au pomenit într-o situație jenantă, după publicarea raportului Comisiei parlamentare de anchetă. Analistul politic Petru Bogatu, scrie, într-un editorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:38

În jur de 30 de companii din R. Moldova practică exportul de nuci și miez de nucă. De la începutul anului curent, aceste firme au livrat peste hotare peste 10,7 mii de tone de nuci în valoare de 1 miliard 330 de milioane de lei, potrivit datelor Serviciului Vamal. În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:11

 R. Moldova și Georgia au aceiași indicatori de performanță în mai multe studii internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:10

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, îi mulţumeşte Guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, pentru munca depusă în cadrul instituţiei. Într-o postare pe Facebook, Candu spune că desemnarea lui Cioclea în funcţie, în anul 2016, a fost cea mai bună alegere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:22

Centrul de Informaţii Universitare anunţă programul „Burse de Merit” 2018 – pentru cei mai buni studenţi ai ţării, ediţia XXIII, organizat sub egida Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, cu suportul financiar al BC “Moldova Agroindbank” SA şi al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:00

Patru senatori americani au făcut apel la administrația președintelui american Donald Trump și a membrilor Adunării Generale a Interpolului sa împiedice alegerea generalului rus Alexander Prokopciuk în funcția de președinte al acestei organizații, se arată într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 11:28

Ninsoarea de ieri i-a pus la treabă pe drumari toată noaptea. Peste 80 de angajați ai Regiei "Exdrupo" au curățat de zăpadă toate sectoarele din Capitală, dar și suburbiile. Totodată, pe tot parcursul nopții, autospecialele au împrăştiat aproximativ 370 de tone de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 09:20

În orașul Orhei, circulația vehiculelor se desfășoară în condiții de iarnă. La dispoziția Primarului de Orhei, Ilan Șor, pe parcursul zilei de ieri și pe parcursul nopții, au fost antrenate peste 20 utilaje de deszăpezire, care au curățat arterele din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 08:01

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

Participarea președintelui Igor Dodon la acțiunea de ieri a Partidului Socialiștilor și susținerea deschisă pe care a manifestat-o, pentru această formațiune, reprezintă o încălcare a spiritului Constituției și un act politic imoral, consideră mai mulți experți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:52

Acest "suc miraculos" poate prelungi speranța de viață, cu condiția să fie băut zilnic. Pentru îmbunătățirea stării de sănătate și prelungirea cu câțiva ani a vieții ar fi suficiente un kilogram de sfeclă roșie, 100 de grame de miere, 500 de grame de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:42

Horoscop dragoste 20 noiembrie 2018. O zi în care dacă nu eşti atent rişti să strici relaţia cu persoana iubită, care va descoperi un secret pe care credeai că l-ai ascuns bine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Natalia Hadârcă

Cazurile copiilor nevaccinați împotriva rujeolei din R. Moldova, care nu au fost admiși să frecventeze școala, vor ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Câteva zeci de familii din Chișinău, Bălți, Sângerei, Ungheni, Nisporeni, Călărași, Telenești,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 05:43

Academia Română se ADRESEAZĂ deputaţilor de la Chişinău: Nu este NEVOIE să se INVENTEZE limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se ADRESEAZĂ deputaţilor de la Chişinău: Nu este NEVOIE să se INVENTEZE limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:17

O persoană a decedat şi alte şase au fost rănite după ce un autocar din Moldova s-a răsturnat, luni seara în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:03

Angajaţii Inspectoratului Național de Patrulare ajută şoferii, care au problem în trafic, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În mai multe imagini postate pe Facebook, pot fi observaţi polițiști care ajută la deblocarea maşinilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:37

În ajunul celei de-a doua runde a alegerilor prezidențiale din Georgia, guvernul de la Tbilis a decis să „anuleze” datoriile bancare ale populatiei, in principal a datornicilor aflati în așa-numita „listă neagră” (biroul de credit), a anunțat luni...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)